Most olvasott cikk
A Budweiser nem csonkítja többé a lovakat

A Budweiser nem csonkítja többé a lovakat

A pusztán esztétikai célokat szolgáló sebészeti beavatkozás, a lovak farkcsontjának csonkítása egyáltalán nem veszélytelen az állatok számára. Az állatvédők régóta rossz szemmel nézik a Budweiser cég Clydesdale fajtájú lovain végzett „szépészeti” beavatkozásokat. A cég anyavállalata, az Anheuser-Busch nemrég bejelentette, hogy lócsonkításra többé nem kerül sor.

Sikerrel zárult a PETA kampánya a Budweiser sörgyár híres Clydesdale lovainak megóvására. A közismert állatvédő szervezet még idén tavasszal vásárolta be magát a cég részvényesei közé, és el is indítottak egy kampányt, hogy beszüntessék a lovak farkcsontjának csonkítását, amely a sörmárka jól ismert igáslovainak ikonikus megjelenéséhez tartozott.

A kampány weboldalára nemrég a következő frissítés került ki:

Miután több ezren támogatták a PETA akcióját, az Annheuser-Busch InBev bejelentette, hogy befejezte a Budweiser Clydesdale lovak farkcsontjának amputálását.

Ezzel egy időben az American Humane – a világ legnagyobb állatvédelmi hitelesítő szervezete, akik például a hollywoodi filmek kapcsán is ellenőrzik az állatok jólétét – kitüntette az Anheuser-Busch céget az általuk biztosított kivételes állatjóléti körülmények miatt. Ezek között az is szerepel, hogy beszüntették a farok csonkításának gyakorlatát.

A csonkítás számos kellemetlenséggel jár

A lovak számára a farok nem csupán esztétikum, hanem fontos kommunikációs és védelmi eszköz is. Egy jól működő közösségben komoly hátránnyal indul az az állat, amelyik a farkát nem tudja megfelelő módon használni. Csonkolt farokkal az állatok a körülöttük rajzó rovarokat sem tudják elhessegetni.

„A lovak akár két és fél deciliter vért is veszíthetnek egy nap alatt a vérszívó rovarok miatt. Emellett a rovarok nemcsak csípnek, de betegségeket is terjeszthetnek. A malária, a Zika-vírus, a Dengue-láz csak néhány ezek közül. A szúnyogok akár csak egy kis részének távol tartása nagy hatással lehet a lovak egészségére” – mondta David L. Hu, a Georgia Institute of Technology biológusprofesszora egy 2018-ban megjelent cikkben.

Habár a csonkítás, amit eredetileg azért alkalmaztak, hogy a lovak farka ne gabalyodjon bele a lószerszámokba, 11 amerikai államban és több európai országban tiltott – többek között az anyavállalat székhelyén, Belgiumban is –, a Budwesier gyárnál elég régóta alkalmazták ezt a beavatkozást.

A farokcsont amputálását az American Veterinary Medical Association (Amerikai Állatorvosok Egyesülete) és az American Association of Equine Practitioners (Lovas Állatorvosi Praxisok Amerikai Egyesülete) is elítélte.

(NPR)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.