Most olvasott cikk
Vegán elvárásokba futott egy álláskereső

Vegán elvárásokba futott egy álláskereső

A szakértő szerint nincs jogi akadálya, hogy a munkaadó vegán étrendet írjon elő a beosztottaknak a munkahelyen. Ezzel a lehetőséggel élt egy vállalat, amely az álláskeresőknek jelezte, az irodában elvárás a növényi étrend követése.

Középfokú végzettség, jó kommunikációs készségek, nyelvtudás, három-öt év tapasztalat. A legtöbb álláskereső szemrebbenés nélkül fogadja, ha a – reményei szerint – leendő munkaadója csak abban az esetben nyitott a szerződéskötésre, ha a jelentkező megfelel ezeknek az elvárásoknak.

Az ellenben már kiverte a biztosítékot egy álláskeresőnél, amikor egy vállalat e-mailben tájékoztatta arról, hogy csak abban az esetben tudják alkalmazni, ha vállalja, a munkahelyen kizárólag a növényi alapú étrendnek megfelelően táplálkozik.

Ez egy szigorúan vegán munkahely. A szabadidejében nem kell növényi étrendet követnie, az irodába azonban csak vegán ebédet hozhat be, valamint növényi tejet kell fogyasztania, ellenkező esetben nem étkezhet az irodában. Meg tudja erősíteni, hogy Önnek megfelel ez?

– írták a jelentkezőnek.

„Jelentkeztem egy állásra, mire ezt az e-mailt kaptam. Tényleg rám lehet ezt erőltetni, vagy megtehetik, hogy azért nem alkalmaznak, mert nem felel ez meg nekem?” – kért tanácsot az anonim poszt írója a többi Reddit-felhasználótól.

Nem törvényellenesek a vegán elvárások

A brit Metro.co.uk megkérdezett egy szakértőt is az ügyről.

Ez az elvárás meglehetősen szokatlannak tekinthető, egyesek talán drákóinak is gondolhatják. Ugyanakkor önmagában az nem tekinthető törvényellenesnek, ha a munkakör betöltéséhez szükséges követelményként tüntetik fel

nyilatkozta Shah Qureshi, az Egyesült Királyságban működő Irwin Mitchell ügyvédi iroda munkatársa.

Az a munkavállaló, aki szeretné betölteni a pozíciót, a növényi alapú követelményeket azonban szeretné megkerülni, hasonló helyzetben találja magát, mint a magyar vegán családok óvodakezdéskor. Ahogy az óvodai étkeztetés esetében, úgy itt is két kiskaput említett a szakértő: a vallást és az egészségügyi indokot.

A vallás Shah Qureshi szerint igencsak ingatag lábon álló érvelést vetítene előre. Tudomása szerint ugyanis nincs egyetlen olyan egyház sem, amely a húsevést alaptézisként fogalmazná meg követői számára.

Az egészségügyi indokláshoz pedig orvosi igazolásra lenne szükség. Beszerezhet orvosi papírt a munkavállaló, amely alapján nem javasolják számára a vegán étrendet, és a vas-, fehérje- vagy kalciumbevitelének drasztikus emelését tanácsolják neki. Ugyanakkor ezt is könnyen támadható megoldásnak látja a szakértő. A munkáltató ugyanis érvelhetne azzal, hogy ezeket a tápanyagokat munkaidőn kívül is fogyaszthatja állati forrásból a munkavállaló, de akár vegán étrend-kiegészítőket is fogyaszthat munkaidőben.

„A legnagyobb örömmel leszek munkahelyi vegán”

A kérdés nem hagyta hidegen a kommentelőket sem. „Ez annyira furcsa, néhány startup mindent megtesz, hogy senkit ne tudjon felvenni” – írta az egyikük.

Egy másik felhasználó arról számolt be, hogy ő akkor szembesült ugyanezzel a munkáltatói előírással, mikor egy étteremnél jelentkezett egy meghirdetett állásra. Őt arra kérték, szerződéskötés esetén állati eredetű összetevőt is tartalmazó ételt a munkahelye közelében ne fogyasszon.

„A legnagyobb örömmel leszek munkahelyi vegán, ha a fizetés elég jó” – tette hozzá egy harmadik kommentelő.

A legtöbb esetben egyébként még mindig a vegánok vannak kisebbségben egy-egy munkahelyen. A The Vegan Society 2020-ban ki is adott egy útmutatót a munkáltatók számára, miként alakíthatnak ki olyan munkakörülményeket, amelyek vegán beosztottjaiknak is kedveznek.

(Totally Vegan Buzz)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.