Most olvasott cikk
Szorult helyzetbe hozott a mogyoróvaj egy mosómedvét

Szorult helyzetbe hozott a mogyoróvaj egy mosómedvét

Egy mosómedve megnézte, ki tud-e még nyalogatni egy kis mogyoróvajat a kidobott üvegből, de a kísérlet végül hosszabbra nyúlt, mint szerette volna, mentőcsoport sietett a segítségére. Az állat ép bőrrel megúszta a gasztrokalandot, de a történet fontos kérdésre világít rá.

Az olvasók többsége vélhetően ismeri a mesét a kisfiúról, aki túl nagyot akart markolni a mogyoróból, és az üvegben ragadt a keze. Így járt az a mosómedve is, akit a New England Wildlife Center (Új-Anglia Vadvilág Központ, NEWC) csapata mentett ki, annyi különbséggel, hogy neki a feje ragadt bele az üvegbe.

A pórul járt mosómedvére egy helyi lakos figyelt fel, és értesítette a vadállatok mentésével foglalkozó szervezetet.

A mentőcsapat macskaeledellel csalogatta ki az állatot az odújából, és egy teleszkópos csipesz segítségével eltávolították a fejéről az üveget. A szervezet beszámolója szerint az állat sértetlenül megúszta az esetet, és azonnal szabadon is engedhették.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Birdsey Cape Wildlife Center (@thecapewildlifecenter) által megosztott bejegyzés

A NEWC felhívta a figyelmet arra, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében a lakosságnak körültekintőbben kell bánnia a hulladékkal. Azt kérték, az üvegekre kidobás előtt tekerjék vissza a tetejüket, bár ez a szelektív hulladékgyűjtés esetében problémás lehet, hiszen a fedő a műanyag vagy fém rekeszbe, nem az üveggel megegyező helyre kerül. A probléma felmerülését mindenestre egy vadállatok számára nem hozzáférhető kuka és a felelős hulladékkezelés megelőzheti.

Legtöbbször szomorú a végkifejlet

A Egyesült Királyságban mogyoróvajra éhező mosómedve esete ugyan happy enddel végződött, de a legtöbb esetben nem ez a jellemző. Számos szomorú kép lelhető fel műanyagba fulladt, sérült madarakról, teknősökről, bálnákról és egyéb vadállatokról.

A Grampian Moorland csoport például elborzasztó fotókat hozott nyilvánosságra 2018-ban egy skóciai vörösmókusról. A jószág PET-palackba szorult, vélhetően megpróbálta kirágni magát a csapdából, az éles műanyag pedig elvágta a torkát.

A csoport annak érdekében osztotta meg követőivel a mókusról készült borzalmas fotókat, hátha ezzel mélyebben rögzül mindazokban, akik látják:

az eldobott műanyag veszélyes az élővilágra.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.