Most olvasott cikk
Ma van az állatok világnapja, számos programmal ünnepelhetjük

Ma van az állatok világnapja, számos programmal ünnepelhetjük

Az állatok világnapja ugyan ma van, de nem csak ezen az egy napon lesznek ehhez kapcsolódó programok, sok eseményt hétvégére időzítettek ugyanis a szervezők. Mutatunk néhány valóban etikus tippet.

Először Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel az állatok világnapjának gondolata. A választás azért éppen október 4-re esett, mert ez Assisi Szent Ferenc emléknapja. Hogy miért éppen Assisi Szent Ferenchez kötötték ezt a napot? A ferencesek rendjének alapítója az állatok védőszentjeként ismert, már a XIII. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára

írja a WWF állatvédő szervezet a honlapján.

Állatok világnapja akcióval, malacsimogatással

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Tanszéke, a Környezetvédelmi (Zöld) Szakkollégium és a GATE Zöld Klub Egyesület például a Gödöllői Királyi Kastélyban várja az érdeklődőket ma, október 4-én. Programjaik célja, hogy minél jobban megismertessék a látogatókat a természeti értékekkel és felhívják a figyelmet ezen értékek megőrzésének szükségességére. Lesznek hagyományos játékok, foglalkoztatók, például állatnyomozó kártyajáték, illatodú, valamint digitális kérdéssorok, vetélkedők is.

A Malacvédő Alapítvány is készül az állatok világnapjára, ennek apropóján október 7-én, szombaton avatják be a látogatókat menedékükben élő malacok mindennapjaiba. Az érdeklődőket malacsimogatással, pocakvakargatással és sok-sok röfögéssel kecsegtetik.

A Rex Kutyaotthon ugyanezen a napon, szombaton várja egész napos, ingyenes zenés és szemléletformáló programokkal az ünnepelni vágyókat, míg a Siófoki Állatvédő Alapítvány ezúttal örökbefogadó és sétáltató napot tart.

A Fressnapf áruház kedvezményekkel várja ma azokat a vásárlókat, akik házi kedvencüknek kedveskednének az állatok világnapja alkalmából.

Nem árt résen lenni

Érdemes azonban fenntartásokkal kezelni a világnap apropóján megrendezett programokat. Számos esetben ugyanis olyan szervezetek is igyekeznek hasznot húzni ebből az alkalomból, amelyek egyébként állatok kizsákmányolásából élnek meg.

Különböző programokkal készül például a világnapra több hazai cirkusz és állatkert is. Miután azonban ezen intézmények tevékenysége nem tekinthető etikusnak, így az ez alkalomból tervezett eseményeik is hagynak maguk után némi keserű szájízt. Még akkor is, ha „papíron” azt ígérik, az állatokkal való harmonikus együttélésre, a felelős állattartásra, vagy éppen a vadon élő állatok védelmére szeretnék programjukkal felhívni a figyelmet.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.