Most olvasott cikk
Vegán „halas” fogással jutott a brit főzőverseny döntőjébe egy séf

Vegán „halas” fogással jutott a brit főzőverseny döntőjébe egy séf

Vegán halas fogással nyerte meg a Great Biritish Menu főzőversenyt Kirk Haworth

Vegán halas fogással múlta felül hagyományos ételeket készítő versenytársait Kirk Haworth séf, aki most a Great British Menu döntőjében bizonyíthat. A Michelin-csillagos kiképzést kapott séf 2016-ban tért át a növényi alapú étrendre, miután Lyme-kórt diagnosztizáltak nála.

Több szempontból is történelmet írt egy vegán séf a Great British Menu televíziós vetélkedőben. Hogy mi is az a Great British Menu? A BBC gasztroműsora, ahol a legjobb brit szakácsok versenyeznek egymással azért, hogy egy négyfogásos banketten ők kapják a lehetőséget az egyik fogás elkészítésére. Ehhez a műsor házigazdáját és egy háromtagú zsűrit kell minél jobban elkápráztatniuk az általuk elkészített ételkülönlegességekkel.

Kirk Haworth tehát több szempontból is kakukktojásnak számít a mezőnyben. Ő az első vegán séf, aki kiváló értékelést kapott mind a főételére, mind a desszertjére. Olyannyira kiváló értékeléseket, hogy a maximális 40 pontból 38-at bezsebelve jutott a műsor döntőjébe – számolt be a Vegan Food & Living.

Ennél magasabb pontszámot még soha senkinek nem sikerült szereznie a műsor regionális összecsapásai során. Ez azért nagy szó, mert a Great British Menu legelső évadát 2006-ban közvetítették, tehát egy közel húszéves múlttal rendelkező vetélkedő.

Feast of Farah - halmentes fogással nyert brit főzőversenyt egy vegán séf
Mo Farah brit hosszútávfutó inspirálta Haworth főételét, amely a „Farah lakomája” nevet kapta, és babból készült lasagnét tartalmazott. / Fotó: BBC

Lasagne, kakaós desszert és vegán halas fogás repítette a döntőbe

Abban a fordulóban, amikor a séfek feladata egy olimpia és paralimpia ihlette innovatív étel megalkotása volt, Kirk egy babos lasagnével rukkolt elő. Természetesen kizárólag növényi összetevőkkel dolgozott ebben az esetben is. Miután a séfet Mo Farah hosszútávfutó inspirálta a fogás elkészítésében, stílusosan egy cipősdoboz alatt szervírozta.

A zsűri egyik tagja, Michael O’Hare kijelentette, rengeteg íz volt az ételben, és hozzátette, egy pillanatra sem hiányolta belőle a tejtermékeket. Kirk arról is beszámolt az étel prezentálásakor, hogy előzetesen táplálkozási szakértők elemezték az összetételét. „Elég magas a szénhidráttartalma, mert erre van szükség a hosszútávfutáshoz” – mondta.

Egy desszertet is alkotott a műsorban a vegán séf – az olimpiai témánál maradva –, öt karikából állót. Az édességben többek között a kakaó, a kesudió és a juharszirup is főszerepet kapott. Minden karika egy-egy kontinens ízvilágát idézte. A zsűri világszínvonalúként jellemezte Kirk alkotását, „függetlenül attól, hogy vegán”.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

P l a t e s (@plates_london) által megosztott bejegyzés

A legutóbbi forduló lehetett volna akár a tökéletes alkalom is arra, hogy a vegán séf „elvérezzen”. Azt várták ugyanis a versenyzőktől, hogy halas fogásokat készítsenek. Kirk azonban ebben a körben is sziporkázott – még hal nélkül is.

Először egy gombás előételt készített, és bebizonyította, hogy a tenger ízeit kizárólag növényekkel is meg lehet idézni. Ezt követően pedig megkoronázta művét egy, „Az asztalitenisz ünnepe” fantázianevet viselő alkotással. Ez tengeri moszatból készített „kaviárból”, salátából és krékerekből állt össze.

A vegán halas fogás pedig megadta a növényi étrendet követő séfnek a végső lökést ahhoz, hogy Anglia északnyugati régióján belül győzelmet arasson, és részt vegyen az országos döntőben.

A Lyme-kór térítette át a növényi alapú életmódra

Kirk korábban több Michelin-csillagos étteremben is dolgozott. Saját londoni étterme, a Plates egy felújítást követően idén tavasszal nyit meg újra.

A férfinél 2016-ban diagnosztizáltak Lyme-kórt. Észrevette, hogy a hús, a glutén, a finomított cukor és a tejtermékek elhagyása csökkentette a tünetei intenzitását. Ennek hatására döntött úgy, hogy életmódot vált, és áttér a növényi alapú étrendre.

Saját bevallása szerint azt szerette volna a Great British Menu zsűrijének bebizonyítani, hogy nincs szükség állati eredetű összetevőkre egy igazán ízletes menü megalkotásához. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt a lécet már most sikerrel megugrotta.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.