A növényi fehérjék csökkenthetik a krónikus veseelégtelenség kialakulásának kockázatát

A seouli Yonsei University kutatói összefüggést véltek felfedezni a növényi fehérje és a krónikus veseelégtelenség kialakulásának előfordulási értékei között. Tanulmányuk közel 120.000 embert követett végig átlagosan egy évtizeden keresztül, akiknek előzetesen nem volt veseelégtelensége. Az eredmények alapján úgy vélik, hogy célszerű lenne további vizsgálatokkal igazolni a növényi fehérjék vesevédő szerepét.

A vesék kifejezetten fontos feladatokat látnak el az emberi szervezetben. Fő szerepük a kiválasztásban van, az anyagcsere következtében keletkező végterméket távolítják el a szervezetből. A só- és vízháztartás megfelelő szinten tartása és a homeosztázis fenntartása is a vesék feladata. Emellett a vérnyomást is szabályozzák. Éppen emiatt a veseelégtelenség igen komoly kockázatot jelenthet. Magyarországon körülbelül egymillió ember szenved krónikus veseelégtelenségtől, lényegében népbetegségnek tekinthető.

Nem csak a veseelégtelenség megelőzésében segíthet

A koreai Yonsei University kutatóinak legújabb tanulmánya, amely az American Journal of Kindey Diseases folyóiratban jelent meg, összefüggést vélt felfedezni a magasabb növényi fehérjefogyasztás és a krónikus veseelégtelenség (KVE) kialakulásának alacsonyabb mértéke között. A tanulmányban 117.809 résztvevőt követtek egy évtizeden keresztül, akiknek előzetesen nem volt veseproblémája.

Ez alatt az idő alatt 3.745 résztvevőnél fejlődött ki idült veseelégtelenség, ami a vizsgált alanyok 3,2 százalékának felel meg. A kutatás megállapította, hogy minél nagyobb mértékben fogyasztott valaki növényi eredetű fehérjét, annál kisebb valószínűséggel alakult ki nála a betegség.

A növényi étrendek számos egészségügyi előnnyel járnak, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy egyes rákok megelőzése. A növényi étrend és a veseelégtelenség közötti kapcsolat viszont egyelőre nem tisztázott. A tanulmányunk a növényi fehérjebevitel és a krónikus veseelégtelenség közötti összefüggést vizsgálta. Az eredmény alapján azt mondhatjuk, hogy a magasabb növényi fehérjebevitel kedvezően hathat a vesék egészségére, és megfontolandó az étrendi megelőzés tanácsolása az elsődleges egészségügyi ellátásban

– olvasható a tanulmány egyszerűsített összefoglalójában.

Nem ez az első kutatás, amely erre a következtetésre jutott, ez a 2020-as tanulmány is hasonló eredményeket talált. A seouli egyetem kutatóinak munkája egy újabb adalék ahhoz a folyamatosan gyarapodó gyűjteményhez, amely a növényi étrend egészségügyi előnyeit taglalja. Mi is rendre beszámolunk azokról a friss tudományos eredményekről, amelyek a növények fogyasztásának számtalan előnyére világítanak rá.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.