Most olvasott cikk
Brutális körülményeket lepleztek le az EU legnagyobb tojástermelőjénél

Brutális körülményeket lepleztek le az EU legnagyobb tojástermelőjénél

Egy lengyel tojástermelő üzemben találkozott egy állatvédő szervezet az uniós előírásoknak nem megfelelő körülményekkel. A cég Európa, Ázsia és Afrika összesen 60 országába exportál.

Horrorisztikus körülményeket tárt fel egy közelmúltbeli vizsgálat az Európai Unió legnagyobb tojástermelő vállalatánál. Az Anima International állatjogi szervezet a lengyel Fermy Drobiu Woźniak háza táján szaglászott körbe, és komoly állatjóléti problémákba, szabálytalanságokba futottak bele.

A csoport két aktivistája beépült az üzem munkavállalói közé a nyáron. Közben pedig napi szinten jelentettek az Anima Internationalnek arról, mi mindent tapasztaltak a gyárban.

Beszámolóik alapján sérült és beteg tyúkokat hagytak kezelés nélkül meghalni a ketrecekben. Elmondásuk szerint naponta fedeztek fel elhullott tyúkokat, ráadásul már a bomlás előrehaladott stádiumában. Súlyos higiéniai kérdéseket vet fel az is, hogy a tojások sokszor érintkezésbe kerültek az elhullott állatokkal.

A tyúkok összezsúfolva élnek, ez pedig agressziót és kannibalizmust eredményez az állatok között. A körülmények az állatvédők meglátása szerint a legkevésbé sem feleltek meg az uniós követelményeknek.

A tojástermelő cég Európa, Ázsia és Afrika összesen 60 országába exportál, termelésének 70 százalékát Lengyelországon kívül értékesíti.

Annak a cégnek, amely az egész Európai Unióban a legtöbb tyúkot tartja, a jóléti normák tekintetében is élen kellene járnia. Ha a Fermy Drobiu Woźniak a ketreces tartás fokozatos felszámolása mellett döntene, az évente több millió tyúkot érinthetne

– mondta Paweł Rawicki, az Anima International lengyelországi szervezetének elnöke.

„A Fermy Drobiu Woźniak határozottan tiltakozik a tények egyoldalú és szelektív bemutatása ellen” – olvasható a vállalat weboldalán megjelent közleményben. A cég szerint szenzációkeltő kifejezésekkel és képekkel keltették rossz hírüket, ahogy a csirkék tenyésztési módjával, a tojástermeléssel és a farmokon dolgozó emberek foglalkoztatásával kapcsolatban sem helytállóak a megjelent megállapítások.

A tojástermelői körülményeket is megreformálhatja az EU

Az Európai Bizottság megrendelésére év elején készített a csirketartás megreformálására állatjóléti javaslatokat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Az uniós cél, hogy 2027-re egyáltalán ne használhassanak ketreceket az állattartók.

Az Európai Parlament képviselői még 2021-ben szavazták meg elsöprő többséggel – 558 támogató és 37 elutasító vokssal –, hogy 2027-re tiltsák be a ketreces állattartást az Európai Unióban.

Ez a vizsgálat is megmutatja, hogy milyen szörnyű valósággal szembesülnek az állatok Európában, miközben az EU azt állítja magáról, hogy vezető szerepet tölt be az állatjólét terén. Az Európai Bizottságnak most van arra lehetősége, hogy bevezesse a ketrecek betiltását, és végigvigye azt a demokratikus folyamatot, amelyben 1,4 millió uniós polgár kérte a ketrecmentes rendszerekre való áttérést

– jelentette ki Reineke Hameleers, a Eurogroup for Animals vezérigazgatója.

Az ipari tenyésztésben tartott tyúkok Bogna Wiltowska, az Anima International lengyelországi szervezetének vizsgálatokért és intervenciókért felelős igazgatója szerint évente több mint 300 tojást tojnak. Az ilyen intenzív termelés és a nagyfokú kizsákmányolás eredményeképpen egyes állatok végkimerülésben pusztulnak el. Sok másikat pedig mindössze 18 hónap után a vágóhídra küldenek, mivel teljesen kimerülnek ebben az intenzív rendszerben. Az igazgató szerint megfelelő körülmények között akár tíz évig is élhetnének ezek az állatok.

(Eurogroup for Animals)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.