Most olvasott cikk
Kegyetlenség a filmiparban: így bánnak az állatokkal, amikor nem forog a kamera

Kegyetlenség a filmiparban: így bánnak az állatokkal, amikor nem forog a kamera

Megritkult tollazatú papagáj egy kalitkában, a PETA nyomozása a filmiparban

A közismert nemzetközi állatvédő szervezet, a PETA tárta fel, milyen körülmények között élnek a filmvásznon szereplő állatok, amikor éppen nem forog a kamera. Az Atlanta Film Animals telephelyén készített rejtett kamerás felvételek kegyetlenségről és elhanyagoltságról árulkodnak.

Az állatok kizsákmányolása nemcsak az élelmiszeriparban, de a show-bizniszben is megszokott jelenség. Elég csak azokra az állatos cirkuszokra gondolni, amelyek továbbra is állatokat használnak a produkcióikban. A PETA rejtett kamerás felvételekkel derítette ki, milyen módon élnek a filmekben szereplő állatok, amikor éppen nem a kamerák előtt dolgoztatják őket. Az Atlanta Film Animals (AFA) telephelyén készült videók alapján az állatok életkörülményei finoman szólva sem filmsztárhoz illők.

Az AFA olyan nagynevű filmgyárak számára kölcsönöz betanított állati színészeket, mint a Netflix, a Disney, a Universal Pictures vagy a Warner Bros. Az állatok fegyelmezésére és idomítására alkalmazott módszereik viszont szükségtelen kegyetlenségről árulkodnak.

Az állati színészek kiképzése lényegében állatkínzás

A személyzet egyik bevett tréningeszköze az volt, hogy megvonták az ételt az állatoktól. A felvételen hallható indoklás szerint ezt azért csinálták, mert ha az állatot étellel akarják valamire rávenni, de az éppen nem éhes, akkor nem fog engedelmeskedni. A Will Trentben szereplő két macska, Barnaby és Zeppelin is erre a sorsra jutott. De a kutyáktól is megvonták a reggelit, amennyiben aznap tréning volt betervezve, hogy így ösztönözzék őket engedelmességre.

A kutyák és macskák sokszor üres, szűkös ketrecekben vagy kennelekben töltik napjaikat, megfelelő higiéniai körülmények nélkül. A műsorokban már nem szereplő, visszavonult állatoktól pedig megvonják az állatorvosi ellátást, pedig sok esetben szükségük lenne rá.

A stresszes körülmények hatására Cookie, egy hatvanéves kakadu – akit előzetesen a Universal Studios parkjában használtak –, teljesen kopaszra csipkedte a mellkasát. Egy másik madarat pedig úgy büntetett az egyik alkalmazott, hogy elérhetetlen, de jól látható helyre tette a neki szánt eleséget.

Az Atlanta Film Animals a Birds and Animals Unlimited (BAU) egyik üzleti érdekeltsége, akinek vezetője Gary Gero hollywoodi állatidomár. Egy 2016-os nyomozás során a PETA a BAU-nál is számos kegyetlenségre utaló bizonyítékot talált. Így nem meglepő, hogy az AFA is tovább folytatja Gero szellemi örökségét.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.