Most olvasott cikk
A virtuális valóság segítségével mutatták meg, mit élhetnek át a kísérleti állatok

A virtuális valóság segítségével mutatták meg, mit élhetnek át a kísérleti állatok

virtuális valóság segítségével mutatták meg milyen lehet a kísérleti állatoknak

A PETA állatvédő szervezet a University of Michigan kampuszán mutatta be az Elrablás című virtuális valóság élményét, amiben földönkívüliek embereket rabolnak el, és a kísérleti állatokhoz hasonlóan bánnak velük. Az állatvédők így szerették volna felhívni a figyelmet az egyetemen végzett erkölcstelen állatkísérletekre, amikről sok diák nem is tud.

A legtöbben el sem tudjuk képzelni, milyen mértékű szenvedést élnek át a kísérleti laboratóriumokban fogva tartott állatok, mindezt teljesen feleslegesen. Az állatkísérletek barbár módszerei ugyanis a legtöbbször használhatatlan eredményekkel szolgálnak, amelyeket egyáltalán nem, vagy csak nagy hibaszázalékkal tudunk emberekre alkalmazni. A People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) most megkísérelte kicsit közelebb hozni az élményt az emberekhez, hogy legalább valamilyen közelítő elképzelésünk lehessen arról a lelki terrorról, ami ezeknek az állatoknak az egész életét jelenti.

 

Az Abduction (Elrablás) című virtuálisvalóság-élmény (VR) egy olyan helyzetet mutat be, melyben az emberek kerülnek a nyulak, kutyák, egerek stb. helyébe, miközben földön kívüli lények végeznek rajtunk mindenféle kellemetlen kísérletet. A kampány célja az volt, hogy az érzékenyítésen túl felhívja a figyelmet az egyetemeken zajló számos etikátlan állatkísérletre, amelyekről sok hallgató nem is tud.

Számos hallgató nem is sejti, hogy a saját kampuszán rettegő és zavart állatokat kínoznak, csonkítanak és ölnek meg sivár laboratóriumokban, anélkül, hogy esélyük lenne megszökni, vagy akárcsak megérteni, hogy mi is történik velük. A küldetésünk, hogy felnyissuk a fiatalok szemét, hogy segítsünk nekik megérteni, milyen érzés lehet kísérleti állatként szenvedni

– mondta Rachelle Owen, a PETA senior igazgatója.

Az igazság a virtuális valóságnál is rosszabb

Az egyetemen többek közt nyulakat használnak, akik szemébe savat és más kemikáliákat fecskendeznek, mindezt a szemet érintő megbetegedések kezelése okán. Annak ellenére teszik mindezt, hogy tudják: jelentősek a különbségek a nyulak és az emberek szemei között. De mivel a nyulaknak nincs könnycsatornája, és a szemükbe fecskendezett anyagokat nem tudják lesírni, ezért előszeretettel kísérleteznek rajtuk. Emellett patkányok és malacok is találhatók az egyetem laboratóriumaiban. A patkányoknak kokaint adagoltak, a malacokat pedig égési sérüléseknek teszik ki, hogy aztán ezek kezelésével kapcsolatban vizsgálódhassanak. Minden kísérleti állat sorsa végül halál, függetlenül attól, hogy túléli-e az elvégzett kísérleteket.

A PETA is felhívja a figyelmet arra, hogy az állatkísérletek 90 százaléka nem vezet a későbbiekben embereken is alkalmazható orvosi eljárások fejlődéséhez. Ráadásul ma már rendelkezésre állnak sokkal jobb módszerek, amelyekkel jóval hasznosabb információkat lehet kinyerni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.