Most olvasott cikk
Máshol kell már keresni a Veganeeta étterem ízeit

Máshol kell már keresni a Veganeeta étterem ízeit

A Veganeeta vegán étterem Balatonalmádin belül maradt ugyan, de máshol kell már keresni. A tulajdonos, Árvai Anita szerint jó ideje érett már a költözés, kinőtték az első helyszínt.

A Balaton-imádó vegánok megmosolyogtatása nem nagy kunszt: elég csak annyit mondani nekik, Veganeeta, majd cinkosan kacsintani egyet. Többféle reakció is elképzelhető: egy kéjes „hmm”, egy vágyakozó sóhaj vagy akár egy izgatott sikkantás is benne lehet a pakliban.

Ha valaki nem ismerné, segítek: a Veganeeta az egyetlen, máig kuriózumnak számító vegán étterem a Balaton környékén.

A növényi étrendet követők közül keveseket hagy hidegen a Veganeeta-ízvilág. A visszatérő vendégek jelentős része ugyanakkor hagyományosan táplálkozik, őket sem tartja távol az állati alapanyagok hiánya.

Egyfajta zarándokhellyé váltunk, ahova az ország minden részéből ellátogatnak. Nem titok, hogy a vendégeink 60-70 százaléka mindenevő, a főzőkurzusokra sem elsősorban vegánok jönnek el, hanem azok, akik szeretik ezt az ízvilágot, kicsit feltöltődni, kikapcsolódni szeretnének, és megtanulni új ételeket elkészíteni

– nyilatkozta a Prove.hu-nak Árvai Anita, a Veganeeta tulajdonosa.

Búcsú a kicsi Veganeeta Home-tól

Anita pár hónappal ezelőtt sokkolta követőit azzal a bejelentéssel, hogy bezár a kis Veganeeta Home. Az enyhe szívroham aztán lábon kihordhatónak bizonyult, amikor hozzátette, nyílik helyette egy nagyobb étterem, szintén Balatonalmádiban.

Teljesen jól megvoltunk a kisebb étteremben is, viszont mindig sakkoznunk kellett a hellyel. Rengeteg esküvőt cateringelünk, eddig nem volt lehetőség nálunk tartani. Most már sokkal könnyebb lesz nálunk megrendezni az esküvőt, mint konyhát építeni külső helyszínen. Sok főzőtanfolyamot tartok, eddig azok megrendezésére is csak korlátozottan volt lehetőség a helyszűke miatt. A kis étteremben a főzőkurzus idején mindössze négy asztalnál tudtuk fogadni a vendégeket, ez nyáron például kivitelezhetetlen volt. Sok rendezvény esetében pedig duplaannyian jöttek volna, mint ahányan befértünk. Így evidens volt, hogy változtatni kell

– mondta. Hozzátette, ez az igény valójában már másfél éve megfogalmazódott benne.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Veganeeta (@veganeeta) által megosztott bejegyzés

Azzal kapcsolatban, hogy az eddigi, központinak tekinthető, bár eléggé eldugott helyszínt egy másik, városközponttól távolabbi váltja fel, nincsenek benne félelmek. Úgy érzi, még kedvezőbb is lehet, hogy a főút mellett azonnal szembeötlik az étterem, „így jó eséllyel lesznek ad hoc betérők is”. Ráadásul az új helyen saját parkoló is van, ami komoly előny az előzővel szemben.

Villa Aurora, a megtestesült mediterrán elegancia

Az impozáns fehér épületet valóban nem lehet eltéveszteni, a bambuló autós is garantáltan észreveszi. Ahogy autózunk a megbeszélt találkozóra, a GPS jelzi ugyan, hogy le kell kanyarodnunk a következő lehetőségnél, és már meg is érkezünk a célhoz, erre azonban valójában semmi szükség: már messziről kiszúrtuk az új Veganeeta Home-ot.

