Az ősz legikonikusabb hozzávalója címet egészen biztosan a sütőtök nyerné el. Semmi sem érhet fel a sütőben piruló sütőtök illatához, amely betölti a konyhát egy késő őszi délutánon. Ezért összeállítottunk egy válogatást nektek, amely tartalmazza a garantáltan legjobb sütőtökös recepteket.
Ebben a válogatásban találtok levest, főételt és desszertet is, ugyanis a sütőtök rendkívül sokoldalú zöldség, amely egyszerre passzol édes és sós ételekbe is. Költöztesd be te is az őszt a konyhádba a kilenc recept egyikével!
Sütőtökkrémleves
A sütőtökkrémleves elkészítésére rengeteg variáció létezik, most egy különlegesebb változatot osztunk meg veletek. Ez a leves ugyanis kókuszkrémmel, gyömbérrel és curryporral készül, amelyek igazán pikánssá teszik. A kókuszkrém bársonyosságot kölcsönöz a levesnek anélkül, hogy édessé tenné.
A friss gyömbér nemcsak számos gyógyhatással rendelkezik, hanem a levest is egyedivé teszi az aromás ízével. Végül az utolsó extra összetevő a currypor, ami tökéletesen kiegészíti a gyömbért és a kókuszkrémet, így hárman csodálatos harmóniára lépnek.
Sütőtökös rétes
A hagyományos rétestől eltérően ez a tiroli rétes leveles tésztából készül, amit sütőtökkel töltünk meg. Mivel a leveles tészta rendkívül jól formázható, készíthetsz belőle egyedi formájú réteseket, amelyek kiválóan illenek egy halloweeni bulira. De itt igazán kreatív lehetsz: készíthetsz takaros kis kosárkákat, de fonhatod, töltheted vagy csavarhatod is. A végeredmény mindenképp egy isteni, édes és fűszeres sütőtökös rétes.
Sütőtökös gnocchi
Ez a vegán sütőtökös gnocchi zsályás-citromos vajban megforgatva egy felső kategóriás éttermi fogás látszatát kelti, mégis az egyszerűen és olcsón elkészíthető ételek egyik legjobb példája. Ha szeretnéd lenyűgözni a vacsoravendégeidet, akár kezdő konyhatündérként is, ebbe a receptbe akkor is bátran belefoghatsz.
Sütőtökös energiagolyó
A sütőtökös energiagolyó tökéletes útravaló lehet az őszi túrázáshoz, de akár a munkahelyi vagy iskolai uzsonnásdobozodat is kiegészítheti. Ráadásul rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mindössze nagyjából negyedórás aktív munkát igényel, a hűtőben pedig – légmentesen zárt dobozban – akár egy hétig is eláll.
Sütőtökös rizottó
A sütőtökös rizottó egy hagyományos olasz étel, amit nem csupán köretként, hanem önálló fogásként is fogyasztanak. Hazánkban a rizottót sokszor összekeverik a zöldséges rizzsel. Az igazi rizottó azonban ennél sokkal izgalmasabb: rövid szemű, magas keményítőtartalmú rizsből készül, ezért az állaga elkészítés után sokkal szószosabb, mint a nálunk népszerűbb hosszú szemű rizsé.
Néhány egyszerű olasz főzési trükknek köszönhetően az íze pedig sokkal finomabb, mint egy mezei zöldséges rizsnek – szinte bűn legalább egyszer nem kipróbálni.
Sütőtökös brownie
Ha szeretnéd egy isteni desszerttel megörvendeztetni a szeretteidet, akkor a sütőtökös brownie receptje éppen neked való. A sütőtök és a brownie kettősében találkozik a selymes sütőtökkrém és a gazdag csokoládé, így a sütőtökös brownie nemcsak ízben, hanem textúrában is izgalmas élményt nyújt. Ráadásul rendkívül egyszerű és gyorsan elkészíthető, így pillanatok alatt meglepheted a családodat és a barátaidat ezzel az őszi csemegével.
Sütőtökös tészta
Ez a krémes sütőtökös tészta a legjobb választás egy egészséges és könnyed őszi vacsorához. A sütőtök hallatán sokan édes receptekre asszociálnak, pedig számos sós étel is készülhet belőle, például ez az isteni zsályás-rozmaringos tészta.
Pumpkin spice latte
Az őszi hangulat ikonikus eleme a pumpkin spice latte, vagyis a sütőtökös-fűszeres latte. Ettől nemcsak a reggeled fog csodásan indulni, de a pénztárcád is örül majd, hiszen ahelyett, hogy megvásárolnád, mindössze pár egyszerű összetevőből elkészítheted ezt a mennyei sütőtökös-fűszeres kávét. A latte alapját egy fűszeres szirup adja, amelyből egyszerre nagyobb adag is előállítható, ami hűtőben akár egy hónapig is eláll, így bármikor könnyedén felhasználható.
Isteni sütőtökös-fűszeres vegán tiramisu
A vegán sütőtökös tiramisu krémje készülhet akár tofuból, vagy a ma már szinte minden szupermarketben kapható vegán mascarponéból is, de tapasztalatunk szerint a legeslegfinomabb változatnak kesudió az alapja. Ezért ehhez az őszi hangulatú variációhoz a klasszikus tiramisunkban használt krémet kombináljuk pürésített sütőtökkel és a sütőtök ízesítésére gyakran használt „pumpkin spice” fűszerkeverékkel.
A hagyományos babapiskótát pedig az őszi-téli szezonban szinte minden nagyobb szupermarketben kapható, fűszeres speculoos kekszre cseréljük. A klasszikus változat általában vegánbarát, de azért mindenképp ellenőrizd az összetevőket.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.