Ful medames: az egyiptomi reggeli

Az autentikus ful medames reggeli receptje lóbabból készül, amit római köménnyel, friss fűszernövénnyel, fokhagymával, citrommal és csípős paprikával ízesítenek. Van egész babos verziója, amit egytálételként fogyasztanak lapos kenyérrel, de krémesebb változat is készíthető belőle.

Ehhez a recepthez hagyományosan lóbabot használnak, amit zöldségesnél száraz formában megtalálhatsz, vagy bioboltban konzerv formában is találkozhatsz vele. Ha azonban még sincs a környékeden, helyettesítheted fehér-, tarka- vagy vörösbabbal is.

Hozzávalók:

  • 250 g száraz lóbab (vagy 500 g konzerv)
  • 3 szál újhagyma szeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 2 közepes paradicsom apró kockára vágva
  • 1 chilipaprika szeletelve vagy ¼ tk őrölt chili (opcionális)
  • 2 ek tahini (opcionális)
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk őrölt római kömény
  • pár tekerés frissen őrölt bors
  • nagy marék apróra vágott friss petrezselyem
  • ½ citrom leve
  • ½ tk szódabikarbóna

Elkészítés:

  1. Ha konzerves babot használsz, csak mosd át egy szűrőn és térj rá a következő lépésekre. Azonban ha száraz lóbabot használsz, akkor áztasd be szódabikarbónás vízbe legalább 3-4 órára. Az idő leteltével öblítsd át a babot, csepegtesd le, és egy nagyobb lábasban, bő vízben tedd fel főni. Sózd és adj hozzá egy teáskanál római köményt. Amint felforrt, vedd a lángot alacsonyra és főzd négy órán keresztül lefedve. Ellenőrizd néha az állagát, hogy megpuhult-e, akkor jó, ha egy villával már szétnyomható.
  2. Amint kész, egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és kezdd el rajta pirítani alacsony-közepes lángon a felaprított újhagymát. Három perc után add hozzá a fokhagymát és a chilipaprikát. Újabb 2-3 perc pirítás után pedig jöhet hozzá a bab, a római kömény, a só és a bors, majd a felkockázott paradicsom és a tahini. Forrald össze és add hozzá a felaprított petrezselymet, majd elzárás után csavard rá a friss citrom levét. Egy krumplinyomóval vagy villával törd durvára a babot.

Tálalhatod egytálételként, de mártogatósként is fogyaszthatod pl. pitával, naan kenyérrel, vagy ha még autentikusabb élményt szeretnél, akkor készíthetsz mellé aish baladit, ami egy tipikus egyiptomi kenyér.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.