Most olvasott cikk
Díjazták a Netflix-sorozat állatkísérletekről szóló jelenetét

Díjazták a Netflix-sorozat állatkísérletekről szóló jelenetét

Az Usher-ház bukása című Netflix-sorozat egyik epizódjában említésre kerülnek az állatkísérletek és a velük együtt járó szenvedés. A PETA állatvédő szervezet megköszönte a sorozat rendezőjének, Mike Flanagannek, hogy felhívta a figyelmet az idejétmúlt kutatási módszerre, és a szükségtelenül elpusztult állatok százmillióira.

A Netflix kínálatába a napokban került fel a The Fall of the House of Usher (Az Usher-ház bukása) című sorozat. A sztori az Usher testvérpár által alapított gyógyszeripari vállalat örököseinek titokzatos haláleseteit taglalja. A PETA által dicsért jelenet a harmadik részben látható, melynek címe: Murder in the Rue Morgue.

Tudod, hány állatot használnak tesztelésre évente? Százmilliónál is többet. A gyógyszerek 90 százaléka elbukik az emberi kísérleti fázisban, annak ellenére, hogy átmennek az előzetes klinikai teszteken. Úgy értem, ti még egy ajakírt vagy korpásodás elleni sampont sem tudtok készíteni anélkül, hogy szenvedést ne okoznátok valakinek

– mondja Camille Ushernek a Carla Gugino által alakított Verna karaktere, aki rejtélyes módon minden Usher-örökös halálánál jelen van.

A beszélgetésre egy laboratóriumban kerül sor, ahol élethű – de természetesen számítógépes animációval előállított – csimpánzok ordibálnak. Az emlősök sikolya megfelelő aláfestést nyújt a groteszk helyszínhez, és jól kiemeli a kísérleti állatok szükségtelen szenvedését. A PETA ennek okán „F*ck Around (With Animals) and Find Out” (B*szakodj (az állatokkal), és majd megtudod) díjjal jutalmazta a sorozat rendezőjét, Mike Flanagant. A kitüntetés annak szól, hogy a rendező felhívta a figyelmet az állatkísérletek korszerűtlen jellegére. Ráadásul mindezt több millió embernek adta tudtára a sorozaton keresztül.

Az állatkísérletek inkább hátráltatják a tudományt

A PETA külön kiemelte, hogy a sorozatban elhangzó állítás nem túlzás, hanem a szomorú valóság. Az állatokon végzett tesztek alapján kifejlesztett gyógyszerek tetemes hányada soha nem kerül alkalmazásra embereknél. Habár emberszabású majmokon most már nem kísérleteznek, továbbra is állatok milliói szenvednek vagy pusztulnak el az érdemi eredményekkel nem járó tesztektől. Majmok, egerek, nyulak, kutyák, malacok egyaránt kénytelenek elviselni, hogy felvágják, megmérgezzék, megbetegítsék őket. Mindezt teljesen felesleges szépészeti cikkek, vagy emberek számára használhatatlan gyógyszerek miatt.

A PETA egyik legújabb érzékenyítő kampánya éppen erre a borzalmas gyakorlatra hívja fel a figyelmet, mégpedig egy virtuálisvalóság-élménnyel. Az Abduction (Elrablás) című kampánnyal az egyes amerikai egyetemek kampuszait járják, ahol a diákok számára lehetőséget nyújtanak, hogy egy rövid időre a kísérleti nyúl szerepébe bújjanak. A VR-szemüveget felvéve az érdeklődő egy űrhajón találja magát más emberekkel, akiken a fejlettebb és intelligensebb földönkívüliek különböző kísérleteket végeznek.

A film nézése alatt végig érzed a félelmet. Egészében véve borzalmas. Soha nem szeretnél ilyen helyzetbe kerülni, szóval miért hoznál valaki mást ilyen helyzetbe?

– osztotta meg élményeit az egyik hallgató.

(PETA)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.