Most olvasott cikk
Véletlenül fotózhatott elképesztően ritka madárfajt egy amatőr fotós

Véletlenül fotózhatott elképesztően ritka madárfajt egy amatőr fotós

Ritka fotó egy kék kövirigóról

Valószínűsíthető, hogy kék kövirigót fényképezett le egy fotós, amely Észak-Amerikában nagyon ritka madárfajnak számít. A helyi és nemzeti madarász szövetségeknek még hitelesítenie kell a „találatot”. A madárbarátok bejárják az érintett környéket, hogy a saját szemükkel lássák a ritka példányt.

Michael Sanchez a közelmúltban napfelkeltekor készülődött arra, hogy az Egyesült Államokban, az oregoni Hug Pointnál lévő vízesést fotózza. Az amatőr fotós új fényképezőgépét szerette volna tesztelni, és nem igazán számított arra, hogy aznap bármi maradandót is alkot majd.

Hirtelen kiszúrt egy arra ugráló kismadarat, majd gondolt egyet és lefotózta. Soha nem tartotta magát egy ornitológusnak, de visszanézve a túrán készült képeit, feltűnt neki a madár szokatlansága – írja a The Guardian.

Úgy rémlett neki, még soha nem látott hasonlót. Arra jutott, feltölti közösségi oldalakra, hátha valaki tud segíteni, milyen fajról is lehet szó. Nem sokkal később egy kommentelő be is jelentkezett a szenzációs hírrel, miszerint Sanchez sztárrá avanzsálhat a madárbarátok körében. Azt gyanította ugyanis, hogy a lencsevégre kapott madár egy kék kövirigó lehet.

Ez a ritka madárfaj Kelet-Ázsiából származik, és az észak-amerikai régióban mindössze egyszer láthatták, 1997-ben. Azt a bejelentést azonban az Amerikai Madarász Szövetség végül semmisnek tekintette. Nem tudták ugyanis megállapítani az adott madárról, hogy vadon élő vagy fogságból kiszabadult példány. Ha tehát Sanchez esetében igazolják a helyi és nemzetközi madarász csoportok is, hogy vadon élő kék kövirigót fotózott, hivatalosan ő lehet az első, akinek sikerült megtennie ezt a régióban.

Folyamatban van a ritka madárfaj azonosítása és a hitelesítés

Jelenleg önkéntesek dolgoznak azon, hogy a hobbifotós fényképének hitelességét igazolják.

Sokszor, amikor ilyen történik, a madarász közösség tagjai nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy megpróbálják hitelesíteni a fotót

– mondta Brodie Cass Talbott, az Oregoni Madarász Szövetség alelnöke. Hozzátette, a madárbarátokat persze ilyenkor a vágy is hajtja, hogy a saját szemükkel lássák a megörökített példányt.

A lelkes keresés ellenére ugyanazon a környéken azóta még nem szúrtak ki kék kövirigót a madarászok. Furcsa módon azonban négy nappal később San Francisco partjainál látták a ritka madárfaj egy példányát. Hogy ez egyezik-e azzal a madárral, akit Sanchez lefotózott, egyelőre kérdéses.

Ahogy az is, miként jutott ez a kék kövirigó ennyire messze az otthonától.

Talán ez a madár hibásan navigál. Talán eltévedt, és erős szélbe került. De az is lehet, hogy egy hajón utazott el eddig

– latolgatta Brodie Cass Talbott.

Annyi előnye mindenesetre biztosan volt annak, hogy elkészült Sanchez madaras fotója – akár hitelesítik, hogy a fényképen kék kövirigó szerepel, akár nem –, hogy a hobbifotós immár madárbarátként tartja magát számon. Elmondta, a történtek felnyitották a szemét, és másként tekint már a madarakra, mint korábban. „Beszálltam a klubba” – fogalmazott.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.