Egy Los Angeles-i vegán étterem tulajdonosa bejelentette, hogy be kell zárnia a helyet, a tömeges megmozdulások azonban megtették hatásukat.
A Los Angeles-i történet nyomán arra lehet következtetni, hogy nincs minden veszve még akkor sem, ha a kedvenc vegán éttermed már be is jelentette, hogy a közeljövőben bezár. A szomorú végkifejlet még ezen a ponton is elkerülhető lehet.
A Nic’s on Beverly június elején tette közhírré egy Instagram-posztban, hogy négy év után kénytelen lehúzni a rolót.
Hogy miért zárunk be? Tíz hónapig tartott a Covid-leállás, mikor csak elvitelre dolgoztunk 2020-ban, és nem tudtuk fizetni a bérleti díjat. Arra koncentráltunk, hogy kifizessük az alkalmazottakat és életben tartsuk az üzletet. Az elmúlt egy évben sokat egyeztettünk a bérbeadóval, ám végül nem találtunk olyan megállapodást, amelybe beleegyezett volna. Mindenképp a teljes összeget akarta, egyben
– írta akkor indoklásképp a tulajdonos és alapító Nic Adler.
Teljes összeomlás a vendégek körében
A bejelentés meglehetősen nagy port kavart és hatalmas támogatói hullámot indított el. Az étterem, amely többek között olyan hírességeket is a vendégkörébe tudott csábítani, mint Joaquin Phoenix.
A bezárás hírére az emberek tömegesen zarándokoltak el az étterembe, hogy még utoljára ehessenek kedvenc fogásaikból. A hely hamar megtelt, így sorba kellett állni a bejutáshoz. Néhányan olyannyira elkeseredtek, hogy több pizzát is rendeltek; elárulták, azzal a céllal, hogy lefagyasszák otthon, hogy később még nosztalgiázhassanak a Nic’s on Beverly ízeivel.
A heves érzelmek közepette azonban végül mégis másképp alakult a történet.
Siker sokadik próbálkozásra
Az érzelmes búcsúzkodások közepette a tulajdonos, Nic Adler úgy határozott, még utoljára nekifut egy utolsó egyeztetésnek az épület tulajdonosával. Sőt: valójában a bérbeadók keresték fel őt, látva a tömeges felháborodást. Így a felek ismét tárgyalásba kezdtek.
Az étteremtulaj azt javasolta, hagyjanak az étteremnek időt arra, hogy felálljon a nehéz helyzetből, és engedjék, hogy fokozatosan törlesszen, ahogy eredetileg is kérte. Érvelése ezúttal sikerrel járt. A döntő tényező a közösségi megmozdulások és a rengeteg, az étterem fennmaradásáért könyörgő poszt lehetett. Mindebből ugyanis a bérbeadó azt a következtetést vonta le, hogy az üzletmenet visszaugrott a rendes kerékvágásba, és van igény Nic Adler szolgáltatására.
Ennek köszönhetően beleegyeztek abba, hogy az étterem részletekben fizesse vissza adósságát, Nic Adler pedig immár azt tehette közhírré, hogy
a Nic’s fennmarad – nektek köszönhetően.
Sajnos azonban egyáltalán nincs arra garancia, hogy az érzelmes kommentek és a tömeges zarándoklatok megmenthetnek egy éttermet a bezárástól. Bár Magyarországon is akad pozitív példa: a pécsi Lyr régi tulajdonosai például úgy döntöttek, nem bezárják az éttermet, hanem útjára engedik, immár új tulajdonosokkal.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.