Most olvasott cikk
Csenge és Flóra világkonyhája: ghraybeh, a Közel-Kelet omlós keksze

Csenge és Flóra világkonyhája: ghraybeh, a Közel-Kelet omlós keksze

Puha, omlós és szinte biztos, hogy a spájzodban ott lapul az a mindössze három összetevő, ami kell hozzá: ez az arab aprósütemény a ghraybeh, ami egyben közel-keleti receptsorozatunk édes lezárása is.

Ez a cikk a Csenge és Flóra világkonyhája sorozat nyolcadik része. További receptekért kattints ide, a házigazdák bemutatkozását pedig itt olvashatod el.

Ha közel-keleti süteményt említünk, a legtöbbek lelki szemei előtt a cukorsziruppal átitatott, réteges-leveles baklava, vagy a szezámmagból készült halva képe jelenik meg.

A ghraybeh egészen más kategória – elkészítése is rendkívül kezdőbarát, néhány egyszerű instrukció betartásával akkor is könnyedén összedobhatod, ha a „konyhatündér” jelző a legkevésbé sem illik rád. Nem kell hozzá se szezámpasztát készíteni, se cukorszirup fölött imádkozni, se egyéb bonyolult konyhai műveleteket végezni, se semmilyen különleges, speciális hozzávaló után vadászni.

Mindössze három összetevőből áll: lisztből, porcukorból és jó minőségű vegán vajból, illetve díszítőelemként egy-egy olajos mag kerül a kekszek tetejére. Az európai olvasónak, akinek az jár a fejében, hogy ez tulajdonképpen egy dán vajas keksz, hoztunk egy rövid gasztronómiatörténeti érdekességet: a ghraybeh első változata majdnem egy évezrede bukkant fel a ma ismert legrégebbi arab szakácskönyvben a 10. században, sokkal régebben, mint a nyugati világban ma az omlós sütemények királyaként ismert, 20. században született skandináv édesség.

Ha szívesen elkészítenél egy elronthatatlan, igazi arab süteményt, itt a lehetőség – mutatjuk, hogyan.

Porkoláb Edit / Prove.hu

A jó ghraybeh titka: megfelelő összetevők és állagok

Mivel minimális mennyiségű hozzávalóból álló süteményről van szó, nagyon fontos, hogy mindegyikből a megfelelőt válaszd, és az elkészítési útmutatót pontosan kövesd. Mielőtt a receptre térnénk, adunk néhány tippet az összetevők kiválasztásához és az esetleges helyettesítésekhez.

Vegán vaj: az omlós tésztának a vaj a lelke, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő zsírtartalmú terméket válassz. A 40-60%-os margarin nem felel meg ennek a célnak, ugyanis ezeknek igen jelentős része víz, ami elrontja a ghraybeh állagát. Válassz 80%-os, kifejezetten vajhelyettesítőként árult terméket, vagy olyan sütőmargarint, ami legalább 70% zsírtartalmú. Fontos még, hogy szoba-hőmérsékletű legyen felhasználáskor, de semmiképpen sem folyós, olvasztott állagú.

Porcukor: a sütésben a cukornak nem csak az édesítés a feladata – igen fontos szerepet játszik az állag kialakításában is. Mivel itt habosra kell kevernünk a vajat és a cukrot, ezért sem kristálycukorral, sem egyéb édesítővel nem váltható ki ez az összetevő.

Finomliszt: a ghraybeh pillekönnyű állagának megtartása végett nem javasoljuk sem a gluténmentes, sem a teljes kiőrlésű liszt használatát. Válaszd a legmezeibb finomlisztet, ne rétes- vagy süteménylisztet.

Hozzávalók:

12-15 kekszhez

♡ 200 gramm finomliszt
♡ 120 gramm jó minőségű vegán vaj
♡ 60 gramm porcukor
♡ 12-15 szem pisztácia, mandula, dió vagy földimogyoró

Elkészítés:

  1. A vegán vajat felhasználás előtt legalább 45 perccel vedd ki a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletű legyen (de semmiképp sem olvadt!). Tedd egy nagy tálba a porcukorral együtt, majd gépi habverővel keverd habosra. Ha nincs gépi habverőd, késes aprítót is használhatsz. Alacsony fokozaton kb. öt percre lesz szükséged (ha magasabb fokozaton vagy hosszabb ideig habosítod, nem lesz megfelelő az állaga, tehát figyelj és légy türelmes). Ha késes aprítót használsz, kb. egypercenként állj meg, és kapargasd le a mixer oldalára ragadt masszát.
  2. A lisztet sűrű szövésű szűrőn szitáld át, majd fokozatosan adagolva add a habosított vajhoz. Ezt a lépést már folytathatod fakanállal. Ne keverd túl, csak addig, amíg már nincsenek benne lisztes foltok.
  3. A tésztának morzsalékosnak kell lennie, de elég ragadósnak ahhoz, hogy ha egy darabot kicsípsz az ujjaiddal, akkor összeálljon. Ha jónak ítéled, tedd a tésztát egy tálba, majd pár mozdulattal gyúrd össze. Csomagold műanyag fóliába vagy teljesen légmentesen lefedett tálba, majd egy órán át pihentesd a hűtőben (ez a lépés nem elhagyható!).
  4. Ha letelt a pihentetési idő, jöhet a sütik formázása: először is melegítsd elő a sütőt 160 ℃-ra, egy nagy tepsit pedig bélelj ki sütőpapírral.
  5. Kanalazz ki egy evőkanálnyit a tésztából, majd kézzel gyúrd át pár mozdulattal, hogy összeragadjon (lágynak és simának kell lennie, valamint fontos, hogy ne tartsd túl sokáig a kezedben, a vajnak ugyanis hidegnek kell maradnia). Sodorj kis golyókat a tenyereid között, majd helyezd őket a tepsire, egymástól legalább 2-2 cm távolságra. Óvatosan nyomd meg a sütik tetejét, hogy kissé, de nem túlságosan lelapuljanak, majd helyezz a közepükre egy-egy szem olajos magot (pisztáciát, mandulát, diót vagy földimogyorót). A már sütőpapírra helyezett sütiket takard le egy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki, amíg a tészta többi részével dolgozol.
  6. Süsd 160 ℃-ra előmelegített sütőben 13-15 percig. A sütiknek nagyon enyhén aranyszínűnek (nem barnának) kell lenniük – ügyelj rá, hogy ne süsd túl, különben elveszti omlósságát és száraz lesz.
  7. Vedd ki, és hagyd a tepsin tizenöt percig, majd óvatosan tedd át őket egy tányérra teljesen kihűlni. Forrón még puhák lesznek – a tökéletes állag eléréséig hagyd őket legalább egy órán át szobahőmérsékleten hűlni.

Köszönjük, hogy nyolc részen át velünk tartottatok közel-keleti kalandozásunkon – találkozunk nemsokára a világ egy másik izgalmas pontján!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.