Most olvasott cikk
Ahol az amatőr és a profi kategória határai összemosódtak – ilyen volt az idei Év Mentes Séfje verseny

Ahol az amatőr és a profi kategória határai összemosódtak – ilyen volt az idei Év Mentes Séfje verseny

Dömös Fanni amatőr győztes desszertje

Molnár Dávid a profi, Dömös Fanni pedig az amatőr kategória győztese lett a Csak a Mentes által megszervezett Év Mentes Séfje versenyben, amelyet február 13-án rendeztek meg a Metro Gasztroakadémián. Hazánk egyetlen glutén-, cukor-, laktózmentes és vegán séfversenyére – amelynek a Prove is hivatalos médiapartnere –, immáron hatodik alkalommal került sor, s másodszor hirdettek két kategóriában is bajnokot. Utóbbi tény azt is mutatja, a mindenmentes gasztronómia kinőtte gyerekcipőit.

A Csak a Mentes szervezésében hatodik éve sorra kerülő esemény döntőjében hat amatőr és öt profi séf mérte össze tudását. S bár a résztvevők egyértelműen azt szerették volna megmutatni, ők a műfaj legjobbjai, a verseny igazi célja az allergénmentes gasztronómia népszerűsítése volt. Az indulók által készített fogások egytől egyig azt bizonyították, glutén, cukor, tej és tojás felhasználása nélkül, tisztán növényi alapokon is lehet finom és csábítóan szép ételeket készíteni. Olyanokat, amelyek megkóstolása után a legnagyobb ínyencek is elégedetten csettinthetnek.

A versenymunkákat profi szakemberekből álló zsűri értékelte, amelyben a mesterszakácsok és séfek mellett vegán étteremtulajdonos, egészséges életmódszakértő és ismert vegán színész-újságíró is helyet kapott. A bírálók palettája tehát legalább olyan színes volt, mint az indulók által kínált ételcsodák.

A Csak a Mentes séfverseny bírái
A verseny bírái / Fotó: Csak a Mentes

A Metro Gasztroakadémia jól felszerelt konyhájában az amatőrök kezdték a kétórányi megfeszített tempójú munkát, amelynek eredményével nagyon is elégedettek voltak a bírák. Utóbbiak többször is hangsúlyozták, mindannyian megközelítették a profik szintjét, sőt egy-két műremek akár a későbbi kategóriában is megállta volna a helyét. Valamennyi ételben felfedezték készítője jól meghatározott koncepcióját, amelyet felkészülten, tökéletes ízharmóniával és gazdag színvilággal, egyéniségéhez illően valósított meg.

„Kicsit furcsán érzem magam a zsűriben, a versengés szelleme ugyanis nem áll túl közel hozzám” – értékelt Steiner Kristóf újságíró, színész, vegán szakácskönyvek szerzője a fogások elbírálását követően. „Ez különösen így van a főzés esetében, amely számomra egy olyan izgalmas és kreatív tevékenység, amely szeretetből és szenvedélyből fakad. A résztvevőknek ezért elsősorban önmagukkal kell majd a jövőben versenyezni, saját határaikon túllépni. Alapvetően történetmesélőnek tartom magam, az ételkészítés számomra ennek az egyik érdekes kifejezésmódja. S bár nagyon nehezemre esik az ítélkezés, nagyszerűen éreztem magam. Különösen azért, mert a veganizmus szelleméhez is tökéletesen kapcsolódott. A nem ártás alapelve mentén tudtunk egy nagyszerű dolgot közösen összehozni.”

Készülnek az ételek a Csak a Mentes séfversenyen 2024 február 13-án.
Készülnek az ételcsodák / Fotó: Csak a Mentes

Az ismert hobbiszakács, Steiner Kristóf a Prove-nak azt is hozzátette, életében igen fontos helyet foglal el a gasztronómia, ha egy-két napig nem főzhet, már hiányérzete van. Ebben persze a kis konyhakertjüknek is fontos szerepe van, amely szinte követeli a termények folyamatos és változatos felhasználását.

Stőhr Gréta, az egészséges életmód szakértője sajátos szemszögből figyelte a versenyzőket, hiszen a hazai első vegán séf- és főzőiskola tulajdonosaként sokakat ismert közülük. Az ételkreációkban pedig a készítők szívdobbanását is megérezte.

