Most olvasott cikk
Húsvéti dekoráció, tojásfestés vegánként? Ez is megoldható!

Húsvéti dekoráció, tojásfestés vegánként? Ez is megoldható!

Felülnézetes fotó egy asztalról, amin tojásfestést végeznek

A vegán húsvéti dekoráció témakörébe belefér még a tojásfestés is. Nem mindegy persze, milyen alapot használsz, de könnyen beszerezhető már fenntartható alternatíva is.

Ha azt mondom, húsvéti dekoráció, biztos vagyok benne, hogy az első, ami eszedbe jut, a tojásfestés. Máig látom magam előtt, ahogy édesanyám kivörösödött arccal, erőlködve fújja ki a tojásokat, és reménykedve megkérdezi, elég lesz-e már ennyi.

Vegánként aztán persze az is világossá válik, hogy a tojásfestés állatjóléti szempontból a legkevésbé sem tekinthető etikus hagyománynak. Jó hír azonban, hogy akkor sem kell teljes mértékben hátat fordítani ennek a hagyománynak, ha már növényi alapokra helyezted át az életed. Elég egy kicsit csavarni a szokáson, és már készülhet is a vegán hímes tojás.

A hagyományos tojás helyett használhatunk fából készült alapokat. Ezekből ma már kapható klasszikus tojásforma, valamint lapos verzió is. Ezeket aztán dekorálhatók többféle módon: festékkel, gyöngyökkel, decoupage technikával, fonalakkal vagy éppen masnikkal. Ahogy a hagyományos tojásdíszítés esetében, úgy itt is csak a fantázia (és a fizika) szabhat határt a lehetőségeknek.

Ha viszont a fonal mellett tennéd le a voksodat, érdemes vetni egy pillantást az összetevőkre. Sok fonal ugyanis gyapjúból vagy éppen selyemből készül részben vagy egészben. Ráadásul még bizonyos, 100 százalékig bambuszból előállított fonalak készítéséhez is felhasználnak egyes esetekben méhviaszt. Nem árt tehát körültekintően vásárolni, amennyiben minden szempontból vegán módon szeretnéd ünnepelni a húsvétot.

Fatojás helyett egyébként lehetőség van hungarocellből készült alapok vásárlására is. Ezek sokszor olcsóbban beszerezhetők lehetnek a faverziónál. Ugyanakkor nem kifejezetten tekinthetők környezetbarát alternatívának.

Fenntartható, vegán húsvéti dekoráció – a tojáson túl

A húsvét persze nem kizárólag tojásfestésből és a tojásmotívumokból áll, dekoráció szintjén sok egyéb elemmel kiegészíthető. Érdemes ezek esetében is fenntartható, műanyagmentes megoldásokat választani. Praktikus lehet például, ha a húsvéti finomságokat és meglepetéseket rejtő kosár évről évre ugyanaz a darab. Ezzel kikerülhető a fölösleges halmozás problémája.

A kiürült befőttesüvegek sem használhatók fel mind fűszerek, zabpehely vagy éppen lisztek tárolására. A feleslegből viszont készülhet vidám húsvéti dekoráció: nyuszi vagy csibe is.

Végezetül pedig mégiscsak visszakanyarodok a tojásformához, bár ezúttal egy alternatív megoldással. A fenti videóban bemutatott módszerrel akár kisgyerekkel együtt is készíthető vegán húsvéti dekoráció.

Ha igazán fenntartható módon szeretnéd összerakni ezt a díszt, akár csomagolóanyagokat, feleslegessé vált papírokat is össze lehet gyűjteni erre a célra. Az így összeragasztgatott papírtojások pedig felakaszthatók a lakás különféle pontjaira: polcokra, bejárati ajtóra vagy barkára is.

Minden díszre igaz azonban, hogy csak abban az esetben tekinthető igazán fenntarthatónak és környezettudatosnak, ha éveken keresztül használjuk őket.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.