Az aish baladi egy egyiptomi laposkenyér, ami nagyon hasonlít a pitához, azzal a különbséggel, hogy teljes kiőrlésű liszttel készül és a külsejét búzakorpába forgatják.
Összetevők:
- 150 + 180 g teljes kiőrlésű liszt
- 7 g instant vagy 25 g friss élesztő
- fél evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- búzakorpa (opcionális)
Elkészítés:
- Egy nagy keverőtálba mérj ki 300 ml langyos vizet és oldj fel benne egy teáskanál cukrot. Keverd hozzá az élesztőt, fedd le és tedd félre 10 percre egy meleg helyre, hogy felfusson.
- Utána keverj hozzá 150 gramm teljes kiőrlésű lisztet, fedd le és hagyd fél órát pihenni.
- Miután letelt, jöhet hozzá a maradék liszt, a só és az olaj.
- Legjobb, ha gépi dagasztót használsz, de ha nincs ilyen a háztartásodban, akkor dagaszd lyukas keverőkanállal vagy olajos kézzel legalább 10 percig, míg nem ragad (annyira) és elválik a felülettől. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet.
- Hagyd kelni egy-másfél órát. Ha kétszeresére nőtt, akkor gyúrd át a tésztát és vágd négy egyenlő részre. A részeket nyújtsd kb. egy centiméter vastagságúra és az egyik felét forgasd meg búzakorpában.
- Búzakorpás felükkel lefelé tedd egy sűtőpapírral bélelt tepsibe és süsd 260 ℃-on 6-8 percig.
- Fogyaszd különböző mártogatósokhoz, például tökéletes lehet egy ful medames mellé.
Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.