„Tehetség, alázat és szorgalom kell ahhoz, hogy valakiből igazán jó séf váljon” – tudtuk meg Stőhr Grétától, aki öt éven át vezette éttermét, így maga is tapasztalta, milyen nehéz jó szakácsot találni, különösen egy vegán hely esetében. „Ez a verseny fontos visszacsatolás a mentes gasztronómia pillanatnyi hazai helyzetéről. Hatodik éve ülök a zsűriben, és nagyon jó volt látni, hogy most már az amatőrök is profi szinten alkotnak. Ehhez természetesen tudás is szükséges, meg kell tanulni »vegánul« jól főzni. Az érdeklődés szerencsére egyre nagyobb, a mi iskolánk is nemzetközivé nőtte ki magát, s most már egy holisztikus szemléletű, integratív tudást kínálunk hallgatóinknak. A mai napon ugyanakkor egy világos üzenetet is megfogalmazhattunk a profi séfek felé: vigyázzanak, mert az amatőrök szorosan a nyomukban járnak!”

De nem csak Steiner Kristóf számára volt nehéz bírálatot megfogalmazni, dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home tulajdonosa is inkább dicsérő szavakat használt a fogások kóstolását követően. A zsűrihez idén csatlakozó balatoni szakember kiemelte a versenyzők bátorságát, szerinte ugyanis még mindig nagyon sok titok övezi a mentes gasztronómia útját. Akik erre lépnek, igazi úttörők a szakmájukban, illetve hobbijukban.

Ádám Csaba vegán séf szerint a szoros versenyben minden tányéron volt valami érdekesség, Tanács Attila, a Mindenmentes Főzősuli alapítója, mesterszakács pedig úgy vélte, ezen a napon az amatőr és a profi kategória határai teljesen összemosódtak, sokan akár helyet is cserélhettek volna.

A profi kategória értékelése

Ez a megjegyzés óriási dicséret volt az előbbiben induló hat hölgyversenyző számára, ugyanakkor némi kritikát is jelentett az utóbbiban versenyző öt férfi szakács számára. Ezt pedig Zsolnay Gergely, az Év Mentes Séfje 2023-as professzionális bajnoka fogalmazta meg leghatározottabban.

„Ti adjátok majd a mentes és a növényi alapú konyhaművészet gerincét, ezért tökéletes munkát várunk el tőletek” – mondta ki a zsűri határozott véleményét Zsolnay Gergely a profik mestermunkáinak bírálatát követően. „Éppen ezért kidolgozott koncepcióval, alapanyag-, folyamat-, eszközlistával kell érkeznetek. Addig kell kísérleteznetek, dolgoznotok, ameddig az általatok elkészített fogás olyan nem lesz, mint ti magatok. A végsőkig kell elmennetek a személyes névjegyetek letételéhez, miközben a minőségből semmit sem engedhettek. A konzultáció lehetősége adott volt, ezzel élni kell, hiszen a belső értékeinket nehéz egyedül felfedeznünk. A jövő évi versenyre már holnap el kell kezdeni készülni. A mai sorrend egy pillanatfelvétel csupán, a lehetőség bennetek van arra, hogy jövőre még jobbak legyetek!”

Molnár Dávid, profi kategória győztesének főétele
Molnár Dávid, profi kategória győztesének főétele / Fotó: Csak a Mentes

Az esemény háziasszonya, Szinetár Dóra színésznő két éve ugyan részt vett A Konyhafőnők VIP 2022-es évadában, ám azon kívül most először volt lehetősége arra, hogy egy főzőverseny kulisszái mögé tekinthessen. Éppen ezért most nagy érdeklődéssel követte az értékelés folyamatát, és kifejezetten megnyugtató volt számára, hogy olyan szép kifejezéseket hallhatott a zsűri tagjaitól, mint a szeretet, az odafigyelés vagy a személyiség.

„Hat éve étkezem mindenmentesen, növényi alapokon, de nem szeretem a skatulyákat, ezért nem is szoktam vegánként jellemezni magamat” – beszélt a tudatos étkezés melletti elkötelezettségéről Szinetár Dóra, aki nagy örömmel vállalta a háziasszony szerepét. „Kisebbik gyermekem születését követően az orvosom azt tanácsolta, hogy a szoptatás alatt se glutént, se tejet, se cukrot ne fogyasszak. Mivel három éven át tartott ez az időszak, én pedig egyre jobban éreztem magam tőle, végül számomra is természetessé vált ez az életmód. Hat éve húst sem fogyasztok. A családon belül viszont csak egyetlen dolog a közös, senki sem eszik cukrot. Igyekszünk tudatosan táplálkozni, s mindenkinek megtalálni azt az életmódot, amely számára a legelőnyösebb.”

