Most olvasott cikk
Átfogó elemzés bizonyítja: a vegán alternatívák akkor is előnyösebbek, ha feldolgozottak

Átfogó elemzés bizonyítja: a vegán alternatívák akkor is előnyösebbek, ha feldolgozottak

Növényi alapú húshelyettesítő egy tálcán

A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói szerint az ő szisztematikus áttekintésük az első, amely a növényi alternatívák előnyeire vonatkozó szakirodalom eredményeit elemzi.

A környezettudatos és a fenntartható étkezés elterjedésével nemcsak a teljes értékű növényi élelmiszerek, de a feldolgozott, alternatív fehérjeforrások is egyre többször kerülnek a vizsgálódás középpontjába. Mivel számos termék feldolgozott, ami a klasszikus, állati alapú élelmiszereket hivatott leváltani, ezek egészségügyi hatásai egyre sűrűbben merülnek fel a fogyasztókban.

A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatóinak legfrissebb vizsgálata alapján viszont sok növényi alapú feldolgozott élelmiszer több szempontból is egészségesebb, mint az állati eredetű változataik – adta hírül a Sky News.

A kutatók több mint 90 szakirodalmi forrás eredményeit elemezték. Azt írják, tudomásuk szerint ez az első szisztematikus áttekintés, amely a növényi alternatívák tápanyagtartalmáról, valamint egészségügyi és környezeti hatásairól és előnyeiről szóló szakirodalmat elemzi.

Az áttekintés alapján nem csak a kevesebb telített zsírsav és a több élelmi rost az, ami miatt a növényi alapú alternatívák egészségesebbek lehetnek. Környezeti terhelés szempontjából is sokkal kedvezőbbek az állati megfelelőikhez képest, különösen az üvegházgázok kibocsátása, de a föld- és vízhasználat tekintetében is.

A feldolgozott növényi élelmiszertől nem kell félni

A kutatók elismerik, hogy sok növényi alternatíva tartozik papíron az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé. Ám ezek közt van olyan, amelyik tápanyagprofilja megfelel az egészségügyi szervezetek által közzétett étkezési javaslatoknak. Persze ez nem minden termékre igaz, ezért az áttekintés felhívja a figyelmet ezeknek az élelmiszereknek a gondos megválasztására.

Egyes növényi sajtok akár ugyanis 50 százalékkal több telített zsírsavat is tartalmazhatnak, mint a tehéntejalapú verziók. A növényi húskészítmények sótartalma pedig sok esetben megegyezik az állati verziókéval, és a cukortartalmuk is nagyobb lehet. Bizonyos növényi húsalternatívák azonban jelentős mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és/vagy dióféléket tartalmaznak, amelyek sokszor nem kapnak elég fontos szerepet a fogyasztók étrendjében. Így ezeknek a termékeknek fontos szerepe lehet az egészségesebb étrendre való áttérésben.

Miközben a teljes értékű növényi élelmiszerek továbbra is a leginkább ajánlottak egészégügyi szempontból, a feldolgozott növényi alternatívák jó kiindulópontot jelenthetnek az étrend átalakításához. Ha jól megválogatjuk őket, egészséges és fenntartható opcióként szolgálhatnak az állati eredetű élelmiszerek helyett

– fejtik ki a kutatók.

A vizsgálódásból kimaradt a – szintén feldolgozott ételnek számító – tofu, tempeh és szejtán, hiszen az ázsiai étrendben hosszú ideje jelen lévő növényi fehérjék pozitív egészségügyi hatásait régóta ismerjük már.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.