Most olvasott cikk
Aggasztó szintre ugrott a mikroműanyag mennyisége a természetes vizekben

Aggasztó szintre ugrott a mikroműanyag mennyisége a természetes vizekben

Az Ocean Race világ körüli vitorlásversenyen begyűjtött minták mindegyikéből kimutatható volt a mikroműanyag, a szárazföldtől legtávolabb eső pontokon is. Volt, ahol 18-szor magasabb koncentrációt mértek, mint pár évvel korábban.

A környezetvédők unos-untalan hangoztatják, hogy baj lesz abból a sok műanyaghulladékból, amelyet hátrahagy maga után az emberiség. Eddig is lehetett tudni, hogy nem a levegőbe beszélnek, most azonban újabb tudományos bizonyíték is született ennek alátámasztására.

Az idei Ocean Race világ körüli vitorlásverseny résztvevői idén is mintákat vettek az útjuk során érintett vizekből. Az azokat elemző tudósok arra jutottak, hogy jelentősen megugrott a tengerek és óceánok mikroműanyag-tartalma az elmúlt években.

Egyes területeken egy köbméter víz 1884 mikroműanyag-darabkát tartalmazott, 18-szor többet, mint a 2017-2018-as Ocean Race idején. Ez persze részben visszavezethető arra is, hogy az azóta eltelt évek alatt sokkal érzékenyebbé váltak a mérés során használt műszerek. De nem magyarázható kizárólag ezzel a növekedés.

Különösen aggasztó az a tény, hogy minden egyes mintában volt valamennyi mikroműanyag, egészen a partközeli szakaszoktól kezdve a legérintetlenebb, civilizációtól legtávolabb eső óceánrészekig. Idén sokkal magasabb a koncentráció, amely egyrészt a megnövekedett szennyezés jele, de köze lehet az elemzési érzékenység növekedéséhez is

mondta Victoria Fulfer, a Rhode Island-i Egyetem tudósa.

A Nemo-ponton – amely arról nevezetes, hogy ez a földrajzi pont van a legtávolabb valamennyi szárazföldtől – szintén vettek mintát az Ocean Race vitorlásai. Még ezen a részen is jelentős koncentrációnövekedést mértek. Míg az előző verseny idején még 9 és 41 között mozgott a mikroműanyag-darabkák száma egy köbméternyi vízben, ez a szám mára 320-ra ugrott meg.

Nem meglepő módon a legerősebb szennyezettséget a partvidék közelében mérték. A leggyakrabban azonosított műanyagfajta a polietilén volt, amelyet

  • egyszer használatos csomagolások,
  • műanyag zacskók és
  • palackok

alapanyagaként használnak leggyakrabban.

A tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy a partvidéki területek védelme különösen fontos szerepet játszana a tengeri és óceáni állatok védelmében. Ehhez azonban elengedhetetlen lenne a vásárlási és hulladékkezelési szokások drasztikus megváltoztatása.

A verseny még nem ért véget

A 62 ezer kilométeres versenytávot felölelő Ocean Race januárban rajtolt el, és júliusban ér csak véget. A résztvevők már az esemény kezdetén begyűjtötték a mikroműanyag-koncentráció vizsgálatára szolgáló mintákat, amelyeket a Rhode Island-i Egyetem napi szinten juttat el a tudósokhoz, tudósokat tömörítő szervezetekhez.

A verseny keretében egyébként más tekintetben is összevetik az egyes régiókban tapasztalható körülményeket. Górcső alá veszik például

  • a tenger hőmérsékletét,
  • az oxigénszintet és
  • a szén-dioxid-szintet is.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.