Új tulajdonosok kerültek a pécsi LYR vegán étterem élére. Azt ígérik, a régi kínálat megmarad, de néhány kiegészítő újítással is készülnek.
A vegánok pécsi fellegvárává vált az elmúlt években a LYR. Szókovács-Vajda Szilvia, az étterem – most már csak – egykori társtulajdonosa, alapítója elárulta, mikor megálmodták férjével, Szókovács Dáviddal a LYR-t, nagyon sokan próbálták lebeszélni őket a terv megvalósításáról.
Ők azonban kitartottak mellette: hittek benne, hogy a jó elhelyezkedésű üzlethelyiség, a gondosan összeállított ízek és az egyedi hangulatú belső dizájn kombinációja megteszi majd a hatását. Nagyot ugrottak: Pécsre költöztek, ahol addig senkit nem ismertek, távol kerültek a családtól, barátoktól. A tervük pedig működött. A LYR nemcsak a vegánokat vonzotta, hanem a hagyományos étrendet követők is szívesen jártak vissza.
Így volt ez Horváth Sándorral és Kamasz Gáborral is. Mindketten egy csapásra szerettek bele a helybe és az ételekbe.
Az ablak melletti hatos asztalnak varázsa van
– mondta a Prove.hu-nak Sándor. Elárulta, azonnal tudták, hogy szeretnének egy olyan helyet, mint a LYR, és soha nem gondolták volna, hogy ez az álom pár éven belül valósággá válik.
Új tervek
Szilvi, az egykori tulajdonos elmesélte, alighogy megnyitották a LYR-t – kicsit több mint hat éve –, elkezdtek halmozódni a magánéleti kihívások. Megszületett a kislányuk, pár hónappal később áttétes melanomát diagnosztizáltak Szilvinél. Sok idegeskedéssel, műtéttel és egyeztetési nehézségekkel később pedig egy másik kislánnyal is bővült a családjuk.
Folyamatosan próbáltak zsonglőrködni az idővel, és sokat hezitáltak, éppen melyik ujjukat harapják meg.
Mikor az üzlettel foglalkoztunk, lelkiismeret-furdalásunk volt, hogy nem a gyerekekkel vagyunk. Mikor pedig a gyerekekkel foglalkoztunk, azért volt lelkiismeret-furdalásunk, mert úgy éreztük, dolgoznunk kellett volna. Szóval javarészt családi okai vannak annak, hogy úgy döntöttünk, átadjuk másnak az üzletet
– mesélte Szilvi a Prove.hu-nak.
Elmondta, bár furcsa, hogy már más irányítja a LYR-t, megálmodták az étterem utáni életüket. Szilvi a saját projektjével, a Magyar Melanoma Alapítvánnyal szeretne többet foglalkozni, férje, Dávid pedig zöldségtermesztéssel. A jövőt a Balatonfelvidéken képzelik el, de ezzel kapcsolatban még semmi nem dőlt el.
Egy dolog biztos: vendégekként is visszatérnek még a LYR-be. Hogy jó szívvel fogadják majd a Szókovács családot a LYR-ben, ahhoz sem fér kétség. Az új tulajdonosok beszámolója alapján ugyanis barátság bontakozott ki az üzleti viszonyból.
Némi változás azért várható
A LYR-rajongóknak nem kell amiatt aggódni, hogy a tulajdonosváltás elmosná a régi ízvilágot és hangulatot.
A személyzet nem változik, ők pedig ismerik a receptúra mellett a nüanszokat is, így nem kell attól tartani, hogy kicsit is megváltoznak a régi ízek, minden marad a régi
– hangsúlyozta Gábor, az új társtulajdonos.
Viszont a sok régi, megszokott étel mellett újabbakat is szeretnének bevezetni az új tulajok. Sütemények terén el is kezdtek kísérletezni az újításokkal, már előrukkoltak egy pisztáciás és egy New York-i sajttortával. A későbbiekben pedig debütál még a sütis pultban a Rákóczi köles-túrós és a citromos tarte is.
A főételek kínálatába is terveznek új elemeket csempészni:
- magyarosabb ételeket,
- gyrost,
- valamint barbecue szendvicset tépett „hússal”, de természetesen kizárólag növényi alapanyagokból.

Eddig alapvetően pozitív visszajelzéseket kaptak az új süteményekkel és a magyaros napi menüvel kapcsolatban. A meglévő törzsvendégek között egyre több új látogató tér be, akik szeretnék megismerni az étterem frissített kínálatát.
Igyekszünk odafigyelni vendégeink igényeire és a visszajelzések alapján alakítani kínálatunkat
– mondta Sándor.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.