Most olvasott cikk
Másodszor nyerte meg a “világ legkeményebb versenyét” egy vegán sportoló

Másodszor nyerte meg a “világ legkeményebb versenyét” egy vegán sportoló

Harvey Lewis, aki évtizedek óta vegánként él, ismét megnyerte a 135 mérföldes Badwater állóképességi versenyt.

A Badwater-ultramaraton egy 135 mérföldes (217 km) futóverseny az USA Kalifornia államában, amely a szervezők leírása szerint a „világ legkeményebb futóversenye”. A verseny a Death Valley Nemzeti Parkból (magyarul Halál-völgy Nemzeti Park), a Badwater-medencéből (85 méteres tengerszint alatti magasság) indul, és 2530 méteres magasságon, a Mt. Whitney-csúcs lábánál, a Mt. Whitney Portalnál ér véget.

A verseny különös nehézségét az adja, hogy júliusban rendezik, amikor a Halál-völgyben a napi maximumhőmérséklet rendszeresen 50 fok felett van. Több induló úgy jellemezte a versenyt, hogy olyan, mintha „egy kikapcsolhatatlan kemencében kéne futni.” A versenyzők állandó hűtést igényelnek, mert az aszfaltról visszasugárzó hő elérheti a 80-90 fokot is, ami megfelelő védőruha nélkül hólyagosra égeti a futók lábát. Az aszfalt forrósága a cipő talpát is megolvasztja, és nem ritka, hogy egy-egy versenyen a futók három pár cipőt használnak el.

Az útvonal az összefüggő 48 amerikai állam, vagyis az „alsó” 48 állam legmélyebb (Badwater: -85 m) és legmagasabb (Mt. Whitney: 4418 m) pontját köti össze. Az eredeti, 146 mérföldes (235 km) útvonal a Mt. Whitney-csúcsig tartott, de az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata 1990-ben engedélyhez kötötte a csúcsmászást, és a rendezők kénytelenek voltak 135 mérföldre rövidíteni a pályát. A táv és útvonal 1990 óta változatlan. Az eredeti útvonalon 5800 méter volt a kumulatív szintemelkedés, míg a jelenleg is használt útvonalon 4000 méter az összemelkedő.

A negyvenöt éves Lewis idén elsőként haladt át a célvonalon 25:50:23 eredménnyel, ezzel másodszor is megnyerve a rangos ultramaratont. Lewis eddig tízszer teljesítette a versenyt, ebből ötször állhatott dobogóra, valamint 2014-ben megnyerte a Badwater-futamot.

Másodszor nyerte meg a világ legkeményebb versenyét egy vegán
Fotó: Harvey Lewis

Növényi alapú étrendet követ

Lewis 1996-ban hagyta abba a húsevést. A Newton Runningnak elmondta, hogy a lépés “jelentős hatással volt” az egészségére.

“Az ultrafutásban elért sikereim nagy részét annak köszönhetem, hogy a gyomrom lehetővé teszi, hogy tonnaszámra faljam fel az ételt, és azonnal elkezdjek futni”

– mondta.

A Cincinnati People-nek úgy nyilatkozott, hogy “a húsmentes étkezés biztosítja számomra a szükséges összetevőket ahhoz, hogy a testem gyorsan visszarázódjon a több száz mérföldes állóképességi versenyek után”.

“Sokkal jobban járnánk, ha a növényi alapú ételek felé mozdulnánk el az első számú gyilkos betegségek megfékezése érdekében”

– állítja a győztes.

Vegán futók

Egyre több sportoló hagyja el az állati eredetű termékeket a teljesítményük javítása érdekében.

A vegán olimpikon David Verburg a megnövekedett energiát az étrendjének köszönheti. Verburg a 2016-os olimpián, a 2013-as és 2015-ös világbajnokságon, valamint a 2014-es fedett pályás világbajnokságon aranyérmet szerzett a 4×400 méteres váltóban.

2018-ban Catra Corbett vegán ultramaratonfutó új rekordot állított fel a John Muir Trail-en. A 310 mérföldes távot a leggyorsabb ismert idővel (körülbelül hét nap és kilenc óra) teljesítette 53 évesen.

Az év elején pedig az osztrák Andreas Vojta országos rekordot döntött, amikor 13:48 alatt teljesítette az 5 km-es országúti távot – hat másodperccel megdöntve a korábbi rekordot. Ő három éve vegán.

(PBN)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.