Az amatőr kategória győztese

Az amatőr kategória győztese, Dömös Fanni tavaly is indult már a versenyen, akkor véletlenül vette észre a hirdetést. S bár ő maga nem vegán, a kihívásokat azonban kifejezetten szereti.

„Cegléd és Nagykőrös között egy tanyán élünk, húst és tojást egyáltalán nem fogyasztunk, vegetáriánusként tehát nagyon is jól éreztem magam a vegán koncepcióban” – tudtuk meg a győztes gazdag kínai pho leves, valamint a narancskrémes, céklazselés polenta készítőjétől. „Kecskéket viszont tartunk, ezért szezonálisan kecskesajt is kerül az asztalunkra. A döntőbe már tavaly is bejutottam, de nem lettem helyezett, így most sem fogalmaztam meg nagy elvárásokat önmagammal szemben. Tényleg a kihívást kerestem a versenyben, s ezért választottam a desszert egyik alapanyagának a céklát. Ez ugyan alaposan megnehezítette a dolgomat, de a zsűri láthatóan értékelte a választásomat. Élményt szerettem volna adni, azt hiszem, ez sikerült is.”

A profi kategória győztese

A profi séfek között Molnár Dávid, a belvárosi Rézkakas Bistro konyhafőnöke nyerte a versengést, s őt is a kihívás vonzotta.

„Meg szerettem volna egy ilyen különleges helyzetben is méretni magamat, nyitott vagyok és tanulni szeretnék” – jelentette ki a díjátadást követően Molnár Dávid, aki a vietnámi palacsintával készített gesztenyés, langyos babsalátájával nyűgözte le a zsűrit. „Egyre többen szenvednek ételallergiában, ezt a saját tapasztalataim alapján mondhatom, ezért számukra is alternatívát kell kínálni. Felkészülten jöttem a versenyre, fejben mindent a legapróbb részletekig összeraktam. A Rézkakas ugyan hagyományos étterem, de a karfiolsteakünk és a gombapörköltünk a vegánok körében is népszerű. Egyre nagyobb figyelmet fordítunk arra, hogy mindenki találjon valamit az étlapon.”

A díjak kiosztását követően az Év Mentes Séfje ötletgazdája, Herczeg Andrea, a Csak a Mentes alapító tulajdonosa nem tudott érzelemmentesen beszélni az eseményről. Mára élete fontos részévé vált a főzőverseny, amelynek sikerébe óriási energiákat fektet, immáron hatodik éve.

„Küldetésünket, miszerint mentesen is lehet finoman főzni, egyre eredményesebben képviseljük, nap mint nap bizonyítjuk, nem kellenek különös képességek ennek megvalósításához” – értékelte az idei versengést Herczeg Andrea nem titkolt büszkeséggel. „A mentes gasztronómia rohamosan fejlődik, s ezt az is bizonyítja, hogy bár amatőrként indultunk, immáron második éve profi kategóriában is hirdetünk győztest. Arra is büszke vagyok, hogy az esemény kapcsán az elmúlt hat év alatt egy összetartó, értékes csapat állt össze. Egy hajóban evezve, egy közös, jó ügyért dolgozunk. Egyre nagyobb figyelem irányul ránk, ezért nem hibázhatunk, ennek felelősségét pedig mindenki átérezte, aki a mai napon itt volt velünk. Ez egyértelműen érződött a zsűri tagjain, valamint a versenyzőkön, de támogatóinknak is hálásak vagyunk, hiszen ők is oroszlánrészt vállaltak a mai nap sikeréből.”

Az Év Mentes Séfje 2024 dobogósai

  • Amatőrök: 1. Dömös Fanni, 2. Kuti Szelenge, 3. Kovács Vivien.
  • Profik: 1. Molnár Dávid, 2. Angeli Mátyás, 3. Pál Béla.

Fotók: Kriskó Anett és Seiner Krisztián

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.