Most olvasott cikk
A tenger gyümölcsei mellé évi 11.000 apró műanyag darab is jár

A tenger gyümölcsei mellé évi 11.000 apró műanyag darab is jár

A The Telegraph a közelmúltban közzétett egy tanulmányt, miszerint a tenger gyümölcsei fogyasztásával évente 11.000 apró műanyag darabot fogyasztunk el. Ebből több tucat részecske kerül be a szöveteinkbe.

A Belgiumban található Genti Egyetem kutatói azt állítják, a mikroműanyag idővel halmozódik fel a szervezetben a tenger gyümölcsei fogyasztásával, és hosszú távú egészségügyi kockázatot jelent. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az óceánok szennyezésével ez a probléma egyre égetőbb lesz.

„Most már megállapítottuk, hogy bekerülnek a testünkbe, és egy ideig ott is maradnak, ezért tudnunk kell a műanyag sorsát.

Hova kerülnek? Vajon szövetek zárják közre, és a test elfelejtette őket, vagy gyulladást okozhatnak? A kémiai anyagok kiszivárognak ebből a műanyagból, és ezután toxicitást okoznak?

Nem tudjuk, pedig sürgősen választ kellene kapnunk ezekre a kérdésekre”

– mondja Dr. Colin Janssen, vezető kutató

Tenger gyümölcsei – és egy adag műanyag

Ez a tanulmány az első ilyen átfogó kockázatfelmérés.

„Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, az évszázad végére azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak tenger gyümölcseit, évente 780 000 darab műanyagot fogyaszthatnak el, és ebből akár 4000 darab abszorbeál (szívódik fel) az emésztőrendszerükben”

– mondja a cikk.

A műanyag veszélyezteti a vízi élővilágot
Ron Pendergast

Műanyag és kegyetlenség

Az emberek, és a környezet veszélyeztetésén túl a tengeri állatokkal is hihetetlenül kegyetlenek. A Mercy For Animals felmérte a körülményeket egy halfeldolgozó üzemben, ahol a már megnyúzott halak még életben voltak.

A legjobb dolog, amit meg tudunk tenni annak érdekében, hogy eltávolítsuk az egészségtelen, fenntarthatatlan és kegyetlen halászati iparágunk támogatását, hogy a halakat – és az egyéb tengeri élőlényeket – elhagyjuk a tányérjainkról, és vegán életmódra térünk át.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.