Most olvasott cikk
Horror egy magyar tejgazdaságban: betonon húzták az összeomlott teheneket (videó)

Horror egy magyar tejgazdaságban: betonon húzták az összeomlott teheneket (videó)

Sántító állatok, vérző tőgyek és szakszerűtlen, az állatnak szenvedést okozó mozgatás – ezek látszódnak a Prove.hu birtokába jutott rejtett kamerás felvételeken, amelyeket egy, a telepen dolgozó állatgondozó készített. A mindössze 1500 lakosú Somogyszob közelében történt az eset még 2022-ben, a sokkoló felvételeket azonban csak a közelmúltban merte nyilvánosságra hozni az a neve elhallgatását kérő, marhatenyészőként dolgozó férfi, aki évekig gondozta az érintett telep állatait, mielőtt felmondott. Beszámolójában világossá teszi: borzalmas állapotokat tapasztalt, ezért muszáj volt váltania.
+1
Képek megnyitása

Sántító állatok, vérző tőgyek és szakszerűtlen, az állatnak szenvedést okozó mozgatás – ezek látszódnak a Prove.hu birtokába jutott rejtett kamerás felvételeken, amelyeket egy, a telepen dolgozó állatgondozó készített.

A mindössze 1500 lakosú Somogyszob közelében történt az eset még 2022-ben, a sokkoló felvételeket azonban csak a közelmúltban merte nyilvánosságra hozni az a neve elhallgatását kérő, marhatenyészőként dolgozó férfi, aki évekig gondozta az érintett telep állatait, mielőtt felmondott. Beszámolójában világossá teszi: borzalmas állapotokat tapasztalt, ezért muszáj volt váltania.

A szakmában eltöltött több évtized alatt számos telepen tapasztalta a szakemberek hiányát, a rossz bánásmódot. Az általa készített felvételek ezúttal Somogy vármegye egyik legnagyobbnak számító agrárvállalatánál készültek, amely több milliárd forintos állami támogatásokat nyert az elmúlt tíz évben modern berendezésekre és építkezésekre.

A férfi a cégnél töltött ideje alatt nem kereste a társaságot a munkatársak többségével, mert úgy érezte, nem tud beilleszkedni. Több éven át elviselte az áldatlan állapotokat, majd ezután kezdett el egyre hangosabban felszólalni a bántalmazott állatokért.

Már az első naptól kezdve sokkoló volt, ahogy bánnak a tehenekkel: nagy volt a betegszám és az elhullási arány, a dolgozók képzetlensége is meglátszott. Némelyikük észre sem vette, hogy már jó ideje nem lettek megfejve a tehenek, akiknek begyulladt a tőgye. Sokkal inkább a »majd kezeljük, ahogy kezeljük« hozzáállás uralkodott, mint a szakszerűség

– mesélte el a Prove.hu-nak a férfi, aki titokban készítette a képeket és a videókat, hogy bemutassa a magyar valóságot.

Korai elválasztás és stressz

Hazánkban is standard eljárás a borjak mihamarabbi elválasztása az anyjuktól annak érdekében, hogy a tehéntej a fogyasztóké lehessen. A borjakat kalodába zárják, amit a tehenek kifejezetten nehezen viselnek, stresszesen keresik utódjaikat. Az is elfogadott ma már a tejiparban, hogy míg a tehenek néhány évtizede akár 15 évig is éltek, manapság 5-7 éves korukban, többszöri mesterséges megtermékenyítés és folyamatos fejés után nem képesek hozni az elvárt tejmennyiséget, ezért idejekorán vágóhídra küldik őket.

A képeken és videókon az is látszik, hogy a 72 férőhelyes carousel típusú fejőházakban több állat tőgye vérzik és begyulladt, a tereléskor sántítanak, valamint az egyik tehén nem tud lábra állni, emiatt először a betonon húzva, majd fejjel lefelé lógatva próbálják mozgatni, ami a nyilatkozó állattenyésztő szerint jogilag is kimerítheti az állatkínzás fogalmát.

Az esetet a férfi egy közeli bizalmasa jelentette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) részére, ahonnan átkerült az ügy a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályára.

Megkeresésünkre a Somogy Vármegyei Kormányhivatal megerősítette, hogy az illetékes hatóság „helyszíni vizsgálatot tartott, hatósági eljárást indított”, ugyanakkor folyamatban lévő ügyekről nem közölnek további részleteket.

A tejfogyasztás alakulása a világban

Egy 2013-as USDA jelentés szerint a tejtermékek iránti kereslet évtizedek óta hanyatlóban van, minden generáció egyre kevesebb tejet fogyaszt, mint amennyit az előtte lévő fogyasztott. A CBS New York jelentése szerint a tej folyékony formában történő fogyasztása az Egyesült Államokban óriásit zuhant: 1970 óta közel 37 százalékot.

Az agráriumban tevékenykedő vállalatóriás, a Cargill 2018-as kutatása szerint az amerikai tejfogyasztók fele használ növényi tejet és más vegán alternatívákat etikai, környezetvédelmi vagy egészségügyi okokból. Ezért számos nagyvállalat, például a Danone is elmozdult az utóbbi években a növényi alapú tejalternatívák irányába: néhány éve 60 millió dollárt fektetett be egy növényi alapú italokat gyártó vállalatba, a virginiai Mount Crawfordba, emellett a népszerű Alpro márka is a cégóriáshoz tartozik. Ezzel egyidejűleg akkoriban eladta a Stonyfield részvényeit, amely állati eredetű tejtermékeket forgalmaz.

Magyarországon a tejfogyasztás az utóbbi években szinte folyamatosan nőtt, a KSH adatai szerint 2021-ben az egy főre jutó tejtermékfogyasztás elérte a 170,5 litert (vaj nélkül). Ez a mennyiség azóta tovább emelkedhetett, ugyanis 2021 októberében a magyar kormány országos tejtermék-népszerűsítő kampányba kezdett.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.