Most olvasott cikk
Galambot röptetett egy szlovák képviselő az Európai Parlamentben

Galambot röptetett egy szlovák képviselő az Európai Parlamentben

Galambot engedtek el az Európai Parlamentben

Finoman szólva nem aratott osztatlan sikert képviselőtársai körében Miroslav Radačovský, aki egy galambröptetés mellett mantrázott az európai békéről. Az Európai Parlament ülésterme felbolydult, sokan állatjóléti problémákat emlegettek. 

Sokan, sokféleképpen hangsúlyozták már békepártiságukat az Európai Parlamentben, gyanús azonban, hogy egy szlovák képviselő mindannyiukon túltett. Miroslav Radačovský ugyanis beszéde közben egy galambot húzott elő az oldaltáskájából, majd szabadon engedte a strasbourgi ülésteremben – írja a The Guardian.

 

A Szlovák Patrióta párt elnöke tettét azzal indokolta, hogy ezzel kíván „békét az egész világnak, az oroszoknak és az ukránoknak egyaránt”.

Szabadon engedem ezt a galambot a béke jelképeként. Azt szimbolizálja, hogy Európának békére van szüksége. Kívánom, hogy ez a galamb forrasszon minket egységbe

– fogalmazott a képviselő.

A galambröptetés egységet pont nem hozott magával

Radačovský kommentárja két szempontból is problémás. Egyrészt túlzás szabadon engedésnek hívni egy zárt ülésteremben zajló galambröptetést. Másrészt pedig a legkevésbé sem hozta el a várt békét és egységet még a képviselők körében sem.

Sokan ostorozták a szlovák békepártit azzal, hogy egy állatnak okozhatott fájdalmat, kelthetett benne rettegést egyetlen színpadias mozdulat kedvéért.

Egy állatot használt, amelyet a táskájába rejtett, mint egy egyszerű tárgyat, és ezt csak azért, hogy egy békepárti nyilatkozatot tegyen ma. Hol van az állatvédelem a felszólaló gesztusában? Ezt teljesen elfogadhatatlannak tartom

– mondta Caroline Roose, a zöldek francia képviselője. Hozzátette, a galambröptetéssel Radačovský megszegte az Európai Parlamentben érvényes házirendet is.

Ahogy a madár ide-oda röppent az ülésteremben, egy kollégája megkérdezte Radačovskýtól: „El is tudja kapni?” Jan-Christoph Oetjen, az EP alelnöke pedig közölte, az esetről jelentés készül, és hozzátette, remélhetőleg az állatnak nem esett bántódása.

Nem először használnak kellékként galambot

Természetesen nem Radačovský az első, aki eszközként használt egy galambot. Esküvőkön máig népszerű programpont a galambröptetés. Egy vegán esküvőn persze fel sem merülhet ennek a lehetősége.

De arra is akad példa, hogy babaváró bulikon annak a leleplezésére használjanak galambokat, milyen nemű gyermeke lesz a párnak. Nagy valószínűséggel egy ilyen nembejelentő parti kellékeként használták azt a rózsaszínűre festett galambot is, akit a New York-i Madison Square Parkból mentett meg még tavaly egy járókelő.

„A galambok sokféle színűek lehetnek, de a rózsaszín nincs a változatok közt. Ez a szegény madár alapból hátrányban volt, mert háziasított fajként nem nagyon tud repülni, nem képes ételt találni magának vagy elmenekülni a ragadozók elől, de az, hogy ilyen feltűnő, világos színű, még inkább célponttá teszi” – mondta a Wild Bird Fund madármentő szervezet szóvivője.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.