Most olvasott cikk
Hat kiló műanyagot találtak a ritka bálnafaj gyomrában

Hat kiló műanyagot találtak a ritka bálnafaj gyomrában

Hat-kiló-műanyagot-találtak-a-ritka-bálnafaj-gyomrában

Többek között egy pár papucsot, 115 eldobható poharat, négy műanyag palackot és 25 műanyag zacskót tartalmazott a nagy ámbráscet gyomra, ami néhány hete vetődött partra a Kapota-szigeten, Indonéziában.

Összesen hat kiló műanyagot szedtek ki a bálna gyomrából.

A helyi hatóságok “rendkívül borzasztónak” találták a helyzetet, és bár a bálnát megvizsgálták, nem tudták teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a műanyag okozta az állat halálát vagy sem.

Hatással volt a műanyag

Azonban Gary Stokes, az Oceans Asia nevű új óceánvédelmi szervezet igazgatója úgy véli, a műanyag mindenképp hatással lehetett a bálna egészségi állapotára.

Nem tudni, hogy a műanyagtól halt-e meg az ámbráscet vagy sem, de tudvalevő, hogy a műanyag eltelíti a gyomrot, így nem marad hely a tápláléknak. Ezáltal sok állat sajnos éhenhal.

– mondta Stokes.

Mark Simmonds, a Humane Society International (HSI – Nemzetközi Humánus Társaság) egyik vezető tengerbiológusa szintén azon a véleményen van, hogy a műanyag valószínűleg közrejátszott az állat halálában.

Ezek a hatalmas, intelligens állatok normál esetben mélyvízi halat és tintahalat esznek, de valamilyen oknál fogva egyre több példa van rá, hogy műanyag törmeléket nyelnek le, ez pedig eltömítheti, illetve egyéb módon károsíthatja a bálnák emésztőrendszerét. Más mélymerülő bálnafajok is egyre többször bukkannak fel műanyaggal eltelítődött gyomorral, belekkel, és bár nem áll rendelkezésre sok adat, ez a tendencia valószínűleg magas műanyag-koncentrációra utal a bálnák táplálkozási területein.

Ki/mi ezért a felelős?

Az Ocean Conservancy érdekvédelmi csoport jelentése szerint Indonézia jelenleg a világ öt legkörnyezetszennyezőbb nemzete közé tartozik Kína, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnám mellett. De Stokes szerint az egyszer használatos műanyag a valódi bűnös, mint például a nem újrahasznosítható műanyag zacskók, szívószálak és poharak.

Sajnos, mivel az egyszer használatos műanyagtól való függésünk nem úgy tűnik, mintha hamarosan megszűnne, több ilyen halálos kimenetelű tragédiával is fogunk találkozni. Először is ezt a függést kell kezelni, a kényelmes megoldást ily módon feladni, az egyszer használatos műanyagok gyártását megszüntetni. Ezután jön a következő lépés, amikor is helyrehozzuk, amit okoztunk.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN – International Union for Conservation of Nature) által vezetett kihalással fenyegetett fajok vörös listáján a nagy ámbráscet a Sebezhető kategóriába került besorolásra. Nem csak a műanyag fenyegeti a túlélésüket, hanem a kereskedelmi célú halászati tevékenységek, a mezőgazdasági hulladékok és más, óceánszennyező anyagok, illetve nagy szállítóhajók, amikkel összeütköznek, és ennek hatására a bálnák meghalnak.

Mindenkire hatással van

De a műanyag-szennyezés nem csak az ámbrásceteket veszélyezteti. Júniusban egy gömbölyűfejű delfin gyomrában 80 műanyag zacskót találtak, nem sokkal előtte pedig egy olajzöld fattyúteknős vált nemzetközileg híressé, miután egy műanyag szívószállal az orrában találtak rá.

Fontos megérteni azt is, hogy ez nem csak környezetvédelmi, hanem egyben állatjóléti probléma is. A tengeri törmelék által okozott sebek és eltömődések fájdalommal és hosszantartó szenvedéssel járhatnak. Ez még egy ok arra, hogy gyorsan cselekedjünk, és megállítsuk a műanyagok által okozott környezetszennyezést, beleértve a tengeri és óceáni szennyezést.

Ha szeretnél hozzájárulni az ámbráscetek és más tengeri állatok védelméhez, azzal segíthetsz a legtöbbet, ha nem veszel egyszer használatos műanyagokat, például szívószálakat és műanyag villákat, kanalakat. Ha többet szeretnél megtudni, keresd fel az Ocean Conservancy weboldalát!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.