Most olvasott cikk
Műegerekkel fogják helyettesíteni a kísérleti állatokat az Állatorvostudományi Egyetemen

Műegerekkel fogják helyettesíteni a kísérleti állatokat az Állatorvostudományi Egyetemen

Műegérrel helyettesítik a kísérleti állatokat az Állatorvosi Egyetemen

A műegerek művérrel tölthetők fel a különböző mintavételi vizsgálatokhoz, gyakran használt “testrészeik” pedig cserével pótolhatók.

A Japánból több millió forint értékben beszerzett hat műegeret az egyetem Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszékén használják fel oktatási célokra, fokozatosan kiváltva az élő állatok alkalmazását a demonstrációs gyakorlati képzéseken – közölte az Állatorvostudományi Egyetem szombaton az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a tanszéken a hallgatók külön kurzuson sajátítják el azokat az alapkészségeket, amelyeket megkövetel a laboratóriumokban használt kisállatokkal (egér, patkány) való szakszerű és “kíméletes bánásmód”. Megtanulják egyebek mellett azt, hogy miként foghatják meg úgy a kísérleti állatot, hogy azzal állítólag ne okozzanak neki fájdalmat, és egyúttal elkerüljenek egy esetleges harapást. Ugyancsak gyakorlatot szereznek abban, hogy hogyan vehetnek vért az állatból (egérnél a farokrészből), mely testrészen hogyan kell beadniuk egy injekciót, vagy hogy miként juttathatják be professzionálisan az orvosi szondát az állat szervezetébe.

Állatjólét és modern oktatás

„Az élő állatokat helyettesítő műegerek beszerzése jelentős fejlesztés a tanszéken. A kormányrendelet ugyanis a lehetséges esetekben elvárja az állatkísérleteknél az élő állatok helyettesítését, illetve azok számának csökkentését. Az állatjólléti szempontok mellett ezt az elvárást is teljesíti a modern oktatási eszközök beszerzésével az egyetem” – idézték a közleményben Fodor Kingát, a Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszék vezetőjét.

Hangsúlyozták, hogy az Állatorvostudományi Egyetem – a jó gyakorlatot követve – eddig is folyamatosan csökkentette az élő kísérleti állatok számát a tudományos, illetve az oktatási munkában.

Kitértek arra, hogy a jogszabályok szerint emlősállatok esetében csak kifejezetten kísérleti célra tenyésztett egyedekkel szabad állatkísérletet végezni, a tartás során pedig ügyelni kell az állatok egészségének, jólétének megőrzésére.

„Az előírások betartásának köszönhetően az Állatorvostudományi Egyetemen az oktatási célból tartott állatok, amelyek a jogszabály szerint kísérleti állatoknak minősülnek, elöregedésben múlnak ki” – írta az egyetem.

(MTI)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.