Most olvasott cikk
Romániában is csökken az állati eredetű ételek fogyasztása

Romániában is csökken az állati eredetű ételek fogyasztása

Zabtej poharakban

A Danone Romania által megrendelt felmérés szerint keleti szomszédainknál egyre népszerűbb a flexitáriánus étkezés. A megkérdezettek nagy része a növényi termékek ízét kedveli jobban, és vannak, akik a fenntarthatóságot tartják szem előtt.

Ötszáz romániai állampolgár részvételével készült az a reprezentatív felmérés, amely a romániai vásárlók fogyasztási szokásait vizsgálta. A felmérés alapján kiderült, hogy keleti szomszédunknál egyre népszerűbb a flexitáriánus étkezés, vagyis az a törekvés, hogy az illető csökkentse az állati termékek fogyasztását, még ha teljesen el nem is hagyja azokat – számolt be az eredményekről a Vegconomist. A felmérést egy budapesti irodával és magyar csapattal is rendelkező vezető piackutató cég végezte a Danone Romania megrendelésére.

A megkérdezettek 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen fogyaszt növényi alapú termékeket, ami 9 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest. A napi rendszerességgel húst fogyasztók aránya 31 százalék.

A válaszadók egyharmada a fenntarthatóságot említette, amikor a növényi alapú élelmiszerek kiválasztásának okáról érdeklődtek. Kicsivel több mint egyharmaduk (33 százalék) a termékek ízét hozta fel indokként. Szintén a megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy követ valamilyen étkezési irányelvet: vegetáriánust, flexitáriánust vagy teljesen növényi alapút.

A ProVeg felmérése is megerősíti az eredményeket

A Európai Unió Smart Protein Project nevű programja és a ProVeg által készített jelentés is hasonló eredményekkel szolgál. Ez alapján a román lakosság 48 százaléka csökkentette a húsfogyasztását, közel egyharmaduk (27 százalék) pedig flexitáriánusként hivatkozik magára.

Romániában és a szomszédos országokban jelenleg egy étkezési változás zajlik, amit leginkább az egészségügyi motiváció hajt. Ennek következtében tudatosabban viszonyulnak az étkezéshez, és vegyítik a hagyományos konyhát a növényi alapú élelmiszerekkel. Az elérhető információ hiánya ellenére is az látszik, hogy Románia az egyik legtámogatóbb a növényi élelmiszerek irányába

– olvasható a ProVeg jelentésében.

A kutatásból kiderül továbbá, hogy a megkérdezettek 57 százaléka számára az egészségügyi előnyök jelentik a legfontosabb tényezőt a váltás szempontjából, a válaszadók közel fele (45 százaléka) pedig jobban bízik már az alternatív fehérjeforrásokban, mint három évvel ezelőtt.

A GFI Europe jelentése szerint a növényi alapú termékek romániai piaca 2020 és 2022 között 67 százalékos növekedést produkált, melynek nagy részéért a tejalternatívák felelnek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.