Most olvasott cikk
Ezek a mindennapi tárgyak aligha egyeztethetők össze a vegán életmóddal

Ezek a mindennapi tárgyak aligha egyeztethetők össze a vegán életmóddal

Autógumi egy szerelőműhelyben

Mikor már azt hinnéd, rutinos vagy a kegyetlenségmentes életmód terén, arcon csaphat a valóság: nem vegán tárgyak tömkelege vehet körül. Akár csak egy könyvvel a kezedben vagy biciklire pattanva is vegán elveiddel ellentétesen cselekedhetsz.

Gyakori konfliktusforrás a vegán közösségen belül, hogy kinek mi fér bele az életébe a veganizmus mellett. A növényi alapú étrend alapvetésnek tekinthető, bár ilyen téren is akadhatnak nézeteltérések. Sokan például eltekintenek a „tejet tartalmazhat” felirattól, nem csinálnak problémát belőle, ha egyébként kizárólag növényi összetevőket tartalmaz az adott termék (a „tartalmazhat” arra utal, hogy az üzemben, ahol a termék készült, használnak allergént – pl. tejet –, ezért kötelező feltüntetniük a gyártóknak). Mások szerint viszont az nem nevezhető vegánnak, aki ilyen ételt vásárol.

Mások használtan megvesznek állati bőrből készült táskákat, cipőket is, annak ellenére is, hogy ezek egyértelműen nem vegán tárgyak. Sokan azonban ezt nem tartják összeegyeztethetőnek a vegán szemléletmóddal – függetlenül attól, hogy használtan vagy újonnan vásárolt holmiról van szó.

Ezek ráadásul még relatíve könnyen behatárolható, egyértelmű esetek, kizárólag az egyéni értékítélet kérdése az egész. Vannak azonban olyan tárgyak, amelyekről a többségnek valószínűleg eszébe sem jut, hogy bajosak lehetnek a vegán filozófia tükrében. Ezek közül szemezünk most néhányat.

A papír is tartalmazhat állati összetevőket

A papírgyártás alapvetően növényi alapanyagokkal történik, jellemzően fafélék adják ehhez az alapot, de használnak hozzá nádat, kendert, lent és gyapotot is. Adalékanyagként azonban bizonyos esetekben megjelenhet a gyártási folyamatban az enyv is, amely állati eredetű ragasztóanyag.

Az enyvet hagyományosan állati bőrök, csontok és kötőszövetek forralásával készítik. Sok papírgyártó vállalat ma már ezt szintetikus, növényi alapú alternatívával váltja ki. Vannak azonban olyan cégek is, amelyek ragaszkodnak a régi, „jól bevált” módszerekhez.

Mindezek a WC-papírra és a papír zsebkendőre is igazak. Könnyen lehet tehát, hogy az orrodat sem a vegán filozófiának megfelelően törölgeted.

A tinta is lehet trükkös

Ha pedig nem pusztán üres papírt, hanem nyomtatottat veszünk – például könyvet –, a tinta sem feltétlen vegán. Ezzel érdemes tisztában lenni többek között azoknak is, akik vegánként szeretnének tetoválást készíttetni.

A nem vegán tinta tartalmazhat

  • csontszenet,
  • állati zsírból származó glicerint,
  • zselatint, valamint
  • sellakot, ami a lakktetű elgyantásodott váladéka.

Könyvkötésnél is használhatnak mindezen felül állati eredetű ragasztót. Ebben az esetben is igaz, hogy egyre jobban szorítják már ki ezeket a technológiákat is szintetikus alternatívák. Borzasztó nehéz azonban részletesen utánajárni, hogy egy adott könyv elkészítéséhez a gyártási folyamat bármelyik stádiumában felhasználtak-e állati eredetű termékeket.

A képernyőidő akkor sem feltétlen vegán, ha épp a Dominiont nézed

Gondolhatnánk, hogy – a fentiek fényében – könyvek helyett vegánként biztonságosabb választás lehet az elektronikus megoldások felé kacsingatni. Valójában azonban ezekkel kapcsolatban is akadnak problémás pontok. Elég például csak arra gondolni, hogy az okoseszközök gyártásához ritkafémek szükségesek. Ezeknek a bányászata pedig a legkevésbé sem tekinthető környezetbarát folyamatnak – sok esetben egyébként etikusnak sem.

A képernyőkkel kapcsolatban vegán szempontból egyéb gond is akadhat – egész pontosan az LCD-képernyők lehetnek erőszakmentes törekvéseink csendes gyilkosai. A tévék, telefonok, tabletek és egyéb képernyők ugyanis egyes források szerint állati eredetű koleszterint tartalmazhatnak, ebben az esetben pedig nyilván nem tekinthetők vegán tárgyaknak.

