Most olvasott cikk
Magyarországon évente 300-400 beagle kutyát használnak állatkísérletekre

Magyarországon évente 300-400 beagle kutyát használnak állatkísérletekre

Aki követi a Beagle Fajtamentés munkáját, az jól tudja, hogy a szervezet rendszeresen fogad állatkísérletekből mentett kutyákat is. Néhány napja 10 újabb beagle kutyus került hozzájuk kísérleti laboratóriumokból érkezve. Szerettünk volna róluk minél többet megtudni, ezért megkerestük az egyesület vezetőjét, Lehőcz Róbert Sándort.

Sokan azt gondolják, Magyarországon és az Európai Unió területén egyáltalán nem végeznek állatkísérleteket, s megdöbbenek, ha ennek ellenkezőjéről hallanak. Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy a tiltás csak a kozmetikai állatkísérletekre terjed ki, és nem is volt teljes körű.

A végső sminktermék állatokon való tesztelése 2004-ben vált tiltottá az unióban, később pedig, 2009-ben kiterjesztették ezt a rendelkezést a kozmetikumok összetevőire is. Kicsit több mint egy évtizeddel később, 2020-ban azonban az Európai Vegyianyag-Ügynökség (ECHA) azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy ismét engedélyezzék bizonyos sminkösszetevők tesztelését állatokon. Arra hivatkoztak, hogy csak így garantálható a gyárban ezekkel az anyagokkal dolgozó munkások biztonsága.

Az állatkísérletek továbbra is legálisak

„Minden alkalommal, amikor egy-egy rendezvényen elmondom, hogy kísérleti állatokat mentünk, azt tapasztalom, hogy az emberek általában téves információval rendelkeznek e téren” – magyarázza Lehőcz Róbert Sándor, a Beagle Fajtamentés vezetője.

„Ennek az egyik oka, hogy valóban örömhírként terjedt el még 2004-ben: az Európai Unióban betiltották az állatkísérleteket, de ez csak a kozmetikai késztermékekre volt igaz. Minden más, törvényben meghatározott célú kísérlet továbbra is engedélyezett.

Magyarországon az Állatvédelmi törvény szabályozza a kísérleti állatok tartását, felhasználását. Ezt a törvényt folyamatosan egészítették ki kormányrendeletekkel, hogy az uniós szabályozásokkal összhangban legyen. Tehát ahogyan az Európai Unióban, így Magyarországon is törvény szabályozza az állatkísérleteket.

Hazánkban évente átlagosan 300-400 beagle vesz részt állatkísérletben. Ezek lehetnek humángyógyászati, állatgyógyászati, diagnosztikai eszközök fejlesztése és engedélyeztetése érdekében, valamint állattakarmányozási célból végzett kísérletek. Minden kísérlet engedélyhez kötött, és most csak a beagle kutyákon végzett kísérleteket említettem, a többi gerinces faj külön téma lenne.”

Évekig is eltarthat a rehabilitáció

Természetesen mindenkiben felmerül a kérdés, vajon honnan érkeznek ezek a kutyusok? De erre a válaszra még Lehőcz Róbert Sándor sem tudja a pontos választ. Mint mondja, ennek az információnak a hiánya kulcsfontosságú ahhoz, hogy minél több állatnak tudjanak segíteni a szabadulásban.

A hozzájuk érkező beagle kutyák már túl vannak a kísérleteken, illetve néhányan „tenyészállományból” érkeztek; ők azok, akik nem vettek részt kísérletekben, de a tartási körülményeik ugyanolyanok voltak.

„2020. február 25-e óta 102 kísérleti beagle érkezett hozzánk” – folytatja Sándor. „Az eddig hozzánk került kutyusok általában 2 és 10 év közöttiek voltak. Érkezésük után a rehabilitációs központunkban készítjük fel őket a »civil« életre, mivel zárt környezetben születnek és élnek, ezért a külvilágról semmit nem tudnak. Például nem láttak még lépcsőt, nem tudják, hogyan kell használni.

Általános egészségi állapotuk jónak mondható, mivel törvény szabályozza, hogy csak egészséges kutya szabadulhat. A mentális, fizikai állapotuk változó. Az előéletükről hivatalosan nem kapunk tájékoztatást.

De természetesen ezek a kutyák mindannyian speciális igényűek. Szabadulásuk után nem zúdíthatjuk a nyakukba a létező összes ingert, ami a szabad életben vár rájuk, így inkább fokozatosan mutatunk meg nekik mindent. A rehabilitáció általában egy évig tart esetükben, de nem ritka, hogy a gazdisodás után még évekig kell folytatni.

A legutóbb mentett kutyusok közül hatan teljesen szocializálatlanok, rettegnek minden hangtól, mozdulattól, így az ő rehabilitációjuk újabb komoly feladat elé állít bennünket.”

De miért éppen a beagle?

Az egész világon, így Magyarországon is leginkább a beagle fajtát használják az olyan kísérletekben, ahol kutyán zajlik a kísérlet. A beagle legendásan jámbor, az emberben maximálisan megbízik, elviseli a kis helyen tartást, mivel viszonylag kis termetű, ugyanakkor erős, ellenálló szervezete van, ezért lett az állatkísérletek kizárólagos fajtája.

Mivel a Beagle Fajtamentésnél mindenki nagy rajongója a beagle kutyáknak, így magától értetődik, hogy nemcsak mentésükben vesznek részt, de céljuk, hogy egyszer s mindenkorra betiltsák az állatkísérleteket.

„Ahhoz, hogy eredményeket tudjunk elérni az állatkísérletek visszaszorításában, globálisan kell gondolkodnunk” – mondja az egyesület vezetője. „Sokáig tanulmányoztam a külföldi, nagynevű és régóta sikereket elérő szervezetek munkáját, olyan szervezetekét, akik már nagy létszámban mentettek kísérleti állatokat és politikai lobbival részleges sikereket tudtak elérni.

Sajnos gyors és átütő sikerrel sehol nem találkoztam. Mi civil szervezetként természetesen mindent megteszünk annak érdekében, hogy az állatkísérletek megszűnjenek, ám ez a része a munkánknak nem annyira látványos. A mentéseink viszont »kézzel foghatóak« és sok embert elgondolkodtatnak, illetve szembesítenek azzal a ténnyel, hogy igen, léteznek még állatkísérletek.

Amit mindenki megtehet a cél érdekében, az a tudatos vásárlás, az állatkísérlet-mentes termékek választása, illetve hogy követi és adott esetben segíti a küldetésünket.

Bármilyen segítséget szívesen fogadunk, a honlapunkon részletesen megtalálható, hogyan tudnak segíteni nekünk, de egy jó szó, egy pozitív üzenet sokszor az egyik legnagyobb adomány, hogy továbblendüljünk egy nehéz napon.”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.