A Danone Romania által megrendelt felmérés szerint keleti szomszédainknál egyre népszerűbb a flexitáriánus étkezés. A megkérdezettek nagy része a növényi termékek ízét kedveli jobban, és vannak, akik a fenntarthatóságot tartják szem előtt.
Ötszáz romániai állampolgár részvételével készült az a reprezentatív felmérés, amely a romániai vásárlók fogyasztási szokásait vizsgálta. A felmérés alapján kiderült, hogy keleti szomszédunknál egyre népszerűbb a flexitáriánus étkezés, vagyis az a törekvés, hogy az illető csökkentse az állati termékek fogyasztását, még ha teljesen el nem is hagyja azokat – számolt be az eredményekről a Vegconomist. A felmérést egy budapesti irodával és magyar csapattal is rendelkező vezető piackutató cég végezte a Danone Romania megrendelésére.
A megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen fogyaszt növényi alapú termékeket, ami 9 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A napi rendszerességgel húst fogyasztók aránya 31 százalék.
A válaszadók egyharmada a fenntarthatóságot említette, amikor a növényi alapú élelmiszerek kiválasztásának okáról érdeklődtek. Kicsivel több mint egyharmaduk (33 százalék) a termékek ízét hozta fel indokként. Szintén a megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy követ valamilyen étkezési irányelvet: vegetáriánust, flexitáriánust vagy teljesen növényi alapút.
A ProVeg felmérése is megerősíti az eredményeket
A Európai Unió Smart Protein Project nevű programja és a ProVeg által készített jelentés is hasonló eredményekkel szolgál. Ez alapján a román lakosság 48 százaléka csökkentette a húsfogyasztását, közel egyharmaduk (27 százalék) pedig flexitáriánusként hivatkozik magára.
Romániában és a szomszédos országokban jelenleg egy étkezési változás zajlik, amit leginkább az egészségügyi motiváció hajt. Ennek következtében tudatosabban viszonyulnak az étkezéshez, és vegyítik a hagyományos konyhát a növényi alapú élelmiszerekkel. Az elérhető információ hiánya ellenére is az látszik, hogy Románia az egyik legtámogatóbb a növényi élelmiszerek irányába
– olvasható a ProVeg jelentésében.
A kutatásból kiderül továbbá, hogy a megkérdezettek 57 százaléka számára az egészségügyi előnyök jelentik a legfontosabb tényezőt a váltás szempontjából, a válaszadók közel fele (45 százaléka) pedig jobban bízik már az alternatív fehérjeforrásokban, mint három évvel ezelőtt.
A GFI Europe jelentése szerint a növényi alapú termékek romániai piaca 2020 és 2022 között 67 százalékos növekedést produkált, melynek nagy részéért a tejalternatívák felelnek.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.