Ha szeretnél egy kis őszi varázst csempészni a hétköznapjaidba, vagy egy isteni desszerttel megörvendeztetni a szeretteidet, akkor ez a vegán sütőtökös brownie éppen neked való.
Bár a meleg sütőtökös rétes vagy a fűszeres sütőtökös latte már mindenkinek ismerősen csenghet, most olyan receptet hoztunk, amely egy kicsit újragondolja ezt a klasszikus alapanyagot.
A sütőtökös brownie amellett, hogy egy különleges desszert, egyszerre teremt őszi hangulatot a konyhába és elégíti ki tökéletesen az édesség iránti vágyat. Ráadásul ez a recept rendkívül egyszerű és gyorsan elkészíthető, így pillanatok alatt megörvendeztetheted családodat és barátaidat ezzel az őszi csemegével.
A sütőtök és a brownie kettősében találkozik a selymes sütőtökkrém és a gazdag csokoládé, így a sütőtökös brownie nemcsak ízben, hanem textúrában is izgalmas élményt nyújt.
Hozzávalók:
9 szelethez
- 300 g nyers sütőtök
- 50 g zabpehelyliszt
- 120 g mogyoróvaj
- 25 g cukrozatlan kakaópor
- 50 g vegán étcsokoládé
- 40 g cukor vagy egyéb édesítő
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 ℃-ra.
- Vágd négybe a sütőtököt, helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 45-50 percig, amíg teljesen puha nem lesz.
- Addig vágd durvára az étcsokoládét, majd tedd félre.
- Ha a sütőtök elkészült, pucold meg, turmixold össze, és mixeld hozzá a mogyoróvajat, a kakaóport és a cukrot is.
- Tedd a tésztához a zabpehelylisztet és a szódabikarbónát, alaposan keverd el, majd a durvára vágott étcsokoládét is keverd bele.
- Egy sütőpapírral bélelt, kisebb tepsibe nyomkodd bele a tésztát, és süsd 180 ℃-on 20-25 percig.
- Felvágás előtt hagyd langyosra hűlni, és tálald ízlés szerint friss gyümölcsökkel vagy fagylalttal.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.