Ha szeretnéd izgalmasabbá és komplexebbé varázsolni a zöldbabköretet, akkor ez a szójaszószos változat fokhagymával és szezámmaggal a tökéletes választás. Gyorsan elkészül, és garantáltan a legválogatósabb zöldségfogyasztókat is leveszi majd a lábukról.
A zöldbabköretet leggyakrabban párolva készítik el, ami általában kevésbé örvend nagy népszerűségnek, mint egy tepsis burgonya vagy egy majonézes krumplisaláta. Azonban most megmutatjuk, hogy igenis zöldbabból is lehet lélegzetelállítóan finom köretet készíteni.
A tökéletes zöldbab köret titka
Egész zöldbab: használhatsz friss és fagyasztott zöldbabot is, de mindenképp érdemes a hosszú, nem vágott fajtát választani. A vágott változat leginkább főzelékbe illik, köretként azonban sokkal esztétikusabb az egész zöldbab.
Szójaszósz: a szójaszósz ma már szerencsére nemcsak nagyobb áruházakban vagy bioboltokban kapható, hanem szinte minden sarki kisboltban hozzáférhetünk. Ezt az összetevőt semmiképp ne hagyd ki, mert ez adja meg az étel umami ízhatását.
Fokhagyma: a pirított fokhagyma szintén esszenciája ennek az ételnek, a szójaszósz mellett ez ad a köretnek komplex és mély ízvilágot. Ha nem szereted a fokhagymát, helyettesítheted másfajta hagymával is.
Szezámmag: nem csak kinézetében teszi vonzóvá az ételt – a szezámmag ásványi anyagokban, vitaminokban és egészséges zsírokban is gazdag, ráadásul a zöldbab frissességét kiegészítő izgalmas, diós aromát is kölcsönöz az ételnek.
Chilipehely: ez az összetevő opcionális attól függően, hogy kedveled-e a csípős ízeket, de nagyon passzol a kelet-ázsiai ízvilághoz.
Hozzávalók
- 400 g fagyasztott zöldbab
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál szezámmag
- fél teáskanál chilipehely
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés
- A fokhagymát pucold meg, és reszeld le vagy zúzd össze.
- Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és alacsony lángon kezdd el rajta pirítani a zúzott fokhagymát, majd 1-2 perc után jöhet hozzá a fagyasztott zöldbab.
- Adj hozzá egy nagy csipet sót, pár tekerés frissen őrölt borsot, opcionálisan fél teáskanál chilipelyhet, és pirítsd közepes lángon 15-20 percig, amíg a zöldbabok aranybarnára nem pirulnak.
- Add hozzá a szójaszószt, jól forgasd át, majd pirítsd további 4-5 percig.
- Zárd el, szórd meg szezámmaggal, és már tálalhatod is a zöldbabköretet. Jól illenek hozzá főételként kelet-ázsiai ízvilágú fogások, például ez a mennyei édes-savanyú tofu.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.