Most olvasott cikk
Sok állatvédőnek nem tetszett Stella McCartney új fotókampánya

Sok állatvédőnek nem tetszett Stella McCartney új fotókampánya

Új kollekcióját Stella McCartney egy olyan kampány keretében népszerűsíti, amelyben Kendall Jenner modell mellett lovak is szerepelnek. A fotósorozat azonban sok állatvédő szerint nem fér össze a divattervező vegán elveivel.

Stella McCartney neve az elmúlt években elválaszthatatlanul összefonódott az állatjogok kérdésével. A divattervező számára mindig is hangsúlyozottan fontos volt, hogy az ő nevével fémjelzett ruhák és kiegészítők ne tartalmazzanak állati eredetű összetevőt, és több alkalommal is kiállt az állatok és a környezet védelme mellett.

A közelmúltban mutatták be például két korábbi táskamodelljét új köntösbe bújtatva, melyek fenntartható és etikus módon előállított, MIRUM névre keresztelt vegán bőrből készült darabokkal bővültek.

Stella McCartney újabb kollekcióiról rendszerint készítenek fotósorozatokat is, hogy azok ne csak a saját marketinges célokat szolgálják, hanem az állatok védelmében tevékenykedő szervezetekre is felhívják a figyelmet. A 2023-as nyári kollekciójának fotózását is összekapcsolta például egy adománygyűjtő akcióval. Akkor Madelyn Cline amerikai színésznő pózolt a Gentle Barn (Gyengéd Pajta) nevű menhely mentett állataival a frissen tervezett ruhákban.

Most azonban éppen állatjogi szempontból érte kritika Stella McCartney-t. Legújabb fotókampányában Kendall Jenner modell többször is ül vagy fekszik a lovakon.

Művészi szabadság vagy etikai baki?

A projektet kritizálók szerint Stella McCartney ezúttal szembement a saját értékrendjével. Csakúgy, mint Joaquin Phoenix, mikor ismét lóra ült a Napóleon című film forgatásán. A vegán színész is kapott hideget-meleget, amiért a munka kedvéért szembement a saját elveivel.

Az állatvédők szerint Stella McCartney annak ellenére használta a fotósorozatban szereplő lovakat saját marketingcéljaira, hogy akár felesleges stresszhelyzetet is teremthetett ezzel az állatok számára. A lovaknak erős mesterséges fények kereszttüzében kellett állniuk, bizonyos képek kedvéért ráadásul még Kendall Jenner is a hátukra került.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stella McCartney (@stellamccartney) által megosztott bejegyzés

Stella McCartney a kritikákra adott válaszában azzal érvelt, hogy a kampány célja az emberek és lovak közötti kapocs bemutatása és ünneplése volt. A fotókon szereplő lovakat Jean Francois Pignon lósuttogó gondozza, és szabadon élnek. Stella McCartney elmondta, azt kérte Harley Weir fotóstól, hogy a lovak erejét és gyógyító képességét jelenítse meg a képeken.

Az ügyben megszólalt Kendall Jenner is, aki azt hangsúlyozva próbálta védeni a projektet, hogy számára nagyon fontos állatok a lovak. Úgy érzi, különleges kapocs fűzi őt hozzájuk. Nem mondta ugyan ki, de vélhetően arra próbált ezzel utalni, hogy ha azt érezte volna fotózás közben, hogy stresszhelyzetben vannak a lovak, jelezte volna a problémát.

A lovaglás kérdése alaposan megosztja a vegán közösséget. Vannak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy ebbe az életmódba nem férhet bele ez a tevékenység, hiszen egy állat kihasználásával jár. Mások viszont – jellemzően azok, akik vegánná válásuk előtt már lovagoltak – megengedőbbek ebben a témakörben. Szerintük ez a fajta testmozgás a ló hasznára válik, nincs benne semmiféle állatkínzás, sőt: sok esetben láthatóan kitörő örömmel fogadja az állat, ha meglátja a lovagláshoz szükséges eszközöket.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.