Most olvasott cikk
Lehet egy óvodás vegán ma Magyarországon?

Lehet egy óvodás vegán ma Magyarországon?

Nem egyszerű vegán étrendet igényelni az óvodákban a gyerekeknek, a közétkeztetés kereteiből orvosi igazolással vagy vallási okokra hivatkozva lehet csak kitörni. A lapunknak nyilatkozó gyermekorvos menzareformot szeretett volna elindítani, ám elmondta, még azt sem tudta elérni, hogy egészségesebb ételek kerüljenek a gyerekek elé a vegyes étrenden belül. A vegán opció szóba sem jöhetett.

Lassan elkezdődik az újabb óvodai beiratkozási szezon, megkezdődik a jelentkezés a 2023/2024-es nevelési évre. Azon szülők számára pedig, akik vegán elvek mentén nevelik gyermeküket, gyermekeiket, extra stresszfaktor, hogy miként viszonyul majd ehhez az adott intézmény.

Amennyiben a családi költségvetésbe belefér a magánóvoda, könnyebb a szülők helyzete, ezekben ritkán adódik nézeteltérés abból, hogy kapjon-e állati eredetű ételt a gyerek. Állami intézményekben azonban javarészt a vezetőség jóindulatától és hozzáállásától függ, milyen étel kerülhet végül az újdonsült ovis elé.

Mi a jogszabályi háttér?

A vonatkozó rendelet előírásai szerint a közétkeztetés keretében biztosított étel hozzájárul a gyermekek egészséges testi és mentális fejlődéshez, ezért arra kell törekedni, hogy ennek keretében valósuljon meg a diétás étrendek biztosítása is.

A rendelet 2021 szeptemberében hatályba lépett módosítása értelmében már akkor, „ha diétás étkeztetési igénynek megfelelő étrend az intézmény által, a közétkeztetés keretében nem biztosítható”, otthonról hozott vagy az oktatási intézménybe rendelt étellel is megoldható a gyerek étkeztetése.

A bevitt ételekkel kapcsolatban a következő előírásoknak kell megfelelni:

  • Azokat a közétkeztetésben szolgáltatott ételektől elkülönítve kell kezelni, már az intézmény konyhájára sem kerülhetnek be.
  • A hűtve tárolást igénylő ételeket névvel ellátott, teljesen lezárt, étel tárolására alkalmas, mikrohullámú sütőben melegíthető edényben kell vinni, majd elhelyezni az erre kijelölt hűtőszekrényben egyéb szállítást könnyítő eszköz (például táska, zacskó, stb.) nélkül.

Mielőtt azonban a vegán szülő megkönnyebbülten felsóhajtana és a levegőbe csapna: van egy kis bökkenő a 2021-es módosítás kapcsán. Előírja ugyanis, hogy a diétás étkeztetési igényeket szakorvosnak kell igazolnia, tehát csak allergia vagy érzékenység esetén járható a fent vázolt út.

A szakorvosi igazoláson kívül egyetlen lehetőségük van még a családoknak: vallási okokra hivatkozva is igényelhetik a speciális étrendet. Ebben az esetben azonban csak az intézményvezető jóindulatára lehet hagyatkozni.

Már az alapok is borzalmasak

Azt a rendeleti megállapítást, miszerint a közétkeztetés hozzájárulna a gyermek egészséges fejlődéséhez, könnyen megkérdőjelezhetőnek és cáfolhatónak tartja azonban Lengyel Boglárka. A fővárosban praktizáló gyermekorvos az ország különféle régióiból kérte be szülőktől az óvodai étrendeket. Megvizsgálta, egy nap alatt mennyi szénhidrátot, cukrot és feldolgozott élelmiszert raknak a gyerekek elé, milyen a tej és tejtermékek aránya. Meglehetősen elborzasztó eredményre jutott.

Elhatározta, hogy menzaforradalmat indít annak érdekében, hogy

kevesebb silány, feldolgozott, cukorral és tartósítószerrel teli élelmiszer tegye ki a közétkeztetés nagyját.

Elmondása szerint azonban már ezt az elsődleges célt sem sikerült megvalósítani, több helyen is falakba ütközött. Az a másodlagos célja, hogy a közétkeztetés keretein belül legyen lehetőség vegetáriánus vagy vegán diéta választására, ennek fényében szóba sem jöhetett.

Erő izom, tejet iszom?

Lengyel Boglárka kiemelte, a magyar orvosi és védőnői képzés szerint is a vegyes étrendet kell a gyerekeknek biztosítani, csak ez képes minden szükséges tápanyagot biztosítani a számukra.

Én azonban ezzel nem értek egyet. Akik kicsit is kitekintenek ebből a keretből, és olvasnak a kötelezőn túl egyéb szakmai irodalmat is, láthatják, hogy a vegán étrend – ha ésszel és odafigyeléssel állítják össze – ugyanúgy biztosítani tudja a gyerek számára szükséges tápanyagokat, mint az azzal szemben favorizált vegyes étkezés

– mondta, hangsúlyozva, ezt az álláspontot számos nemzetközi tanulmány is alátámasztja. Ráadásul már magyar szakirodalom is olvasható a témában.

Elkeserítőnek tartja, hogy – a vegán szülői csoportokban olvasható bejegyzések és hozzászólások alapján – több védőnő és gyermekorvos is jelenti a gyámügynek, ha egy gyereket növényi étrendet követve nevelnek. A kettős mérce elveinek megfelelően aztán „azt nem jelentik a gyámügynek, ha a szülő chipset és virslit ad a gyerekének”.

A vegánoknak rendszerint a szemükre vetik az életmóddal szemben kritikát megfogalmazók, hogy az étrendjük mellett táplálékkiegészítőket kell szedniük. Lengyel Boglárka szerint azonban a vegyesen étkező gyerekek is pótlásra szorulnak akár D-vitamin, B12-vitamin vagy folsav terén.

Elmesélte, hogy a közelmúltban 26 vegyes étkezésű gyerek D-vitamin-szintjét mérte fel, és mindössze hárman produkáltak az elfogadható tartomány alsó határán lévő értéket. A többi gyereknek mind a rossz tartományban volt az értéke.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.