Most olvasott cikk
Állatkínzás miatt követelnek bűnügyi vizsgálatot a Princeton Egyetem ellen

Állatkínzás miatt követelnek bűnügyi vizsgálatot a Princeton Egyetem ellen

A közismert állatvédő szervezet szerint a nagynevű Princeton Egyetem állatkínzás vétségében bűnös, mert a laboratóriumban dolgozók egy csavart hagytak az egyik kísérleti majom agyában egy sebészeti beavatkozást követően, még 2019-ben. Az állat hosszú hónapokon keresztül szenvedett az agyában keletkezett gennyes gyulladástól, majd belehalt a csavar eltávolítását szolgáló műtét komplikációiba. A PETA a bűnösök felelősségre vonását sürgeti.

A People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) szerint nagyon komoly hiányosságokat követett el a Princeton Egyetem, amikor egy kísérletben használt rézuszmajom agyában – az informátoruk szerint tudatosan – bent hagytak egy agyi implantátumból származó csavardarabot. Az állat először 2019 júliusában került a műtőasztalra, amikor a kutatók egy agyi implantátumot szereltek a fejére, hogy megfigyelhessék az agytevékenységét. A majom a sebészeti beavatkozást követően kihúzta fejéből a szerkezetet, ezután került sor a második műtétre. Ez volt az az alkalom, amikor az állatvédő szervezetnek küldött levél szerint a kutatók bent hagytak egy csavardarabot a majom agyában.

Az idegen tárgy miatt a rézuszmajom fejében gyulladás – lényegében agyi furunkulus – alakult ki, aminek következtében az állat hosszú hónapokon keresztül erős fizikai fájdalmat – fejfájást, hányingert, rohamokat, gyengeséget, lázat, vakságot stb. – tapasztalhatott. A PETA szerint ez kimeríti a New Jersey állam állatkínzás elleni törvényeiben foglaltakat. Ezért arra kérték a hatóságokat (National Institute of Health, Princeton Police, USDA), hogy vizsgálják ki az ügyet, és szankcionálják az intézményt úgy, ahogy azt tennék egy magánember vagy más intézmény kapcsán.

Vizsgálatot követelnek állatkínzás miatt

A PETA úgy gondolja, hogy az egyetem nem megfelelően járt el az eset kapcsán. Amanda Schemkes, a PETA laboratóriumi kísérleteket vizsgáló specialistája szerint a folyamat egyáltalán nem méltó egy tudományos kísérlethez. Az állatorvosi csapat nem tett eleget a kötelességének, hogy enyhítse a majom szenvedéseit.

Elsődlegesen a majom borzalmas szenvedése foglalkoztat minket. Ezeknek a kísérleti állatoknak az életét a születésüktől kezdve a haláluk pillanatáig a megvonás, a nélkülözés, a rettegés, a frusztráció jellemzi. Emellett az, hogy egy csavart hagytak a majom agyában, teljességgel elfogadhatatlan

mondta Alka Chandna, a PETA laboratóriumi vizsgálatokért felelős alelnöke.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) idén áprilisban már lefolytatott az eset kapcsán egy vizsgálatot. A májusi jelentésük szerint semmilyen hibát nem találtak, az egyetem nem követett el vétséget. A PETA október 11-én tett panaszával kapcsolatos megkeresésekre az egyetem a májusi vizsgálati eredményét idézi. „A Princeton Egyetem elkötelezett, hogy humánus és felelősségteljes ellátást biztosítson a kísérleti állatoknak” – írják. „Az állatkísérletek értékes tudást és információt nyújtanak, ami hasznos a társadalomnak, és szigorú tudományos, etikai és szabályozási kritériumoknak kell megfelelniük” – áll a jelentésben.

Az állatkísérletek hatékonysága nagyon alacsony

A PETA a napokban éppen az állatkísérletek pontos bemutatása miatt díjazott egy Netflix-sorozatot. Az Usher-ház bukása című alkotás harmadik epizódjában került szóba a gyakorlat. Az egyik szereplő megemlíti, hogy éves szinten százmillió állat szenved a kísérleti laborokban, lényegében látható eredmények nélkül. A legtöbb előzetes klinikai teszten átment gyógyszer ugyanis elbukik az emberi kísérleteken. „Egy ajakírt vagy korpásodás elleni sampont nem tudtok előállítani anélkül, hogy másnak szenvedést okoznátok” – mondja Verna. A szervezet külön dicsérte Mike Flannagan rendezőt a pontos bemutatásért, ugyanis az állatkísérlet ma már egyáltalán nem hatékony gyakorlat.

Az PETA Abduction címmel egy virtuálisvalóság-élményt is készített. Ezzel állatkísérleteket végző egyetemek kampuszain turnézik, hogy a hallgatók képet kaphassanak az állatok szenvedéséről. A VR-élményben azt élhetjük át, ahogy egy idegen űrhajón földönkívüliek kísérleteznek rajtunk és fajtársainkon.

Érzed a félelmet, egészében véve borzalmas. Soha nem szeretnél ilyen helyzetbe kerülni, szóval miért hoznál valaki mást ilyen helyzetbe?

– osztotta meg élményeit az egyik hallgató.

(PETA)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.