Most olvasott cikk
Lyuk a koponyába: kegyetlen állatkísérleti rutint fedett fel a PETA

Lyuk a koponyába: kegyetlen állatkísérleti rutint fedett fel a PETA

A PETA leleplezte, hogy a Liberty Research cég indokolatlan és brutális állatkísérleteket végzett kutyákon és macskákon a New York-i laboratóriumában. Felfüggesztés lett a cég „jutalma”.

Borzalmas bánásmódot leplezett le a PETA állatjogi szervezet a Liberty Research állatkísérleteket végző cég New York-i laboratóriumaiban. A PETA bizonyítékai alapján az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma kilenc szövetségi rendelet megsértéséért marasztalta el a vállalatot és az engedélyét is felfüggesztették.

A PETA adatai szerint a Liberty évente kutyák és macskák százait használja fel állatkísérletei során. Az ügyfélkörében olyan nagy gyógyszergyártók szerepelnek, mint

  • a Bayer,
  • a Novertis és
  • a Merck.

A cég emellett kutyák és macskák ezreit adja el kísérleti célokra vállalatoknak, kormányzati szervezeteknek és egyetemeknek.

A PETA szerint egyébként azok a cégek, amelyek állatkísérletek elvégzésével bízzák meg a Libertyt, megtekinthetik a laboratóriumot, sőt, sokszor magukat a kísérleteket is, nem titkolják előlük a csúf valóságot. A cégek pedig a látottak ellenére is megrendelik az állatkísérleteket a Libertytől.

Tudományosan indokolatlan kegyetlenség

A Liberty egyik különösen kegyetlen állatkísérletében lyukat fúrt harminc beagle koponyájába, és közvetlenül az agyukba fecskendeztek szopornyica vírust. A PETA szerint nem elég, hogy közben a kutyákat nem altatták el megfelelően, de a kísérlet nem is zárulhatott használható eredménnyel. A kutyák ugyanis ezt a betegséget belégzés útján kapják el, így tudományos értelemben is teljesen értelmetlen és indokolatlan volt ez a módszer.

A PETA forrása elmondta, a macskákat sivár, ablaktalan karámokban tartották, borzasztóan zsúfolt ketrecekben. A cég tenyészeti részlegén használt macskák hasonló sorstól szenvednek, mint a tejipari körülmények között kizsákmányolt tehenek. Már azon a napon, amikor elveszik tőlük a kölykeiket, akiket visznek is a tetoválásra, arra kényszerítik az anyamacskákat, hogy visszaálljanak a tenyészeti körforgásba.

Apropó: tetoválás. A Liberty beismerte, előfordult már, hogy nem az előzetesen kiválasztott állatokat szállították az ügyfélnek, mert az azonosítási célt szolgáló tetoválás idővel olvashatatlanná vált. Ez ráadásul nem is egyszer fordult elő. A problémát kiküszöbölhették volna, ha a fájdalmas metódus helyett mikrochipeket alkalmaznak, utóbbit azonban – mint drágább megoldást – elvetették.

Rossz hír, hogy a Prove.hu-nak nyilatkozó szakgyógyszerész szerint manapság nem nagyon kerül úgy gyógyszer forgalomba Magyarországon, hogy ne menne át állatkísérleti fázison. Az mindenesetre biztató, hogy az Egyesült Államokban már nem kell kötelező jelleggel állatokon is tesztelni a kísérleti gyógyszereket ahhoz, hogy azok a klinikai tesztek fázisába, vagyis az embereken végzett kísérleti szakaszba kerülhessenek.

(PETA)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.