Most olvasott cikk
25 év után újra lehet kozmetikai állatkísérleteket végezni az Egyesült Királyságban

25 év után újra lehet kozmetikai állatkísérleteket végezni az Egyesült Királyságban

A legfelsőbb bíróság szerint nincs jogi probléma a brit kormány döntésével, amely alapján visszatapsolja az Egyesült Királyság a kozmetikai célú állatkísérleteket. Az állatvédők és több kozmetikai cég azonban ezzel nem ért egyet.

Engedélyezte az Egyesült Királyság kormánya, hogy 25 év után ismét tesztelhessenek állatokon különböző kozmetikai hatóanyagokat. A döntés ellen az állatvédő szervezetek mellett több szépségipari cég is felszólalt. A brit legfelsőbb bíróság ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy a kormány döntése nem volt jogszerűtlen, az Európai Unió erre vonatkozó szabályaival is összhangban van.

Örömmel fogadtuk a bírósági döntést, amely egybecseng a kormány álláspontjával. A kabinet elkötelezett az állatok tudományos védelme mellett

nyilatkozta meglehetősen ellentmondásosan a belügyminisztérium szóvivője.

A Cruelty Free International állat- és érdekvédő csoport, amely bíróság elé vitte a brit kormány döntését, elítélte a határozatot. A szervezet hangsúlyozta, hogy ez „eltékozolt lehetőség”, amelyet akár arra is használhattak volna, hogy megelőzzék a szükségtelen kozmetikai célú állatteszteket. Az erről szóló levelet több mint nyolcvan sminkmárka képviselője is aláírta.

Elsőkből az utolsók

Az Egyesült Királyság 1998-ban élre tört a kozmetikai célú, állatokon végzett tesztek betiltása terén, csak utánuk loholt az EU a hasonló döntésekkel:

  • 2004-ben vált tiltottá a végső sminktermék állatokon való tesztelése az unióban,
  • 2009-ben pedig kiterjesztették ezt a rendelkezést a kozmetikumok összetevőire is.

Ezt követően azonban – éles fordulattal – azzal a kezdeményezéssel állt elő 2020-ban az Európai Vegyianyag-Ügynökség (ECHA), hogy ismét engedélyezzék bizonyos sminkösszetevők tesztelését állatokon. Arra hivatkoztak, hogy csak így garantálható a gyárban ezekkel az anyagokkal dolgozó munkások biztonsága.

E javaslat ellen a Dove egy petíciót is elindított. Velük együtt ugyanakkor több más cég is azzal érvelt, hogy a két évtizeddel korábban bevezetett tiltás óta a technológiai háttér ugrásszerűen fejlődött, így még kevésbé indokolt most visszatérni a már rég sutba dobott gyakorlathoz. Ráadásul a fogyasztók körében is egyre fontosabb szemponttá válik, hogy olyan termékeket vegyenek le a polcról, amelyek erőszakmentesek.

(IFLScience)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.