Most olvasott cikk
A tehenek hasonlóan beszélgetnek egymással, mint az emberek

A tehenek hasonlóan beszélgetnek egymással, mint az emberek

Zöld réten két tehén egymáshoz nyomja fejét, kötődést mutatva egymással

Egy friss kutatás, amely a tehenek kommunikációját vizsgálta, arra jutott, hogy az emberhez hasonló módon beszélgetnek. Bőgésük hangszínét aktuális kedélyállapotuk és érzelmeik alapján változtatják. A kutatás újabb bizonyítéka annak, hogy a tehenek érzelmi intelligenciája sokkal nagyobb, mint azt eddig gondoltuk.

A Sydney University egyik hallgatója szerint a tehenek megosztják egymással érzelmeiket és kedélyállapotuk szerint változtatják a hangjukat – számolt be a kutatás eredményéről a Power of Positivity. Alexandra Green öt hónapon keresztül tanulmányozta a tehenek kommunikációját egy 18 Holstein-fríz szarvasmarhát számláló csordában. Reméli, hogy a kutatása arra is alkalmas lesz, hogy a gazdák „ráhangolódjanak” az állataikra, ezáltal jobb körülményeket tudjanak számukra teremteni.

Mindegyiküknek teljesen egyedi hangja van. Oda sem kell néznem, és tudom, melyik állatot hallom, pusztán csak a hangja alapján

– mondja a kutatás kapcsán a szerző.

A vizsgálat során kiderült, hogy a különböző érzelmi állapotokat az állatok egyedi hangszínnel jelzik társaik számára. A pozitív és negatív helyzetek más-más hanghordozást eredményeznek a kommunikáció során. Ezáltal számos érzelmet, többek között izgatottságot, érdeklődést, zaklatottságot és izgalmat is ki tudnak fejezni.

A tehenek nagyon társaságkedvelő állatok. Ebből a szempontból nem meglepő, hogy hangot adnak egyedi személyiségüknek életük során

– véleményezte az eredményeket a kutató.

A Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány eredményei több mint 300 egyedi tehénhang tudományos elemzése alapján születtek meg.

A tehenek gazdag érzelmi világa

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy ezek a nagy testű csordaállatok sokkal több szempontból hasonlítanak az emberre, mint ahogy azt sokan gondolnák. Tudjuk, hogy a teheneknek vannak legjobb barátaik, imádnak játszani és nagyon erősen kötődnek a borjaikhoz. A nagyüzemi állattartás keretei között a teheneknek azonban nincs módja arra, hogy anyai ösztöneiket kielégíthessék, borjaikat ugyanis általában 24 órán belül elszakítják tőlük.

Egy korábbi tanulmány rávilágított, hogy az anyák és borjak közötti kapcsolat szempontjából is nagyon sokat számít az egyedi hangszín. Alexandra Green kutatása viszont azt is bebizonyította, hogy az állatok egész életük során megőrzik az egyedi, rájuk jellemző hangjukat. Még akkor is, amikor csak magukhoz beszélnek.

Ali [Alexandra Green] kutatása egészen lenyűgöző. Mintha Google Fordítót készítene, csak tehenekhez

– nyilatkozott a kutatásról Cameron Clark, az egyetem professzora.

A tehenek kommunikációját vizsgáló kutatás újabb alapot szolgáltat, hogy ne pusztán élelmiszerként vagy haszonállatként nézzünk ezekre az állatokra. Minden tehénbőgés mögött ott lehet az egyén, olyan érzelmek és gondolatok összessége, ami csak arra az állatra jellemző.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.