Most olvasott cikk
Csenge és Flóra világkonyhája: mezze – vacsoraparti közel-keleti hangulatban

Csenge és Flóra világkonyhája: mezze – vacsoraparti közel-keleti hangulatban

Világkonyhánk első állomása a Közel-Kelet volt: bemutattuk többek között a régió fenséges, töltött kenyér- és tésztaféléit, frissítő salátáit és egytálételeit. Ráadásként most ezekből és néhány korábbi receptünkből hoztunk nektek válogatott recepteket, amiket elkészítve a megszokott svédasztalos vacsoraparti helyett új színekben, ízekben és állagokban pompázó, izgalmas ételekkel kápráztathatod el a vendégeidet.

Ez a cikk a Csenge és Flóra világkonyhája sorozat különkiadása. További receptekért kattints ide, a házigazdák bemutatkozását pedig itt olvashatod el.

A mezze szó szerint előételt jelent, de tulajdonképpen egyszerre tálalt kis ételek választéka. Gyakran szolgálják fel többek között a levantei konyhában és a mediterrán térségben is. Neve ellenére a friss, ropogós kenyérfélék, tartalmas kennivalók, fűszeres fasírtok és zamatos saláták egész estés falatozáshoz is megállják a helyüket.

Alább a kedvenceinket láthatod – válogass belőlük kedved szerint, vagy akár készítsd el mindegyiket a legközelebbi vacsorapartidra!

Muhammara/Getty Images

Mártogatósok

A kencék, krémek, mártogatósok adják a tökéletes mezze alapját: nemcsak javasolt, de szinte kötelező legalább két-háromfélét készíteni belőle, hogy mindenki megtalálhassa a saját kedvencét. (És ne lepődj meg, ha az este végére jegyzetet kell írnod róla, hány embernek ígértél receptet hozzájuk!)

Muhammara

A muhammara piros húsú paprikából készült, a dió karakteres ízvilágával bolondított, krémes kennivaló. Leggyakrabban a mezze tál részeként, többféle mártogatóssal és forró pitával tálalják előételként.

Babaganus

A babaganus vagy baba ghanoush az arab világ padlizsánkréme: az erdélyi változathoz hasonlóan füstös ízvilágú, majonéz helyett azonban tahini, azaz tisztán szezámmagból készült krém kerül bele. Ez olyan elképesztően krémessé és selymessé varázsolja a babaganust, hogy egészen biztos, hogy nem egyszer fogod elkészíteni, ha kipróbálod.

Ful medames

A ful medames egyiptomi, lóbabból készült, római köménnyel fűszerezett étel, amit leggyakrabban reggelire fogyasztanak. Kétféle változata létezik: az egyikben egész babszemek vannak, amit egytálételként szolgálnak fel, pürésített formájában pedig kenyérre kenik. Ez utóbbi tökéletesen illik a mezzeként felszolgált kenceválogatásba.

Ful medames/Getty Images

Hummusz

Ha nem tudsz dönteni, segítünk: ezt a mártogatóst semmiképp ne hagyd ki a mezzeválogatásodból. A hummusz a közel-keleti konyha remeke, az istenek eledele, a forró pitakenyér elengedhetetlen kísérője – íme a legtökéletesebb, legautentikusabb levantei recept.

Kenyérfélék

Bár kétségkívül egészséges és látványos a mártogatók mellé szépen felcsíkozott, harsányan ropogó zöldségrudacskákat is felszolgálni, ne legyenek illúzióink: a közel-keleti kencék meghatározó, nélkülözhetetlen, esszenciális kísérője a frissen sült, forró, illatozó laposkenyér.

Most kettőt mutatunk, amelyikből az egyiket már biztosan jól ismered.

Pita

A pitáról sokan azt gondolják, hogy bonyolult elkészíteni, pedig ez nincs így: ez az egyik legelronthatatlanabb és leggyorsabban elkészülő kenyérféle. Ráadásul mérföldekkel finomabb a boltban kapható, vákuumcsomagolt, tartósított változatnál, így mindenképp ajánljuk, hogy készítsd el a mezzédhez.

Aish baladi/Getty Images

Aish baladi

Az aish baladi egy egyiptomi laposkenyér, ami nagyon hasonlít a pitához, azzal a különbséggel, hogy finomított helyett száz százalékban teljes kiőrlésű lisztből készül, a külsejét pedig búzakorpába forgatják. Jó választás lehet, ha egészségtudatosabb vendégeidet is le szeretnéd nyűgözni.

Falatkák és zöldséges előételek

Most, hogy meggyőztünk a kenyérfélék fontosságáról, jöhetnek a zöldségek. Hiszen valóban, kinek nem elengedhetetlen a fűszeres krémek és laktató kenyérfélék mellé néhány frissítő falat?

Mercimek köftesi

Az ízlésesen, salátaágyon tálalt különböző fasírtok is nagyon népszerűek a mezzében. Ráadásul ezek közül hagyományosan több is teljesen növényi alapú, például a mercimek köftesi, a vörös lencséből és bulgurból készült, izgalmas ízvilágú, sütés nélküli fasírt is. Friss, ropogós salátalevélbe burkolva, citromlével meglocsolva az igazi.

Tabbouleh

A tabbouleh a levantei konyha méltán leghíresebb salátája: alapja a friss petrezselyemzöld és menta, citromlében és olívaolajban marinált bulgur és paradicsom, amik tökéletes harmóniában alkotnak kirobbanó ízvilágú mezzekísérőt. Ha csak egy salátafélét szolgálsz fel a vacsorához, akkor ez legyen az!

Tabbouleh, a világ kedvenc mezzéje
Tabbouleh/Porkoláb Edit

Dolma

A dolma fűszeres rizzsel töltött szőlőlevél, ami önmagában is remek, de a mezzéhez tálalt krémekbe mártogatva egészen fejedelmi falat válik belőle.

„Tofufeta” falatok

Van-e értelme a terülj-terülj asztalkámnak sajt nélkül? Vitatható. Ha igazán le akarod nyűgözni a vendégeidet a növényi konyha remekeivel, tálalj a többi mezze mellé tofuból készült, tíz perc alatt elkészíthető marinált „feta” sajtot. Figyelem: érdemes legalább egy vagy két nappal előre elkészíteni, hogy a tofu igazán át tudja venni a sós-fűszeres marinád ízeit.

Természetesen ezt a sok finomságot elkészíteni egy alkalomra sok időt igényel, így nem is egy egyszerű vasárnapi ebéd keretében kell feltétlenül megtenni, különleges alkalmakra azonban tökéletes választás lehet. Ráadásul a mártogatósok és néhány másik étel előre elkészíthetőek és napokig elállnak a hűtőszekrényben, sőt, az ízek összeérése után még finomabbak is lesznek, így előre is dolgozhatsz velük. Tapasztalatból mondjuk, hogy a vacsorakészítő-partinak is nagyon jó hangulata tud lenni: hívd át a vendégeidet kora délután, és üljetek neki a konyhai feladatoknak közösen!

(Psszt: ha idáig eljutottál, jutalmul beavatunk egy titokba: még a nyár folyamán megérkezünk majd nemzetközi sorozatunk következő állomására, ami a mediterrán konyha lesz. Addig is böngészd többi receptünket!)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.