Most olvasott cikk
Sokat spórolhat az, aki vegán étrendre vált?

Sokat spórolhat az, aki vegán étrendre vált?

A JAMA Networkon Online-on megjelent kutatás úgy kalkulál, hogy éves szinten körülbelül 500 dollárnak megfelelő összeget tudnak spórolni azok az amerikai családok, akik vegán étrendre váltanak. A megtakarítás annak ellenére jelentkezett, hogy a húsalternatívák jelenleg még viszonylag drágának számítanak az állati eredetű élelmiszerekhez viszonyítva, de ahogy a termékek ára csökkenni fog, úgy a megtakarítás mértéke is növekedhet.

A növényi alapú táplálkozás ellen sokszor felhozott érv, hogy a vegán termékek nagyon drágák. Akik ezen a véleményen vannak, azok „vegán termék” alatt általában azokat a növényi alapú húshelyettesítőket értik, amelyek ára jelenleg tényleg elég húzós. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a növényi alapú felvágottak, a borsófehérjéből készült panírozott csirkemellek és plant-based húsgolyók nem képezik egyetlen teljes értékű növényi étrend alapját sem. Ezeknek a termékeknek megvan a maguk funkciója és jelentősen egészségesebbek és környezetkímélőbbek az állatokból készült verzióknál, de ha valaki ezek alapján próbálja belőni a vegán étkezés költségeit, az rossz úton jár.

A JAMA Network Online-on megjelent legújabb felmérés szerint jelentősen csökkenthetők az élelmiszerre szánt kiadások, ha növényi étrendre váltunk. Éves szinten akár 500 dollárnak (180.000 forint) megfelelő összeget spóroltak azok, akik a felmérésben részt vettek, mindezt úgy, hogy az első bekezdésben említett alternatív fehérjeforrások is szerepeltek a menüjükben.

Olcsóbb a vegán étrend?

A Physicians Comitte for Responsible Medicine (PCRM – Orvosok Szövetsége a Felelős Orvoslásért) által végzett kutatásban a résztvevőket két csoportra osztották. A kontrollcsoportnak semmilyen változtatást nem kellett alkalmaznia a bevásárlási szokásaiban, a vegán csoportban lévők viszont csak növényi alapú, alacsony zsírtartalmú termékeket vásárolhattak. Az eredmények azt mutatták, hogy ez az étrend átlagosan 16 százalékkal csökkentette az élelmiszerre szánt kiadásokat. Ez napi átlagban 1,51 dollárnak, vagyis körülbelül 540 forintnak megfelelő kiadáscsökkenés. A résztvevők étrendjéhez az árakat az USA mezőgazdasági minisztériumának 2021-es adatbázisa alapján kalkulálták.

A kontrollcsoport tagjaihoz képest a vegán csoportban lévők a hús- és tejtermékek elhagyásán spórolták a legtöbbet, de a tojás is hozzájárult a csökkenéshez. A megtakarítás olyan mértékű volt, hogy ellensúlyozta a vegán csoport megnövekedett költekezését a zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, gabonák és a növényi alapú alternatív húskészítmények kategóriájában.

A felmérés felhívja a figyelmet arra, hogy a növényi alapú étrend nem csupán a pénztárcánk számára jelent megkönnyebbülést, de számos egészségügyi előnnyel is járhat.

Tudtuk, hogy a vegán étrend jelentősen csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint a szívelégtelenség, cukorbetegség és elhízás, és most már arra is van bizonyítékunk, hogy aki növényi étrendre vált, az sokat spórolhat a bevásárláson

– mondta Hana Kahleova, a PCRM klinikai kutatás vezetője.

Akik kíváncsiak, hogyan lehet egy jól összeállított, de egyben a pénztárcát is kímélő étrendet összerakni, azoknak ezt a cikket ajánljuk.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.