Most olvasott cikk
Friss tanulmány: növényi fehérjével is ugyanúgy lehet izomtömeget növelni

Friss tanulmány: növényi fehérjével is ugyanúgy lehet izomtömeget növelni

izomnövelés növényi fehérjével

Egy friss tanulmány semmilyen jelentős különbséget nem mutatott izomépítés terén a vegán, vagyis növényi alapú fehérjét fogyasztó, valamint a mindenevő étrenden lévő sportolók között.

A növényi alapú sporttáplálkozás, habár egyre nagyobb teret hódít, továbbra is a periférián mozog. Az egyik olyan sportkategória, ahol még mindig tartja magát a „húst hússal” hozzáállás, az a testépítés, valamint az erősportok.

Az edzőtermek öltözőiben társalogva, valamint a testépítéssel foglalkozó weboldalakat böngészve találkozhatunk legtöbbször a „biológiai hasznosulás”, a „komplett aminosavprofil” és hasonló kifejezésekkel, amelyek mind az állati eredetű fehérjék előnyeit hivatottak bebetonozni a növényiekkel szemben.

Annak ellenére, hogy sportolók és testépítők bizonyítják nap mint nap, hogy a növényi alapú táplálkozás ugyanolyan, ha nem jobb eredmények elérését teszi lehetővé, mint az állati fehérjén alapuló étrend, a napokban kijött egy új kutatás, amely tovább erősíti a növényi fehérjék izomnövelésben játszott hatékony szerepét.

Az angliai University of Exeter és az amerikai University of Texas Medical Branch munkatársai által végzett kutatás célja az volt, hogy kiderüljön, a vegán táplálkozás képes-e az állati fehérjékben bővelkedő étrendhez hasonlóan hozzájárulni az izomtömeg-növekedéshez. Az eredményeket a Journal of Nutrition tudományos folyóiratban tették közzé.

A tanulmány első fázisában 16 egészséges fiatal felnőtt (8 férfi és 8 nő) végzett el egy 3 napos étrendprogramot, ahol az egyik étrendben kizárólag növényi eredetű fehérjék voltak megtalálhatók. Az alanyokkal naponta végeztettek lábgyakorlatokat.

A második fázisban 22 egészséges fiatal résztvevőt vizsgáltak, akik egy 10 hetes, magas intenzitású (5 edzés hetente) edzésprogramot végeztek és hasonlóan az első fázishoz, az étrend itt is megoszlott a kizárólag növényi, valamint a vegyes forrásból származó fehérjék között.

A fázisok előtt, közben és után is végeztek izomtömegmérést, ami után megállapították, hogy mindkét csoport azonos eredményeket produkált. Vagyis amennyiben az elegendő fehérjebevitel megtörtént, az izomtömeg-gyarapodás nem maradt el, függetlenül attól, hogy a sportolók vegyes forrásból, vagy kizárólag növényi forrásból fedezték a fehérjeszükségletüket.

Gyarapodnak a kutatási eredmények növényi fehérjék terén

Egy tavaly februárban publikált tanulmány is hasonló eredményekre jutott.

A kutatásban 38 férfit vizsgáltak három hónapon keresztül, akik kéthetes edzésturnusokban végezték a feladatokat. Az egyik csoport a vegyes táplálkozás mellett a testépítők egyik kedvenc fehérjeforrását, a tejsavófehérjét (whey) használta proteinszükségletük fedezésére.

A másik csoport kizárólag növényi étrendet folytatott, étrend-kiegészítőként pedig szójafehérjét alkalmaztak.

Az eredmények semmilyen különbséget nem mutattak a tejsavófehérjét használó csoport javára, mindkét társaság azonos mértékben tudta növelni az izomtömegét.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.