Ahogy a könyvgyártás esetében, így ezen a területen is sokszor csak szintetikus anyagokkal dolgoznak. Ha azonban szigorúan tartani szeretnéd magad a vegán életmódhoz, és a folyadékkristályos kijelzők terén sem engedsz ebből, vásárlás előtt érdemes megkérdezni a gyártótól, használ-e, és ha igen, milyen eredetű koleszterint a termékei gyártásához.

A dohányzás sem kompatibilis a vegán életmóddal

Ha az eddig olvasottak hatására kezdenél frusztrálttá válni, és egy kis füstöléssel igyekeznél levezetni a feszültséget, rossz hírünk van számodra. A cigaretta több szempontból sem igazán összeegyeztethető a vegán elvekkel.

Az az ellenérv, miszerint a dohányzás környezetkárosító hatású, még akár le is söpörhető az asztalról azzal a kérdéssel, hogy

és mi a helyzet azokkal a vegánokkal, akik autóval közlekednek, ők nem károsítják a környezetet?

A dohányzás azonban egyéb okból sem kifejezetten kompatibilis a vegán filozófiával. Mégpedig azért, mert számos dohányipari vállalat állatokon tesztel vagy teszteltet. Korábban rendszerint beagle kutyákat használtak erre a célra, míg a PETA állatvédő szervezet szerint ma már inkább egereket.

Már sem az Európai Unióban, sem az Egyesült Államokban nem írja elő a törvény, hogy dohánytermékek forgalomba hozatala előtt teszteljék őket állatokon. Ám csak egy-egy államban tiltották be ezt, például Belgiumban, Észtországban, Németországban és Szlovákiában. A lehetőség tehát a legtöbb országban adott a dohányipari állatkísérletekre – még ha nem is kötelező jellegű gyakorlatról van szó.

És ha már a dohányzásnál tartunk, érdemes kitérni az alkoholra is. Ezekkel is jó vigyázni, mert borkészítéskor például derítés során használhatnak állati eredetű alapanyagokathalhólyagot, tojásfehérjét vagy marhacsontból kinyert zselatint.

Az intim zónában is burjánzanak a nem vegán tárgyak

A cigaretta és az alkohol – jobb esetben – persze nem tekinthető alapvető szükségletnek. Az azonban kétségtelen, hogy a nőknek 11-14 éves koruktól 48-50 éves korukig – bizonyos időszakok kivételével – havi rendszerességgel van szükségük tamponra vagy betétre.

Ha előbbire voksolsz vegánként, tudd, hogy ezek sem mind kegyetlenségmentes termékek. Bizonyos márkák még manapság is helyeznek fel tengerimalacok, páviánok vagy nyulak hüvelyébe tamponokat kísérlet gyanánt. A területet pedig sok esetben még baktériummal is fertőzik. Ha elzárkóznál attól, hogy a vásárlásoddal ilyen gyakorlatokat támogass, használhatsz intimkelyhet vagy mosható betétet is.

Egyéb nem vegán tárgyak is fellelhetők azonban az intim zónában, ott van például az óvszer is. Ez tartalmazhat glicerint, ami trükkös összetevő. Nem kell azonnal megijedni, ha ezt látod a felsorolásban, ugyanis szója- vagy pálmaolajból, szintetikus forrásból éppen úgy előállítható, mint faggyúból. Ha azonban biztosra szeretnél menni, keresd fel a gyártót, és kérj információt a felhasznált alapanyagok eredetével kapcsolatban. De biztosra azzal is mehetsz, ha eleve vegán márkát választasz, mert már ilyenek is léteznek.

Ha az imént felsorolt intim tárgyakra nem volt szükséged az elmúlt időszakban, felmerülhet benned, hogy nem ártana vásárolnod egy terhességi tesztet. Azonban ez a terület is ingoványosnak számít a vegán elvek mentén. A házilag elvégezhető terhességi tesztek ugyanis laboratóriumi állatokból – általában egerekből vagy kecskékből – származó antitesteket tartalmaznak.

Sok vegán gondolkodik úgy, hogy egy ponton túl már nem foglalkozik a kegyetlenségmentes elvek szigorú betartásával. Hiszen ha sétálsz, még akkor is eltaposhatsz véletlenül bogarakat, gilisztákat és csigákat is.

De ha biciklire pattansz, azzal csak halmozod a kérdőjeleket. A bringakerék – és ugyanígy az autókerék – ugyanis a legtöbbször nem vegán. A gumiabroncsokat zömmel sztearinsav felhasználásával gyártják. Ez egy olyan vegyület, amely növeli a gumi rugalmasságát, szilárdságát és tapadását. Túlnyomórészt állati zsírból nyerik ki.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.