A vegán „tofufeta” elkészítése nem igényel sok hozzávalót és bonyolult technológiát sajtkultúrákkal, mindössze néhány összetevőből elkészíthető. A végeredmény pedig egy krémes, sós és savanykás „sajt”, amit felhasználhatsz salátákhoz, szendvicsekhez, tésztákhoz vagy akár pizzafeltétnek is.
A tofu nagyon népszerű a vegán konyhában, ami nem véletlen, hisz az egyik legsokoldalúbb alapanyag. Készíthetsz belőle tortát, rántottát, vegán „tojáskrémet”, „túrót” és „szalonnát” vagy akár ezt a „feta sajtot”.
Hozzávalók:
- 360 g natúr tofu
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál fokhagymapor (vagy két gerezd zúzva)
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál só
- pár tekerés frissen őrölt fekete bors
- ½ teáskanál csilipehely (opcionális)
Elkészítés:
- Az első lépés a tofu előkészítése. A tofut vágd fel kb. 1 centiméter vastag szeletekre és helyezd rá papírtörlőre vagy egy tiszta konyharuhára. A tetejét is borítsd be az anyaggal, és súlyozd le egy nehezebb vágódeszkával, vagy könyvvel. Hagyd így egy órára, közben néhányszor cseréld szárazra a papírtörlőt vagy konyharuhát. Ezt a lépést helyettesítheted tofu presserrel, ha van ilyen a háztartásodban.
- Közben készítsd el a pácot. Egy befőttesüvegbe keverd el az olívaolajat, az almaecetet, a citromlevet és a többi fűszert. Ha túl szilárd, adj hozzá 1-2 evőkanál vizet.
- A kinyomkodott tofut vágd egycentiméteres kockákra, tedd bele a befőttesüvegbe és óvatosan (hogy ne törjön össze a tofu) rázd össze a páccal.
- Tedd hűtőszekrénybe és hagyd 24-48 óráig, hogy összeérjenek az ízek, aztán máris fogyasztható.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.