Egy Los Angeles-i vegán étterem tulajdonosa bejelentette, hogy be kell zárnia a helyet, a tömeges megmozdulások azonban megtették hatásukat.
A Los Angeles-i történet nyomán arra lehet következtetni, hogy nincs minden veszve még akkor sem, ha a kedvenc vegán éttermed már be is jelentette, hogy a közeljövőben bezár. A szomorú végkifejlet még ezen a ponton is elkerülhető lehet.
A Nic’s on Beverly június elején tette közhírré egy Instagram-posztban, hogy négy év után kénytelen lehúzni a rolót.
Hogy miért zárunk be? Tíz hónapig tartott a Covid-leállás, mikor csak elvitelre dolgoztunk 2020-ban, és nem tudtuk fizetni a bérleti díjat. Arra koncentráltunk, hogy kifizessük az alkalmazottakat és életben tartsuk az üzletet. Az elmúlt egy évben sokat egyeztettünk a bérbeadóval, ám végül nem találtunk olyan megállapodást, amelybe beleegyezett volna. Mindenképp a teljes összeget akarta, egyben
– írta akkor indoklásképp a tulajdonos és alapító Nic Adler.
Teljes összeomlás a vendégek körében
A bejelentés meglehetősen nagy port kavart és hatalmas támogatói hullámot indított el. Az étterem, amely többek között olyan hírességeket is a vendégkörébe tudott csábítani, mint Joaquin Phoenix.
A bezárás hírére az emberek tömegesen zarándokoltak el az étterembe, hogy még utoljára ehessenek kedvenc fogásaikból. A hely hamar megtelt, így sorba kellett állni a bejutáshoz. Néhányan olyannyira elkeseredtek, hogy több pizzát is rendeltek; elárulták, azzal a céllal, hogy lefagyasszák otthon, hogy később még nosztalgiázhassanak a Nic’s on Beverly ízeivel.
A heves érzelmek közepette azonban végül mégis másképp alakult a történet.
Siker sokadik próbálkozásra
Az érzelmes búcsúzkodások közepette a tulajdonos, Nic Adler úgy határozott, még utoljára nekifut egy utolsó egyeztetésnek az épület tulajdonosával. Sőt: valójában a bérbeadók keresték fel őt, látva a tömeges felháborodást. Így a felek ismét tárgyalásba kezdtek.
Az étteremtulaj azt javasolta, hagyjanak az étteremnek időt arra, hogy felálljon a nehéz helyzetből, és engedjék, hogy fokozatosan törlesszen, ahogy eredetileg is kérte. Érvelése ezúttal sikerrel járt. A döntő tényező a közösségi megmozdulások és a rengeteg, az étterem fennmaradásáért könyörgő poszt lehetett. Mindebből ugyanis a bérbeadó azt a következtetést vonta le, hogy az üzletmenet visszaugrott a rendes kerékvágásba, és van igény Nic Adler szolgáltatására.
Ennek köszönhetően beleegyeztek abba, hogy az étterem részletekben fizesse vissza adósságát, Nic Adler pedig immár azt tehette közhírré, hogy
a Nic’s fennmarad – nektek köszönhetően.
Sajnos azonban egyáltalán nincs arra garancia, hogy az érzelmes kommentek és a tömeges zarándoklatok megmenthetnek egy éttermet a bezárástól. Bár Magyarországon is akad pozitív példa: a pécsi Lyr régi tulajdonosai például úgy döntöttek, nem bezárják az éttermet, hanem útjára engedik, immár új tulajdonosokkal.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.