Csenge és Flóra világkonyhája: gazpacho, a hideg spanyol zöldségleves

Mediterrán sorozatunk első receptje a spanyolok egyik kedvenc nyári hűsítője: ez a gazpacho, azaz a hideg zöldségleves.

Ez a cikk a Csenge és Flóra világkonyhája sorozat tizedik része. További receptekért kattints ide, a házigazdák bemutatkozását pedig itt olvashatod el.

Szinte minden régióban megtalálunk legalább egy, hagyományosan főzés nélkül készített és behűtve tálalt levest: a balti és szláv államokban népszerű a kapros, krémes céklaleves vagy uborkaleves, Koreában a hideg tésztaleves, nálunk pedig természetesen a hideg gyümölcsleves a nyár kedvence.

A spanyol konyha többféle hűsítő levessel is küzd a kánikula ellen: az andalúz régióból származik például a fokhagymás-mandulás ajo blanco, valamint a salmorejo, a kenyérből és paradicsomból készült krémleves is.

A vitán felül legnépszerűbb hideg spanyol levesnek, a gazpachónak több változata is létezik: a paradicsom és az uborka állandó szereplők, de kerülhet bele piros húsú paprika és zeller is, és a fűszerezés is eltérő lehet. A hagyományos gazpachóhoz mozsárban zúzzák össze a zöldségeket, így egyben krémes és darabos is, ma azonban ez az igen munkaigényes elkészítési mód már szinte teljesen elveszett.

Ahogyan a konyhákból egyre inkább kikopott a hagyományos elkészítési mód, egyre inkább elvált egymástól két új gazpacho-típus is: vannak, akik a modern konyhai gépekhez fordulva selymesen krémes változatban készítik el, és általában friss kenyeret is tesznek bele (ez az andalúz változat), és vannak olyanok is, akik a krémes paradicsomos alapot felkockázott zöldségekkel egészítik ki. Mi az utóbbi mellett tettük le a voksunkat.

gazpacho, a hideg spanyol zöldségleves
Porkoláb Edit / Prove

Hozzávalók:

♡ 800 gramm friss paradicsom/2 konzerv kockázott paradicsom
♡ 500 ml paradicsomlé
♡ 1 nagyobb vagy 2 kisebb kígyóuborka
♡ 2 nagyobb piros húsú paprika, kápia vagy kaliforniai
♡ 1 közepes fej lilahagyma
♡ 3 közepes gerezd fokhagyma
♡ fél csésze apróra vágott friss zöldfűszer: koriander, petrezselyemzöld vagy bazsalikom
♡ 2 evőkanál balzsamecet vagy fehérborecet
♡ 2 evőkanál olívaolaj
♡ egy lime leve
♡ ízlés szerint só, frissen őrölt bors
♡ opcionális: ízlés szerint csípős szósz (tabasco, sriracha stb.)
♡ opcionális: friss kenyér vagy pirított kenyérkockák

Elkészítés:

  1. A zöldségeket darabold kis kockákra, a lilahagymát minél apróbbra, a fokhagymát pedig zúzd össze.
  2. A hagymát és a fokhagymát sózd le, hagyd állni kb. tíz percig, majd alaposan öblítsd át.
  3. A zöldségek, a hagyma és a fokhagyma felét egy nagy tálban turmixold össze 500 ml paradicsomlével és két evőkanál olívaolajjal, majd keverd hozzá a többi zöldséget is (ezt már ne turmixold, csak akkor, ha teljesen krémes, andalúz gazpachót szeretnél készíteni).
  4. Adj hozzá két evőkanál balzsamecetet vagy fehérborecetet, egy egész lime levét, fél csésze apróra vágott zöldfűszert, sót és frissen őrölt borsot, és ha szereted, akkor ízlés szerint a kedvenc csípős szószodból egy keveset.
  5. Alaposan keverd össze, majd tedd légmentesen lefedve a hűtőbe minimum két órára. A legjobb, ha legalább négy-öt órát, vagy akár egy egész éjszakát is állni hagyod, hogy összeérjenek az ízek, és tálalás előtt fél órával kiveszed a hűtőből. Kínálhatsz hozzá friss kenyeret vagy pirított kenyérkockákat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.