A Veganeeta alapítója búcsút intett a vegán étrendnek – halakat is felszolgáló pop-up étteremmel készül

Veganeeta Home tulajdonosa, Árvai Anita

A Veganeeta Home a növényi étrendet követők – pláne a Balaton környékén élők – számára egy ismerősen csengő név lehet. A néhány éve Balatonalmádiban nyílt étterem, ami azóta a nagy sikerre való tekintettel nagyobb épületbe is költözött, nemcsak külsejében egyedi, de kínálatában is izgalmas, ízletes, növényi alapú ételeket kínál. Árvai Anita tulajdonos elmondása szerint ő maga is a növényi étrendet követte mostanáig, mára azonban megváltozott benne valami, és új, budapesti pop-up éttermét már ennek szellemében tervezte meg.

Április 29-én feltöltött Instagram- és Facebook-videójában ünnepélyes keretek között mesélte el újabb terveit Árvai Anita, a Veganeeta Home tulajdonosa.

A nézőknek intézett rövid beszédében azzal kezdte, hogy rendkívül meghatódott a megjelenő közönség miatt, ami „egy láthatatlan, de nagyon is tapintható kötelék”, valamint elmondta, „ez valami újnak a kezdete”.

Visszaemlékezésében a hat évvel ezelőtti víziójának alakulásáról, az azóta is hűségesen mellette álló csapatáról, valamint egy egy évvel ezelőtti véletlen találkozásról beszélt, amelynek hatására elhozhatja a „veganeetaságot” egy másik helyre, azaz Budapestre is.

Árvai Anita 2023-ban lakáséttermet szeretett volna megvalósítani, de időközben a növekvő ingatlanárak miatt ebből – többek tanácsára – visszalépett, az ötlet azonban ott maradt benne. Idén januárban találtak egymásra Debreczeni Zitával és Gianni Annonival, akik egy régebbi éttermük felvirágoztatása érdekében felajánlották a helyet a mediterrán stílusú vacsorák megtartásához.

„Nem vagyok nagy húsevő – a szalonna az más”

Debreczeni Zita elmondása szerint régóta terelgette férjét a húsmentes irányba, különösen azóta, hogy megkóstolta a Veganeetában a növényi alapú ételeket, és nagyon megtetszett neki. Állítása szerint ő maga is inkább húsmentesen él, bár „a szalonna az más”, ami Árvai Anita szerint „csak zsír, zsiradék”, tette hozzá humorosan.

A Veganeeta megálmodója a bejelentővideó 6 perc 46 másodpercénél egy váratlan vallomással folytatta beszédét:

Az történt néhány hónappal ezelőtt, hogy 8 év vegánság után megkívántam nagyon a halat. De nem is a halat, hanem a rákot. Aztán hosszas vívódás után eljutottam oda, amíg megettem az első falat rákot, és most kéthetente fogyasztok rákot

– vallotta be, amire a közönségben voltak, akik „juhú”-val, mások egy „wow”-val reagáltak. Utólag azt is hozzátette kommentben, hogy úgy érzi, „bejelzett a szervezete”, ezért döntött végül a váltás mellett.

Az exvegán séf és étteremtulajdonos úgy fogalmazott, hogy szeretne őszinte maradni, ezért vacsoraestjein szerepelnek majd a választható kínálatban halalapú ételek is, de állati tejeket és más húsfajtákat nem tervez behozni, ahogy a Balatonalmádiban található éttermében sem szeretné megváltoztatni az étlapot.

Nem hazudok, nem vagyok most már egy pár hónapja vegán emiatt. Nem tudom, hogy vissza fog-e térni

– folytatja a Veganeeta Home vezetője.

Változatos reakciók érkeztek a bejelentésre

Követőit megosztotta a vallomás, miszerint már nem él vegánként. Bár a Facebook- és Instagram-posztok kommentelése idővel limitált lett, majd kikapcsolták, több olyan vélemény is született, amelyben etikai vegánok csalódottságukat fejezték ki.

Idáig egy hatalmas példakép voltál nekem, de ez a mai előadás nagy csalódás volt! Azt hittem, szereted az állatokat! Tudom, nem számít, de -1 követő

– mondta el egy hozzászóló.

Ugyanakkor olyanok is akadtak, akik értékelték az őszinteségét és támogatásukról biztosították a Veganeeta tulajdonosát.

Köszönöm az őszinteséged a rákfogyasztással kapcsolatban, szerintem ez példaértékű, hogy vállalod, hiszen valóban így vagy önazonos.

Ahogy azt a bejelentőeseményen is elárulták a tulajdonosok, az első peszkatáriánus vacsorát május végén tervezik megrendezni, nagyjából 20-30 fős csoportokkal és ötfogásos menüvel, a hely pedig nyitva áll majd más workshopok számára is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.