Most olvasott cikk
Egy orvosi szervezet egészségesnek nyilvánította a növényi húsalternatívákat

Egy orvosi szervezet egészségesnek nyilvánította a növényi húsalternatívákat

A Physicians Association for Nutrition véleménye alapján a jelenleg kapható növényi húsalternatívák megfelelő alternatívái lehetnek az állatokból készült húsoknak. Megjegyzik, hogy a termékek hosszú távú egészségügyi hatásairól egyelőre nem rendelkezünk elegendő ismeretekkel, hiszen viszonylag friss kategóriáról van szó.

A 2018-ban Németországban alakult Physicians Association for Nutrition (PAN) nemzetközi orvosi szervezet küldetése a növényi étrend egészségtudományos alapokra helyezett bemutatása.

A szervezet kiadott egy állásfoglalást, ami a növényi alapú húskészítményekkel kapcsolatos hivatalos álláspontjukat tükrözi. Véleményük megalkotásánál a jelenleg elérhető legfrissebb tudományos eredményeket vették alapul, és olyan kérdésekre keresték a választ, hogy a növényi húsok ultrafeldolgozott élelmiszereknek tekintendők-e, megfelelőek-e a gyermekek számára vagy ideális-e a tápanyagprofiljuk.

A szervezet a magvakat, tofut, teljes kiőrlésű gabonákat és a hüvelyeseket tekinti az első számú fehérjeforrásnak, de álláspontjuk szerint a növényi alapú húskészítmények megfelelő és környezetvédelmi szempontból is ideális alternatívát jelenthetnek. Ráadásul ezek a szinte konyhakész élelmiszerek megkönnyítik a fenntarthatóbb értrendre való áttérést azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak olyan sok időt tölteni a konyhában.

Nem mindegy, mit választunk

Vizsgálatuk alapján azonos kategóriába tartozó plant-based húskészítmények között is elég nagy volt az eltérés egyes hozzávalók tekintetében. Ezért azt javasolják, hogy lehetőség szerint olyan terméket válasszunk, amiben kevés a só, valamint a telített zsírsavak, amellett pedig kiegészítették a megfelelő mikrotápanyagokkal, mint a B12-vitamin, vas vagy cink.

A PAN elismeri, hogy több kutatásra van szükség a hosszú távú egészségügyi hatások tekintetében, és támogatja az alternatív fehérjeszektort, hogy további fejlesztésekkel és kutatásokkal tegyék még egészségesebbé és fenntarthatóbbá a globális élelmezési hálózatot.

Ezek az alternatív húskészítmények képesek kifogni a szelet az állati termékek vitorlájából. Ráadásul abban jók, amit a vevők keresnek: kellemes ízélmény, ár és kényelem. Számos bizonyítékot találtunk arra vonatkozóan, hogy azon túlmenően, hogy sokkal fenntarthatóbbak vízhasználat, szén-dioxid-kibocsátás és földhasználat tekintetében, a növényi húskészítményeknek egészségügyi előnyük is van

mondta Dr. Chris Bryant, egy tavaly megjelent, szakértők által ellenőrzött tanulmány szerzője, melyben az alternatív fehérjeforrások egészségügyi előnyeit vizsgálta az állati termékekkel szemben.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.