Készíts egyszerűen és gyorsan isteni fehérbabpástétomot mindössze néhány összetevőből. Ez a krémes és mennyei mártogatós tökéletes választás, ha új ízekre vágysz a már megszokott hummusz mellé.
A leggyakrabban, ha mártogatósról van szó, akkor a hummusszal találjuk szemben magunkat. Ez azért lehet, mert amellett, hogy isteni, roppant egyszerű az elkészítése. Ha már unod, vagy nem lőheted el tizedszerre is a vendégségben ezt az elemet, akkor egy ehhez hasonló, ám órákon át tartó sütés-főzést nem igénylő alternatíva lehet a fehérbabpástétom. Mindössze negyedórát vesz igénybe az elkészítése, és a végeredmény egy könnyed, krémes és frissítő mártogatós.
Hozzávalók:
- 530 g főtt fehérbab
- 2 kövér gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál tahini
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál só
- pár tekerés frissen őrölt bors
- egy citrom leve
Tálaláshoz:
- őrölt pirospaprika
- friss petrezselyem
Elkészítés:
- Ha konzerves fehérbabot használsz, egy szűrőben alaposan öblítsd át és csepegtesd le.
- Tedd a babot a botmixer késes aprítójába vagy egy turmixgépbe.
- Add hozzá a többi hozzávalót és turmixold krémesre. Időnként pár pulzálás között állj meg és kapard le az edény oldalára feltapadt masszát, majd folytasd a mixelést. Ha szükséges, az állaga miatt tegyél hozzá pár evőkanál vizet.
- Tálaláshoz önthetsz a tetejére egy kevés extraszűz olívaolajat és megszórhatod őrölt pirospaprikával és petrezselyemmel.
- Fogyaszthatod pitával vagy pirítóssal, de tortillába is töltheted.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.