Árvai Anita, a Veganeeta tulajdonosa. Forrás: Facebook/Veganeeta

Első pillantásra az Achilleiont, Erzsébet királyné Korfu szigetén található kastélyát juttatta eszembe. Ahogy azt a felirat is hirdeti, a Villa Aurora nevet viseli, Anita férje keresztelte el így, a Hotel Aurora után.

Ahogy belépünk, azonnal egyértelművé válik, hogy a kék-fehér színkombináció, amely már a kicsi Veganeeta Home-ban is jellemző volt, az új étteremben is megmaradt.

A mediterrán hangulatot a kertben egy olajfa is erősíti. Mint kiderült, ez egy 300 éves példány, amelyet Olaszországból költöztettek Balatonalmádiba.

Ezen a ponton azonban megszakad a mediterrán párhuzamok sora. A Veganeeta ugyanis nem változott. Nagyobbak lettek a terek, tágasabb a külső és a belső rész is, bővültek a dekorációs lehetőségek, mindez viszont nem eredményezett túlzásokat. Határozott, mégis könnyed elegancia tartja kordában.

A lelkület számít

A határozottság és a könnyed elegancia magát a tulajdonost is jellemzi. Anita nem az az üzletvezető típus, aki az étterem hátsó traktusában lévő irodájában beülne az asztala mögé, és bújná a táblázatokat, írná az e-maileket. Beáll felszolgálni, takarítani, amire éppen szükség van.

Az új helyszín miatt meg kellett dupláznia a személyzet számát, hogy tartani tudják a megnövekedett asztalszám diktálta tempót. Elárulta, a szerződéskötéshez nem feltétel a növényi alapú, de még a vegetáriánus étrend követése sem.

A lelkület számít, mindenre meg tudunk tanítani mindenkit, akinek olyan a lelkülete. A kedvesség belülről fakad, és ha valakiben van hajlandóság, akkor tuti befutó lehet

– magyarázta.

A példamutatás lehet a legütősebb növényi propaganda

Anita évekkel ezelőtt rákos megbetegedése miatt váltott a teljes értékű növényi étrendre. Azt mesélte, az orvosok nem akarták elhinni az ennek hatására elindult változást, az eredményeinek fokozatos javulását.

A legjobb, amit tehetünk a testünkkel, ha valósággal tápláljuk. A növényi étrendben ráadásul az a pláne, hogy védjük is vele a környezetet, kisebb az ökológiai lábnyomunk, és fenntarthatóbbá teszi a létezésünket

– sorolta.

Az erőltetésben viszont nem hisz, inkább a csendes példamutatást tartja célravezetőnek.

Az éttermen keresztül, intézményként meg tudom mutatni, hogy lehet kevesebb húst, kevesebb állati eredetűt fogyasztani. Abba viszont nincs beleszólásom, hogy más mit eszik, hogyan él, annál hatásosabb a példamutatás. A legnagyobb öröm és a legjobb visszacsatolás, hogy a nagyfiam néhány osztálytársával együtt a Veganeetába jár ebédelni

– mondta.

Jane Goodall is kipróbálta a Veganeeta-ízeket

Visszacsatolásnak persze az sem utolsó, hogy Anitát Jane Goodall májusi magyarországi tartózkodása alatt felkérték, főzzön a neves etológusnak és a stábjának.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Veganeeta (@veganeeta) által megosztott bejegyzés

Három fogást szolgáltak fel nekik, ebből az előétel volt az, ami kifejezetten Jane Goodall kérésére készült: egy sajtválogatás. Ennek a fő alapanyaga a kesudió volt, házi kenyérrel és focacciával kínálták. A főétel batátasteak volt vadas mártással, a desszert pedig somlói.

Nagyon feszített volt a tempó, így beszélgetni nem tudtunk. Amint befejezték az ebédet, neki már menni is kellett egy pihenő félórára. Fáradtnak láttam, úgy tűnt, le van terhelve, de a távozása előtt még készítettünk egy fotót, és adtunk egymásnak egy nagy ölelést is

– mesélte Anita.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.