Most olvasott cikk
Búcsúzik az egyetlen kecskeméti vegán étterem, a MegaVegan

Búcsúzik az egyetlen kecskeméti vegán étterem, a MegaVegan

Búcsúzik a kecskeméti vegán étterem, a MegaVegán Étterem

Anyagi problémák miatt nem tudja folytatni működését a MegaVegan kecskeméti vegán étterem, hétfőn végleg be kellett zárniuk. A tulajdonosoknak akad azonban terve a jövőre nézve is: újra találkozhatnak még a vendégeik az általuk kínált ételekkel, csak már más formában. 

Végleg bezárt az egyetlen kecskeméti vegán étterem, a MegaVegan. A tulajdonosok döntésüket egy héttel az utolsó nap előtt tették közzé a közösségi médiában, döbbenetet és szomorúságot keltve követőikben.

„Imádtam odajárni, még ha nem is tudtam sűrűn. Ma jutottam el újra, így a szülés után, és gombócos torokkal fogadtam a hírt. Ha sikerül, még hétfőn benézek hozzátok” – írta az egyik kommentelő. „Nagyon sajnálom, hogy nem maradt más választásotok. Csodákat alkottatok mind az ételek minőségében, mind rendelés felvételében és a kiszállításban egyaránt! Mindig nyugodt szívvel rendeltem tőletek, mert itt valóban tejmentes ételekkel találkoztam. Köszönet érte! Sok sikert a jövőben!” – írta egy másik vendég.

Hódi Zsuzsanna, aki a párjával, Kardos Gyulával együtt nyitotta az éttermet 2020 augusztusában, elmondta, nagyon megható reakciókkal találkozott a döntés nyilvánosságra hozatala után.

Volt, aki sírva jött be, hogy nagyon sajnálja, mert számára nincs más alternatíva itt, Kecskeméten. Volt, aki azt mondta, gyűjtést szervez, de az sem lenne megoldás, hiszen mi minden hónapban küzdöttünk

– nyilatkozta a Prove.hu-nak Zsuzsi.

Pénzproblémák gáncsolták ki az éttermet

A MegaVegan alapítója elmondta, több volt a kiadásuk, mint a bevételük. Nemhogy profitot nem tudtak termelni, de rendszerint inkább tolni kellett a vállalkozásba a pénzt ahhoz, hogy ki tudják fizetni az alkalmazottakat és az egyéb költségeket. Ez a tendencia pedig mostanra tarthatatlanná vált.

„A kormányunk nem vállalkozóbarát. Mindenféle adókat, hozzájárulásokat és terheket raknak a vendéglátósokra, fizetni kell például a turizmusfejlesztési hozzájárulást” – mondta Zsuzsi. Emelkedtek a közüzemi díjak, ezeket ráadásul úgy kellett fedezni, hogy közben a vásárlóerő is csökkent. „Hatalmas az infláció, mindenki megnézi, mire költi a pénzét.”

Hozzátette, tisztában voltak vele, hogy a megélhetési válság a vendégeket is érinti, éppen ezért igyekeztek mindent elérhető áron kínálni. Menüt például 2350 forintért lehetett venni náluk, miközben csak a gluténmentes liszt kilogrammonként legalább 2000 forintba került, a minőségi növényi sajt kilója legjobb esetben is 4500 forint volt.

„Minimum 4000 forintért kellett volna adnunk a menüt racionálisan számolva, de ha drágábban kínáltuk volna bármely ételünket, még ennyien sem tudták volna megfizetni” – magyarázta az étteremtulaj.

Volt ugyan már példa arra, hogy bejelentette egy vegán étterem, anyagi problémák miatt kénytelen bezárni, később mégis megmenekült. Zsuzsi azonban hangsúlyozta, esetükben nem valószínű hasonló fordulat.

Ha van valaki, aki legalább havi egymillió forinttal megtámogatja az éttermet, az megoldás lehet. Máskülönben viszont elvérzel – itt, Kecskeméten legalábbis ez a helyzet. Azt gondolom, Budapest más, ott megélhettünk volna, hiszen voltak olyan ételeink, melyek tényleg egyedülállóak. Ilyen például a tej-, tojás- és gluténmentes kürtőskalács, amit mindennap lehetett kapni többféle ízesítéssel

– mondta.

A vegán ügy szolgálatában

Zsuzsi az étterem megnyitása előtt már több éve vegán életmódot folytatott a párjával együtt. Motivációs listájuk tetején egyértelműen az állatok tisztelete és szeretete áll: „Az állatok lényegében nem különböznek tőlünk, emberektől, hiszen bennük is szív dobog, éreznek, szeretnek, félnek, aggódnak, emlékeznek, mindnek külön személyisége, lelke van.”

Azt láttuk, hogy Kecskeméten nincs olyan hely, ahol állati eredetű-, szója- és gluténmentesen lehetett volna étkezni, ráadásul  magyaros szájíz szerint elkészített ételeket. Az étterem kínálatával szerettük volna megmutatni, hogy jól lehet lakni szenvedés és gyilkosság nélkül is. Hogy lehet így is igazán változatos és ízletes ételeket enni, amelyek egészségesebbek, mint az állati eredetűek, ráadásképp pedig a környezetünket is védik

– mesélte.

A MegaVegan csapata együttműködött a Prove.hu kiadójával, az Empátia Sztorival is. A közös projekt keretében ételosztásokkal próbálták megmutatni a vegánságra nem nyitott embereknek, hogy növényi étrendet követve „sem csak répát lehet enni, hanem tápláló, laktató és egészséges ételeket”. Ennek bizonyítására készítettek többek között bőségtálat, süteményeket, székelykáposztát, paprikás krumplit. Osztottak ételt rászorulóknak, valamint idősotthonba is eljutottak.

Vegán terveik és ötleteik persze az étterem bezárásával sem apadtak el. Szeretnének például kiadni egy saját receptkönyvet, amelyben egész biztosan fellelhetik majd a MegaVegan-vendégek egykori kedvenceiket.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.