Az őszi hangulat ikonikus eleme a pumpkin spice latte, vagyis a sütőtökös-fűszeres latte. Ennek egy fűszeres szirup adja az alapját, melynek receptjét most eláruljuk.
Nemcsak a reggeled fog csodásan indulni ettől a lattétól, de a pénztárcád is örül majd, hiszen ahelyett, hogy megvásárolnád, mindössze pár egyszerű összetevőből elkészítheted ezt a mennyei sütőtökös-fűszeres kávét. A szirupból egyszerre nagyobb adag is előállítható, ami hűtőben akár egy hónapig is eláll, így bármikor könnyedén felhasználható.
Kell-e igazi sütőtök a pumpkin spice lattéba?
A sütőtökös-fűszeres lattét eredetileg a Starbucks alkotta meg 2003-ban. A vállalat több különböző kombinációval és aránnyal kísérletezett, de végül egy olyan recept mellett döntöttek, amelyben nem volt sütőtök. A vásárlók erről nem tudtak, így amikor a pumpkin spice latte népszerűvé vált és elkezdtek terjedni az interneten a különböző házi receptek, nagy részükben igazi sütőtök is szerepelt az összetevők között. Végül 2015-ben a Starbucks is megváltoztatta a receptet, amely immár valódi sütőtököt is tartalmaz, és eltávolította a mesterséges színezéket.
Végül így került sütőtök a pumpkin spice lattéba. Ezt a hagyományt mi sem szerettük volna megtörni, azonban ha idegenkedsz attól, hogy valami szilárdat tegyél a kávédba, itt egy alternatíva: a sütőtököt ne süsd meg, hanem préseld ki a levét (ha nincs centrifugád, akkor turmixold le nyersen és egy konyharuhán szűrd át) és abban főzd fel a cukrot és a fűszereket.
Hozzávalók:
A sziruphoz:
12-15 adag kávéhoz
- 5 evőkanál sütőtökpüré
- 200 g cukor
- 250 ml víz
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál vaníliakivonat
- ½ teáskanál szerecsendió
- ¼ teáskanál szegfűszeg
- ¼ teáskanál őrölt gyömbér
A lattéhoz:
- 40 ml eszpresszó
- 250 ml növényi tej
- 1-1,5 evőkanál szirup
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A sütőtököt vágd ketté és tedd be a sütőbe 40-50 percre. Ez az idő függ a sütőtök méretétől és fajtájától, ezért néha ellenőrizd, hogy megpuhult-e már. Természetesen ha van a hűtődben egy kis maradék sütőtök, az is megteszi, mivel ehhez a recepthez nincs szükség nagy mennyiségre.
- Öt evőkanál sütőtököt passzírozz át egy apró lyukú szűrőn.
- Következő lépésként készítsd el a szirupot. Tegyél minden hozzávalót egy közepes méretű edénybe, keverd össze egy habverővel és forrald fel, majd vedd a lángot alacsonyra. Főzd 5-10 percig, időnként megkeverve, hogy a szirup ne égjen le, és győződj meg róla, hogy az összes cukor feloldódott.
- Egy befőttesüvegbe szűrd át a szirupot egy apró lyukú szűrőn. Ha kissé kihűlt, zárd le és tedd a hűtőbe. Hűtőszekrényben tárolva körülbelül egy hónapig eláll.
- A lattéhoz melegíts fel egy-másfél evőkanál szirupot 250 milliliter növényi tejjel. A mennyiséget igény szerint növelheted vagy csökkentheted attól függően, hogy mennyire édesen szeretnéd. Öntsd turmixgépbe vagy habverővel verd habosra, hogy a sütőtök ne ülepedjen le az aljára. Töltsd egy bögrébe és öntsd fel egy eszpresszóval. Opcionálisan tegyél a tetejére vegán tejszínhabot és egy csipetnyi fahéjat.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.