Most olvasott cikk
Narancsos-kardamomos torta olívaolajjal – Csenge és Flóra világkonyhája

Narancsos-kardamomos torta olívaolajjal – Csenge és Flóra világkonyhája

Narancsos-kardamomos torta olívaolajjal-min

A narancs és a kardamom édes-fűszeres kombinációja és az olívaolaj pikáns aromája teszi olyan ellenállhatatlanná ezt a mediterrán tortát, amit tisztán növényi hozzávalókból fogunk elkészíteni.

Ez a torta a világ konyháinak tökéletes fúziója, amely, bár nem mondható ebben a formában hagyományosnak, mégis hatalmas népszerűségnek örvend a mediterrán régióban az utóbbi években.

Ez a cikk a Csenge és Flóra világkonyhája sorozat tizenharmadik része. További receptekért kattints ide, a házigazdák bemutatkozását pedig itt olvashatod el.

Az olívaolaj a mediterrán konyha egyik alapélelmiszere, amit már legalább hétezer éve termesztenek a régióban, így nem csoda, hogy az itteni konyha hagyományos édességeiben is fel-felbukkan összetevőként: hidegen sajtolt, extraszűz olívaolajjal készült például a 16. század végére visszanyúló, spanyol torta de aceite és a korzikai strenna is.

Ebben a piskótaszerű tortareceptben az olívaolaj nemcsak a napokig puha és friss állagról gondoskodik, hanem különleges, enyhén gyümölcsös, pikáns ízvilágot is kölcsönöz neki.

Az olívaolaj friss aromájához remekül passzolnak az enyhén savanyú, citrusos ízek: a narancson kívül népszerű hozzávaló még ezekben a süteményekben a citrom és a lime is.

De ha kardamom, akkor csakis narancs: ennek az édeskés, aromás citrusgyümölcsnek elképesztően jól áll ugyanis a kardamom meleg, enyhén füstös aromája.

Ez az eredetileg Indiából származó fűszer, bár valamiért észrevétlenebbül ugyan, mint a fahéj, de ugyanúgy belopta magát az európai gasztronómia desszertpalettájába: a mediterrán konyha saját hagyományos összetevőihez igazítva – mint amilyen ez az olívaolajjal készült recept is – használja piskótaszerű tésztáihoz; a skandinávoknál pedig, akik a közel-keleti régió és India után a világon a legtöbbet fogyasztják ezt a fűszert, hosszú évszázadok óta hagyományos péksütemény a kardamomos tekercs.

Íme tehát egy igazi, nem épp hagyományos, a világ különböző égtájainak legjobbjait egyesítő desszert: ez az olívaolajjal készült, narancsos-kardamomos torta, ami a legparádésabb vacsorapartin is megállja a helyét.

Porkoláb Edit / Prove

Hozzávalók:

♡ 300 gramm finomliszt
♡ 260 gramm + 3 evőkanál barna cukor
♡ 200 ml olívaolaj
♡ 240 gramm konzerv kókusztej
♡ 2 nagyobb narancs
♡ 1 teáskanál őrölt kardamom
♡ 12 gramm sütőpor
♡ 2 evőkanál finomra őrölt lenmag
♡ 1 teáskanál vaníliakivonat
♡ 1 teáskanál só

Elkészítés:

  1. Egy kis csészében keverj össze két evőkanál őrölt lenmagot hat evőkanál forró vízzel és tedd félre tíz percre, a sütőt pedig közben melegítsd elő 190 fokra.
  2. Egy nagy tálba mérd ki a lisztet és jól keverd el benne a sütőport, a sót és az őrölt kardamomot.
  3. Az egyik narancsot zöldségkefével alaposan átdörzsölve, forró vízzel mosd át, hagyd teljesen megszáradni, majd reszeld le a héját, ügyelve arra, hogy a fehér rész ne kerüljön bele. A levét facsard ki és tedd félre.
  4. Egy másik tálban (jó nagy legyen, hogy a lisztes keverék is beleférjen majd) keverd össze a barna cukrot, az olívaolajat, a kókusztejet, a kifacsart narancslé felét, a narancshéjat, egy teáskanál vaníliakivonatot és a tíz percre félretett lenmagkeveréket.
  5. A nedves hozzávalókhoz szitáld hozzá a lisztet kb. három részletben. Óvatosan forgasd bele, ügyelve rá, hogy ne keverd túl.
  6. Tedd a tésztát kiolajozott, 22-25 cm-es tortaformába vagy hasonló méretű tepsibe. Ha a sütő már teljesen átmelegedett, tedd be a tortát a középső rácsra és vedd vissza a sütőt 180 fokra. Süsd kb. 40 percig, vagy 2-3 perccel kevesebb vagy több ideig a sütőd teljesítményétől függően: akkor jó, ha a teteje már szép világos aranybarna, a széle pedig kicsit elválik a formától.
  7. Miközben a torta sül, a másik narancsot zöldségkefével alaposan átdörzsölve mosd meg. Ha nem szeretnéd megenni a héját, hámozd meg (ehető, bár enyhén kesernyés, de a cukortól valamennyire édes lesz), de tartsd észben, hogy a héj nélkül a narancsszeletek könnyebben szétesnek. Vágd fel kb. fél cm-es karikákra, tedd egy rétegben egy serpenyőbe (ne legyenek egymáson), öntsd hozzá a maradék félretett narancslevet és három evőkanál cukrot, és alacsony lángon rotyogtasd kb. 3-4 percig, majd a szeleteket óvatosan fordítsd meg, és 1-2 percet adj nekik ezen az oldalon is. Hagyd, hogy kihűljenek a serpenyőben, majd helyezd el őket ízlés szerint a torta tetején.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.